-- reklama --

Pestré DIA pomazánky k snídani či na svačinu. Pochutná si na nich celá rodina

Pestré DIA pomazánky k snídani či na svačinu. Pochutná si na nich celá rodina
Zdroj: Shutterstock

Došla vám inspirace, co se týká přípravy vyvážené snídaně či svačiny? Pak tu pro vás máme několik tipů na velmi chutné DIA pomazánky. Osloví nejen vás, jakožto diabetiky, ale i ostatní členy rodiny. Některé z nich se dají použít třeba i k výrobě jednohubek a chlebíčků ve sváteční čas!

K výrobě DIA pomazánek můžete použít prakticky jakoukoliv zeleninu. Výborná bude třeba vařená červená řepa či avokádo.

S následujícími recepty na DIA pomazánky osvěžíte svůj jídelníček. Vybírat můžete jak mezi slanými variacemi, tak i mezi těmi sladkými, z kterých budou nadšení především ti nejmenší. Oblizovat se zkrátka bude celá rodina!

pomazánka

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které mimo jiné ochrání kardiovaskulární aparát před nemocemi. | zdroj: Shutterstock

Recept 1: DIA pomazánka z uzeného lososa

Pakliže preferujete v jídelníčku ryby a mořské plody, udělá vám jistě DIA pomazánka z uzeného lososa radost. Je nutričně vyvážená a neuvěřitelně lahodná. Dokonale vynikne například na plátku čerstvého celozrnného chleba.

Potřebné suroviny na cca 8 porcí:

  • smetanový sýr s nízkým obsahem tuku: cca 115 gramů
  • uzený losos (nahrubo nasekaný): cca 85 gramů
  • čerstvá šťáva z citronu: 1 lžička
  • čerstvý kopr (jemně nasekaný): 1 lžíce
  • jarní cibulka (zelená nať, hrubě nasekaná): 2 lžíce
  • mletý pepř: ¼ lžičky

Jak připravit DIA pomazánku z uzeného lososa?

K ruce si vezměte kuchyňského robota a vložte do něj smetanový sýr spolu s uzeným lososem, nasekaným koprem, jarní cibulkou a ochuťte mletým pepřem a citronovou šťávou. Rozmělněte všechny ingredience do jemného krému. Hotovou pomazánku přendejte do misky, překryjte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice alespoň na hodinu, aby se chutě propojily. Podávejte nejen s celozrnným pečivem, ale třeba i s krekry a čerstvou zeleninou. Dobrou chuť.

Nutriční hodnota: 47 kcal na jednu porci (1 porce = 2 lžíce pomazánky)

Nutella

Domácí Nutella bez klasického bílého cukru zachutná a zároveň prospěje zdraví. | zdroj: Shutterstock

Recept 2: Domácí Nutella bez cukru

Domácí Nutella se rozhodně s tou kupovanou nedá srovnávat. Je nutričně daleko hodnotnější. Navíc variace, kterou vám nyní představíme, je naprosto vhodná i pro diabetiky nebo maminky s gestačním diabetem. Nejvíce nadšená však budou zejména dítka.

Potřebné suroviny na cca 16 porcí o 15 gramech:

  • loupané lískové ořechy (opražené na suché pánvi): 200 gramů
  • kakaový prášek: 2 lžíce
  • vanilkový extrakt: 1 lžička
  • rozpuštěný kokosový olej: 2 lžíce
  • práškové sladidlo Erythritol nebo Xylitol: 2 lžíce
  • kokosové mléko: 1 lžíce nebo dle chuti

Jak připravit domácí Nutellu bez cukru?

Začněte tím, že vsypete opražené lískové ořechy do kuchyňského robotu a rozmělníte spolu s rozpuštěným kokosovým olejem najemno, což bude trvat asi pět až deset minut. V další fázi přidejte kakaový prášek, vanilkový extrakt a pokračujte v mixování. Nakonec přendejte Nutellu do misky, ochuťte dle libosti umělým sladidlem a také kokosovým mlékem. Až směs pečlivě promícháte, můžete podávat s oblíbeným pečivem nebo na DIA lívanečkách či palačinkách. Pomazánku uchovávejte ve sklenici a uložte ideálně do lednice.

