Pití „dietních“ nápojů zvyšuje riziko diabetu

„Zero“, „light“ či „bez cukru“... určitě znáte nápoje, u kterých se výrobci snaží přesvědčit spotřebitele, že snížený obsah cukru znamená automaticky zdravější nebo dokonce dietní nápoj. Opak je však pravdou.

Pití „dietních“ nápojů zvyšuje riziko diabetu

Americká studie odhalila, že pravidelné pití ovocných šťáv, cukrem slazených nápojů, ale s přídavkem umělých sladidel, zvyšuje riziko onemocnění diabetem 2. typu.

Ve výzkumu porovnali vědci stravování více než 192 000 lidí. Výsledky ukázaly, že každé zvýšení konzumace cukrem slazených nápojů o 50 % znamená v příštích 4 letech 16% nárůst rizika, že onemocníte diabetem 2. typu. Nápoje bez cukru, slazené pouze umělými sladidly, si vedly ještě hůře. Tam bylo riziko dokonce o 18 % vyšší. Dobrá zpráva je, že pokud účastníci studie alespoň jeden z výše uvedených nápojů vyměnili jednou denně za vodu, čaj nebo kávu, riziko vzniku diabetu 2. typu se jim až o 10 % snížilo.

Zdroj: diabetes.co.uk, Foto: Shutterstock

 

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x