Pečení a vaření bez cukru se Stevií

Sladidla vyrobená ze stévie jsou rostlinného původu, mají téměř nulovou energetickou hodnotu a navíc jsou dodávány na trh za dostupnou cenu. Protože nezvyšují hladinu cukru v krvi, jsou ideální volbou pro diabetiky, pro pacienty trpící vysokým krevním tlakem, pro osoby bojující s nadváhou, ale také pro všechny, kteří chtějí žít zdravě.

Pečení a vaření bez cukru se Stevií

Co je stévie?

Stévie se získává z rostliny Stevia rebaudiana, která má původ v Jižní Americe. Po staletí byla používána domorodým obyvatelstvem jako sladidlo. Její listy obsahují sladce chutnající látky, tzv. steviolglykosidy. Ty mají přibližně 300x vyšší sladivost než cukr, proto musí být pro běžné používání naředěny.

Umělá sladidla versus Stevia

Stévie na rozdíl od umělých sladidel nevyvolává inzulinovou aktivitu. Po konzumaci umělých sladidel jako jsou např. aspartam a sacharin vyšle mozek signál slinivce břišní k uvolnění hormonu inzulinu, protože mylně předpokládá, že organismus dostal vysokou dávku energie. Umělá sladidla však hladinu cukru v krvi nezvyšují. Inzulin už však pracuje a místo, aby hladinu cukru snížil z hodnoty vysoké na normální, sníží ji z normální na hodnotu hluboce nedostatečnou. Přirozenou reakcí těla na tuto situaci je následný pocit „vlčího hladu“ a potřeba příjmu další energie.
Stevia je nejzdravější sladidlo: je nekalorickou náhradou cukru, je přírodní alternativou chemicky vyráběných umělých sladidel. Vyznačuje se nejvyšší kvalitou steviolglykosidů přírodního původu, všestrannou využitelností pro slazení nápojů a potravin, dále výbornou chutí, rozpustností a teplotní stabilitou do 180 °C

Pár zajímavých receptů, které obohatí váš každodenní jídelníček:

Špaldové lívanečky s banánem

Ingredience (na 6 lívanců):
2 banány
2 vejce
5 lžic špaldové mouky
1 lžička stévie (sladivost 1:1)
tvaroh, pomazánka carobová nebo marmeláda

Postup: V míse si rozmačkáme banány a poté k nim přidáme vejce, mouku a stévii a vše rozmixujeme. Na rozpálené pánvi smažíme lívanečky na trošce oleje nebo na sucho dokud nezezlátnou. Podáváme s pomazánkou z lískových oříšků nebo marmeládou a tvarohem

Ledová káva

2 lžičky rozpustné kávy
100 ml vody
100 ml mléka
3 lžíce stévie (sladivost 1:1)
šlehačka
kakao na posypání

Postup: Do šejkru si nasypeme dvě lžičky instantní kávy, přilijeme, vodu, mléko, přisypeme stévii a vše protřepeme. Do vyšší sklenice dáme led, kopeček vanilkové zmrzliny a nalijeme kávu. Vše dozdobíme šlehačkou a poprášíme kakaem.

Rajčatový salát

5 rajčat
1 jarní cibulka
voda
ocet
sůl
8-10 kapek tekuté stévie

Postup: Rajčata omyjeme, nakrájíme na tenké plátky nebo na kostičky a nasypeme do misky. Nakrájíme si najemno jarní cibulku a přisypeme ji k rajčatům. V hrníčku si smícháme půl hrnku vody, 1 lžíci octa, 8-10 kapek stévie a lžičku soli. Vše dobře promícháme a vlijeme do salátu. Salát necháme min 15 min vychladit v lednici.

Rajčatová polévka

15 g másla
1 nakrájená cibule
400 g konzerva drcených rajčat
450 ml vývaru
5 kapek tekuté stévie
čerstvě mletý pepř
1 lžíce nasekané bazalky

Postup: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibulku a za stálého míchání smažíme asi 2 minuty. Přidáme drcená rajčata a vývar (i se zeleninou) a uvedeme do varu. Poté zmírníme a povaříme asi 30 minut. Přidáme nasekanou bazalku a ručním mixérem směs rozmixujeme do hladka. Nakonec do polévky nakapeme dle chuti stévii. Polévku můžeme ozdobit troškou zakysané smetany a lístkem bazalky.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na