
Pestré DIA pomazánky k snídani či na svačinu. Pochutná si na nich celá rodina

Došla vám inspirace, co se týká přípravy vyvážené snídaně či svačiny? Pak tu pro vás máme několik tipů na velmi chutné DIA pomazánky. Osloví nejen vás, jakožto diabetiky, ale i ostatní členy rodiny. Některé z nich se dají použít třeba i k výrobě jednohubek a chlebíčků ve sváteční čas!
K výrobě DIA pomazánek můžete použít prakticky jakoukoliv zeleninu. Výborná bude třeba vařená červená řepa či avokádo.
S následujícími recepty na DIA pomazánky osvěžíte svůj jídelníček. Vybírat můžete jak mezi slanými variacemi, tak i mezi těmi sladkými, z kterých budou nadšení především ti nejmenší. Oblizovat se zkrátka bude celá rodina!

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které mimo jiné ochrání kardiovaskulární aparát před nemocemi. | zdroj: Shutterstock
Recept 1: DIA pomazánka z uzeného lososa
Pakliže preferujete v jídelníčku ryby a mořské plody, udělá vám jistě DIA pomazánka z uzeného lososa radost. Je nutričně vyvážená a neuvěřitelně lahodná. Dokonale vynikne například na plátku čerstvého celozrnného chleba.
Potřebné suroviny na cca 8 porcí:
- smetanový sýr s nízkým obsahem tuku: cca 115 gramů
- uzený losos (nahrubo nasekaný): cca 85 gramů
- čerstvá šťáva z citronu: 1 lžička
- čerstvý kopr (jemně nasekaný): 1 lžíce
- jarní cibulka (zelená nať, hrubě nasekaná): 2 lžíce
- mletý pepř: ¼ lžičky
Jak připravit DIA pomazánku z uzeného lososa?
K ruce si vezměte kuchyňského robota a vložte do něj smetanový sýr spolu s uzeným lososem, nasekaným koprem, jarní cibulkou a ochuťte mletým pepřem a citronovou šťávou. Rozmělněte všechny ingredience do jemného krému. Hotovou pomazánku přendejte do misky, překryjte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice alespoň na hodinu, aby se chutě propojily. Podávejte nejen s celozrnným pečivem, ale třeba i s krekry a čerstvou zeleninou. Dobrou chuť.
Nutriční hodnota: 47 kcal na jednu porci (1 porce = 2 lžíce pomazánky)

Domácí Nutella bez klasického bílého cukru zachutná a zároveň prospěje zdraví. | zdroj: Shutterstock
Recept 2: Domácí Nutella bez cukru
Domácí Nutella se rozhodně s tou kupovanou nedá srovnávat. Je nutričně daleko hodnotnější. Navíc variace, kterou vám nyní představíme, je naprosto vhodná i pro diabetiky nebo maminky s gestačním diabetem. Nejvíce nadšená však budou zejména dítka.
Potřebné suroviny na cca 16 porcí o 15 gramech:
- loupané lískové ořechy (opražené na suché pánvi): 200 gramů
- kakaový prášek: 2 lžíce
- vanilkový extrakt: 1 lžička
- rozpuštěný kokosový olej: 2 lžíce
- práškové sladidlo Erythritol nebo Xylitol: 2 lžíce
- kokosové mléko: 1 lžíce nebo dle chuti
Jak připravit domácí Nutellu bez cukru?
Začněte tím, že vsypete opražené lískové ořechy do kuchyňského robotu a rozmělníte spolu s rozpuštěným kokosovým olejem najemno, což bude trvat asi pět až deset minut. V další fázi přidejte kakaový prášek, vanilkový extrakt a pokračujte v mixování. Nakonec přendejte Nutellu do misky, ochuťte dle libosti umělým sladidlem a také kokosovým mlékem. Až směs pečlivě promícháte, můžete podávat s oblíbeným pečivem nebo na DIA lívanečkách či palačinkách. Pomazánku uchovávejte ve sklenici a uložte ideálně do lednice.
Nutriční hodnota: 99 kcal na jednu porci (1 porce = cca 15 gramů pomazánky)

