Pepř je černé zlato: Zlepšuje paměť, pomáhá při cukrovce, proti zánětům i s hubnutím

Pepř je černé zlato: Zlepšuje paměť, pomáhá při cukrovce, proti zánětům i s hubnutím
Pepř je nazýván králem koření Zdroj: Pixabay

Černý pepř je bohatým zdrojem antioxidantu zvaného piperin, který brání poškození buněk volnými radikály, takže chrání naše tělo před oxidačním stresem a zlepšuje imunitu. Má ale i spoustu dalších léčivých účinků, které ocení nejen diabetici. Je to prostě koření, které má cenu zlata.

Pepř byl v historii tak vzácný a cenný, že byl používán jako platidlo. V Římě se dokonce používal k placení daní a platů vojákům. Byl v minulosti tak důležitý, že se stal symbolem bohatství a luxusu. O tom, kdo byl nesmírně bohatý, se říkalo, že má „hodně pepře“. Církvi ve středověku se ale pepř nezamlouval. Vadilo jí, že pepř podněcuje tělesnou žádost.

Liána původem z Indie

Pepřovník černý je popínavá liána, která díky svým nadzemním kořenům dosahuje výšky až 10 metrů. Roste v tropickém a subtropickém podnebí.

Plody se sklízejí, když zčervenají nebo zfialoví, a poté se suší na teplém vzduchu, aby se uchovaly pro další použití. Sebrané plody se ponoří na deset minut do vroucí vody. Díky tomu zhnědnou nebo zčernají. Poté se rozloží na tři až čtyři dny na slunce, aby se usušily. Z celých zrnek pepře se po rozemletí získá černý pepř.

První rostlina černého pepře byla vypěstována v Indii kolem roku 5000 př. n. l. Rostlina se poté rozšířila po celé Asii a na Blízkém východě. Ze své obliby neztratila nic až dodnes.

Prediabetes: Cukrovka číhá za rohem, ještě ale máte šanci uniknout jí. Bez změn to však nejde

Když máte prediabetes, vaše tělo nemusí účinně využívat inzulín, hormon produkovaný slinivkou břišní, který pomáhá přeměnit cukr, škrob a další ...

Černý pepř je nekorunovaným králem koření

Kromě antioxidantů je černý pepř také bohatým zdrojem jódu, má vysoký obsah vitaminu C a je vynikajícím zdrojem vápníku, draslíku, niacinu a hořčíku. Je také zásobárnou zinku, který hraje důležitou roli v imunitním systému, syntéze DNA a reprodukci.

Černý pepř je považován za „krále koření” a díky vysoké koncentraci účinných látek se již tisíce let používá ve starověké ájurvédské medicíně.

Piperin pro zdraví

Černý pepř je bohatý na rostlinnou sloučeninu zvanou piperin. Tato složka patří mezi alkaloidy a odpovídá za charakteristickou štiplavou chuť pepře. Piperin je účinný antioxidant a má celou řadu léčivých vlastností. Výzkum prokázal jeho antioxidační, protizánětlivé, protirakovinné, antidiabetické, antimikrobiální a antidepresivní účinky. Pojďme se na zdravotní přínosy pepře a piperinu podívat blíže:

  • Antioxidační vlastnosti: U piperinu byly v rámci výzkumu zjištěny silné antioxidační vlastnosti. Studie prokázaly, že mletý černý pepř a doplňky stravy s piperinem mohou snižovat poškození volnými radikály. Například v rámci této studie bylo u potkanů krmených dietou s vysokým obsahem tuku a černým pepřem nebo koncentrovaným extraktem z černého pepře po 10 týdnech zjištěno výrazně méně markerů poškození buněk volnými radikály ve srovnání s potkany krmenými pouze dietou s vysokým obsahem tuku.
  • Může mít protizánětlivé účinky: Celá řada laboratorních studií naznačuje, že piperin je účinnou látkou v boji proti zánětům. Například v rámci studie na potkanech s artritidou vedla léčba piperinem k menšímu otoku kloubů a menšímu množství krevních markerů zánětu. V rámci jiného výzkumu na myších zase piperin potlačoval zánět v dýchacích cestách způsobený astmatem a sezónními alergiemi. U lidí však zatím nebyly protizánětlivé účinky černého pepře a piperinu dostatečně zkoumány. Vědci se touto problematikou dále zabývají.
  • Může prospívat mozku: Podle výsledků výzkumu může mít piperin potenciální přínos ve spojení s degenerativními onemocněními mozku, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Například studie provedená na potkanech s Alzheimerovou chorobou prokázala, že piperin zlepšuje paměť, protože distribuce piperinu umožnila potkanům opakovaně proběhnout bludištěm efektivněji než potkanům, kterým tato sloučenina nebyla podávána.
  • Může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi: Z vědeckých studií vyplývá, že piperin může zlepšit metabolismus cukru v krvi a zlepšit citlivost na inzulín.
  • Může snižovat hladinu cholesterolu: Vysoká hladina cholesterolu v krvi je spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, která jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Extrakt z černého pepře byl zkoumán na zvířatech pro svůj potenciál snižovat hladinu cholesterolu. Tuto schopnost ještě zvyšuje zkombinování piperinu s kurkuminem, jak prokazuje studie z roku 2023. Právě v kombinaci s kurkumou je pepř nepřekonatelný. Může totiž zvýšit vstřebávání kurkuminu, tj. účinné složky kurkumy, až o 2 000 procent.
  • Může mít protirakovinné účinky: Vědci předpokládají, že piperin může mít protirakovinné účinky. Podle laboratorních studií zpomaluje piperin replikaci buněk rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva. Je však zapotřebí další výzkum na lidech.
  • Zvyšuje vstřebávání živin. Černý pepř přispívá ke vstřebávání základních živin, jako je vápník a selen, a také některých prospěšných rostlinných sloučenin, které se nacházejí například v zeleném čaji a kurkumě.
  • Může podporovat zdraví střev. Stav střevního mikrobiomu souvisí s funkcí imunitního systému, náladou, chronickými onemocněními a dalšími faktory. Předběžný výzkum naznačuje, že černý pepř může zvýšit počet dobrých bakterií ve střevech.

Brambory: Mohou si je dopřát i diabetici, klíčový je ale způsob přípravy

Brambor obecný či brambor hlíznatý je víceletá rostlina, která se řadí do čeledi lilkovitých. Jsou příbuznými například rajčat a tabáku. Brambory ...

Všestranné koření

Černý pepř je nepostradatelnou složkou pokrmů na celém světě. Díky své jemné pálivosti a výrazné chuti je všestranně použitelný a může obohatit téměř každý pikantní pokrm. Pouhá špetka mletého černého pepře úžasně dochutí maso, polévky, omáčky, zeleninu i těstovinové pokrmy. Pepř si skvěle rozumí s dalšími zdraví prospěšnými druhy koření, jako je kurkuma, červená paprika, kmín či česnek.

Další využití pepře

Kromě využití jako kulinářské přísady se pepř používá i jako přírodní konzervační prostředek, aromatická složka v kosmetice a nachází využití i ve farmakologickém průmyslu.

Zdroje: sciencedirect.com, tradologieb2b.medium.com, masalamonk.com, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com

42977

Diskuze k článku