Pijete kafe na lačno? Zaděláváte si na problém. Zvýší se vám glykemie a zhorší citlivost na inzulin

Pijete kafe na lačno? Zaděláváte si na problém. Zvýší se vám glykemie a zhorší citlivost na inzulin
Pití kávy je třeba správně načasovat – nejen při diabetu Zdroj: Freepik

Bez šálku černého moku neudělají někteří z nás ani krok. Bez kafe jako bychom nežili. Není rozhodně na škodu pochutnat si na tomto nápoji, právě naopak – má řadu pozitivních přínosů. Na problém si však můžete zadělat ve chvíli, kdy budete pít černou kávu na lačno. Můžete si totiž výrazně zhoršit glukózovou toleranci a citlivost na inzulin.

Káva je často diskutovaným nápojem, kdy její účinky jedni vyzdvihují a druzí hatí. V minulosti se diskutovala především její škodlivost na zdraví, přesto nyní přibývá důkazů, že může chránit před určitými druhy rakoviny, onemocněním jater, a dokonce i depresí. Svůj podíl na tom nesou především polyfenoly, molekuly s antioxidačními vlastnostmi, o nichž se všeobecně předpokládá, že pomáhají předcházet zánětlivým onemocněním a mají protirakovinné vlastnosti. Kromě polyfenolů obsahuje káva také minerály hořčík a chrom, přičemž vyšší příjem hořčíku je spojen s nižším výskytem diabetu 2. typu.

Důležité vitamíny a minerály v kávě

Kromě polyfenolů obsahují kávová zrna i řadu vitamínů a minerálů – zejména kyselinu pantotenovou (vitamín B5), riboflavin (vitamín B2), niacin (B3) a thiamin (B1), draslík a mangan. Když k tomu přidáme velké množství antioxidantů, jedná se z výživového hlediska o unikátní nápoj.

Alulóza: Přírodní náhražka cukru s minimem kalorií. Nezvyšuje glykemii, má ale svá rizika

Výhodou alulózy na rozdíl od jiných cukrů je především to, že nemá jakýkoliv vliv na hladinu cukru v krvi a obsahuje zhruba jednu desetinu ...

Pozitivní přínosy kávy na zdraví

Díky obsahovým látkám má káva řadu pozitivních přínosů na zdraví. Pojďme si zmínit alespoň některé z nich:

  • Povzbuzuje, zlepšuje náladu a pozitivně ovlivňuje činnost mozku – kofein, aktivní složka kávy, je stimulant, který funguje v mozku tak, že blokuje účinky inhibičního neurotransmiteru zvaného adenosin – tím zvyšuje aktivitu neuronů v mozku a uvolňování dalších neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin. Pomáhá tak dočasně zlepšit náladu, reakční dobu, paměť, bdělost a obecné fungování mozku.
  • Prospívá játrům – výzkumy prokazují, že káva chrání proti některým poruchám jater, snižuje riziko rakoviny jater a cirhózy.
  • Zlepšuje fyzickou výkonnost a napomáhá spalování tuků – kofein, částečně díky svému stimulačnímu účinku na centrální nervový systém, zrychluje metabolismus a zvyšuje oxidaci mastných kyselin. Zároveň také může zlepšit fyzickou výkonnost, a to v průměru o 11–12 %.
  • Snižuje riziko neurodegenerativních onemocněnístudie prokazují, že konzumace kávy snižuje riziko propuknutí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
  • Může snížit riziko předčasného úmrtístudie prokázala, že je pití kávy spojeno s nižším rizikem úmrtí ze všech příčin, a to zejména u lidí s diabetem 2. typu.

Káva a diabetes

Vliv kávy na rozvoj diabetu 2. typu byl podroben mnoha studiím. Například 20letá studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v roce 2014 a jíž se zúčastnilo 100 tisíc osob, prokázala, že ti účastníci, kteří navýšili příjem kávy o více než jeden šálek denně, měli o 11 procent nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu. Naopak ti, kteří příjem kávy o jeden šálek denně snížili, zvýšili riziko vzniku cukrovky o 17 procent.

A i když tedy káva může být dobrou prevencí vzniku diabetu 2. typu, ti, kteří se s tímto onemocněním již léčí, by měli být obezřetní. Konzumace kávy před jídlem totiž může zvyšovat hladinu glukózy v krvi.

Nejlepší cviky při neuropatii: Vhodný pohyb pomůže snížit bolest a zpomalit zhoršování nemoci

Poškození nervů neboli diabetická neuropatie postihuje především diabetiky 2. typu a trápí přibližně polovinu z nich. Na vině jsou nevyrovnané ...

Pozor na pití kávy na lačno

Velkým problémem je ranní pití kávy na prázdný žaludek. Ani ten nejvoňavější šálek kávy by neměl předcházet vaší snídani, jelikož může mít zásadní vliv na hladinu cukru v krvi. Studie z roku 2020, publikována v British Journal of Nutrition, prokázala u účastníků, kteří pili kávu na lačný žaludek přibližně hodinu po probuzení, zvýšené hladiny glykemie. Byla pozorována zhoršená glukózová tolerance i citlivost na inzulin.

Z těchto informací tedy vyplývá, že pití kávy může být prospěšné, je však třeba jeho správné načasování – neměli byste ji pít na lačno, ani před jídlem. Zároveň je třeba také konzumovat přiměřené množství černého moku, jelikož nadměrné množství kofeinu může způsobit řadu nežádoucích účinků, jako je například bolest hlavy, nevolnost či nespavost. I zde tedy platí – všeho s mírou a s ohledem na svůj zdravotní stav.

Zdroje: diabetes.co.uk, cambridge.org, 24vita.de, onlinelibrary.wiley.com, sciencedirect.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Foto: Freepik

18060

Diskuze k článku