Fazole jsou bohaté na vlákninu a prospějí i trávicímu traktu. | zdroj: Shutterstock
Recept 3: DIA pomazánka z bílých fazolí
Luštěniny by měly mít taktéž své zastoupení v diabetickém jídelníčku, jelikož mají pozitivní vliv na metabolismus glukózy (zpomalují jej). Připravte si je společně s námi v podobě skvělé pomazánky z bílých fazolí!
Potřebné suroviny na cca 12 porcí:
- bílé fazole Cannellini: 2 hrnky
- voda: 6 hrnků (k namáčení fazolí přes noc)
- jedlá soda: 1 lžička (k máčení fazolí)
- bobkový list: 1 kus
- sušená bazalka nebo zelené pesto: 1 lžička
- limetová šťáva: 2 lžičky
- lisovaný česnekový stroužek: 1 kus
- mletý kmín: 1 lžička
- sůl: 1 lžička
- parmezán (jemně strouhaný): 2 lžíce
- olivový olej: 2 lžíce
- celozrnná bageta: 1 až 2 ks (k podávání)
Jak připravit DIA pomazánku z bílých fazolí?
Nejprve namočte bílé fazole do vody s jedlou sodou a nechte nabobtnat přes noc. Následující den přelijte fazole do hrnce i s výluhem, přidejte dle potřeby čerstvou vodu a vařte do změknutí na středním plamenu spolu s bobkovým listem (cca 45 minut). Měkkost fazolí vyzkoušejte pomocí vidličky, tj. měly by jít snadno propíchnout. Až se luštěniny uvaří, sceďte je a přendejte do kuchyňského robotu či mixéru. Přidejte k nim také sušenou bazalku či pesto, limetovou šťávu, lisovaný česnekový stroužek, mletý kmín, sůl a také strouhaný parmazán s olivovým olejem. Všechny ingredience rozmělněte na pyré. Hotovou DIA pomazánku z bílých fazolí podávejte třeba na plátku celozrnné bagety. Vynikne však i na celozrnných palačinkách. Dobrou chuť.
Nutriční hodnota: cca 156 kcal na 1 porci

Maliny pomohou diabetikovi lépe regulovat glykémii a zlepší citlivost na inzulín. | zdroj: Shutterstock
Recept 4: Malinová DIA pomazánka s chia semínky
Tak rádi byste si dopřáli chutný džem z obchodu, ale nemůžete, protože obsahuje velké množství cukru? Potom vsaďte na následující recept, díky kterému připravíte zdravou variaci malinového džemu s chia semínky. Tuto vynikající směs lze nazvat též sladkou DIA pomazánkou. K snídani s čerstvým pečivem je jako dělaná!
Potřebné suroviny na cca 15 porcí:
- čerstvé nebo mražené maliny: 2 hrnky
- chia semínka: 2 lžíce
- sladidlo stévie nebo jiné oblíbené: ½ až 1 lžička
- citronová šťáva: dle chuti
Jak připravit malinovou DIA pomazánku s chia semínky?
K ruce si vezměte středně velký rendlík a vsypte do něj mražené či čerstvé maliny. Také ochuťte sladidlem a vařte asi pět až osm minut do změknutí (mělo by vzniknout pyré). Nezapomeňte směs během varu míchat. Pokud použijete čerstvé ovoce, přidejte ještě lžíci vody. V konečném procesu vsypte k rozvařeným malinám chia semínka a dochuťte dle potřeby citronovou šťávou. Suroviny promíchejte, odstavte z plotny a po zchladnutí pomazánku přendejte do uzavíratelné sklenice. V lednici takto vydrží až dva týdny.
Tip: pokud preferujete spíš jahody, lze jimi nahradit výše uvedené maliny.
Nutriční hodnota: cca 17 kcal na jednu porci
Autor: Bc. Iveta Reinisch, foto: Shutterstock
Zdroj: Diabeticfoodie.com, Gestationaldiabetes.co.uk, Drweil.com, Ketohh.com
2246