Nutriční hodnota: 99 kcal na jednu porci (1 porce = cca 15 gramů pomazánky)

fazole

Fazole jsou bohaté na vlákninu a prospějí i trávicímu traktu. | zdroj: Shutterstock

Recept 3: DIA pomazánka z bílých fazolí

Luštěniny by měly mít taktéž své zastoupení v diabetickém jídelníčku, jelikož mají pozitivní vliv na metabolismus glukózy (zpomalují jej). Připravte si je společně s námi v podobě skvělé pomazánky z bílých fazolí!

Potřebné suroviny na cca 12 porcí:

  • bílé fazole Cannellini: 2 hrnky
  • voda: 6 hrnků (k namáčení fazolí přes noc)
  • jedlá soda: 1 lžička (k máčení fazolí)
  • bobkový list: 1 kus
  • sušená bazalka nebo zelené pesto: 1 lžička
  • limetová šťáva: 2 lžičky
  • lisovaný česnekový stroužek: 1 kus
  • mletý kmín: 1 lžička
  • sůl: 1 lžička
  • parmezán (jemně strouhaný): 2 lžíce
  • olivový olej: 2 lžíce
  • celozrnná bageta: 1 až 2 ks (k podávání)

Jak připravit DIA pomazánku z bílých fazolí?

Nejprve namočte bílé fazole do vody s jedlou sodou a nechte nabobtnat přes noc. Následující den přelijte fazole do hrnce i s výluhem, přidejte dle potřeby čerstvou vodu a vařte do změknutí na středním plamenu spolu s bobkovým listem (cca 45 minut). Měkkost fazolí vyzkoušejte pomocí vidličky, tj. měly by jít snadno propíchnout. Až se luštěniny uvaří, sceďte je a přendejte do kuchyňského robotu či mixéru. Přidejte k nim také sušenou bazalku či pesto, limetovou šťávu, lisovaný česnekový stroužek, mletý kmín, sůl a také strouhaný parmazán s olivovým olejem. Všechny ingredience rozmělněte na pyré. Hotovou DIA pomazánku z bílých fazolí podávejte třeba na plátku celozrnné bagety. Vynikne však i na celozrnných palačinkách. Dobrou chuť.

Nutriční hodnota: cca 156 kcal na 1 porci

maliny

Maliny pomohou diabetikovi lépe regulovat glykémii a zlepší citlivost na inzulín. | zdroj: Shutterstock

Recept 4: Malinová DIA pomazánka s chia semínky

Tak rádi byste si dopřáli chutný džem z obchodu, ale nemůžete, protože obsahuje velké množství cukru? Potom vsaďte na následující recept, díky kterému připravíte zdravou variaci malinového džemu s chia semínky. Tuto vynikající směs lze nazvat též sladkou DIA pomazánkou. K snídani s čerstvým pečivem je jako dělaná!

Potřebné suroviny na cca 15 porcí:

  • čerstvé nebo mražené maliny: 2 hrnky
  • chia semínka: 2 lžíce
  • sladidlo stévie nebo jiné oblíbené: ½ až 1 lžička
  • citronová šťáva: dle chuti

Jak připravit malinovou DIA pomazánku s chia semínky?

K ruce si vezměte středně velký rendlík a vsypte do něj mražené či čerstvé maliny. Také ochuťte sladidlem a vařte asi pět až osm minut do změknutí (mělo by vzniknout pyré). Nezapomeňte směs během varu míchat. Pokud použijete čerstvé ovoce, přidejte ještě lžíci vody. V konečném procesu vsypte k rozvařeným malinám chia semínka a dochuťte dle potřeby citronovou šťávou. Suroviny promíchejte, odstavte z plotny a po zchladnutí pomazánku přendejte do uzavíratelné sklenice. V lednici takto vydrží až dva týdny.
Tip: pokud preferujete spíš jahody, lze jimi nahradit výše uvedené maliny.

Nutriční hodnota: cca 17 kcal na jednu porci

 

Autor: Bc. Iveta Reinisch, foto: Shutterstock

Zdroj: Diabeticfoodie.com, Gestationaldiabetes.co.uk, Drweil.com, Ketohh.com

4289

Diskuze k článku