Pažitka: Zelený spojenec v boji proti cholesterolu, demenci i rakovině. Bylinkovému máslu dodá říz

Pažitka: Zelený spojenec v boji proti cholesterolu, demenci i rakovině. Bylinkovému máslu dodá říz
Pažitka je výborná do pomazánek i polévek, a navíc má léčivé schopnosti Zdroj: Pixabay

To zelené mi tam nedávej, slýchají občas hospodyňky při snaze vylepšit hlavě rodiny nedělní tažený vývar. Jejich manželé asi netuší, že pažitka je zelený zázrak nabitý antioxidanty, který přispívá k lepšímu spánku, pomáhá s cholesterolem i cukrovkou, je důležitý pro zdraví kostí, a dokonce může snižovat riziko rakoviny prostaty. To „zelené“ prostě do polévky patří. A nejen do ní!

Pažitka patří do rodu Allium, kam patří také česnek, cibule a pórek. Pažitku (Allium schoenoprasum) pěstují lidé odpradávna, a to jak pro její charakteristickou štiplavou chuť, která dodá říz pomazánkám, salátům i polévkám, tak pro její léčivé vlastnosti.

Spousta živin, málo kalorií

Pažitka je potravina bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty. To z ní činí skvělého spojence v boji s různými zdravotními potížemi. Kromě životně důležitého vitaminu C, který chrání buňky proti oxidačnímu stresu, obsahuje pažitka také vitaminy A, K a kyselinu listovou. Z minerálů pak obsahuje vápník, draslík, sodík, fosfor, betakaroten a železo. Navíc je bohatým zdrojem vlákniny, která společně s obsahem vitaminů zlepšuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků. Sto gramů pažitky obsahuje 2,5 g vlákniny, a dokonce 3,5 g bílkovin.

Antioxidanty jako ochrana před civilizačními chorobami

Flavonoidní antioxidanty zeaxanthin a lutein chrání tělo před rakovinou plic a dutiny ústní. Podle některých výzkumů se lutein a zeaxanthin hromadí v oční sítnici a pomáhají předcházet věkem podmíněné makulární degeneraci. To znamená, že konzumace potravin bohatých na tyto látky by mohla prospívat zraku.

V pažitce se nachází také glutathion, u kterého bylo v rámci četných studií zjištěno, že chrání před rakovinou prostaty.

Dalším antioxidantem obsaženým v pažitce je vitamin K, který je důležitý pro zdraví kostí a srážlivost krve. Kromě toho zmírňuje viditelné znaky stárnutí a pomáhá také proti tmavým kruhům pod očima.

Vláknina může pomoci zvládnout cukrovku a snížit riziko komplikací, jako jsou srdeční choroby

Vláknina je druh sacharidů, které se nacházejí především v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách. Kromě toho, že vláknina ...

Alicin proti cholesterolu, infekcím i plísním

Pažitka obsahuje sirnou sloučeninu alicin. Ten se po narušení struktury rostliny (například nakrájením) změní v léčivý alicin, který:

  • snižuje škodlivý cholesterol, přispívá ke zdraví cév a snížení vysokého tlaku,
  • má antibakteriální účinky,
  • podporuje imunitu,
  • působí proti plísním a parazitům,
  • má fibrinolytické účinky, tj. odstraňuje sraženiny v cévách, a tím pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mrtvice,
  • funguje jako přírodní antibiotikum.

Kyselina listová pomáhá při diabetu, chrání před demencí i předčasným porodem

Pažitka obsahuje také kyselinu listovou (vitamin B9 neboli folát). Podle ODS hraje tento ve vodě rozpustný vitamin B významnou roli při prevenci mnoha zdravotních potíží:

  • demence, včetně Alzheimerovy choroby,
  • rakovina,
  • vrozené srdeční vady, kardiovaskulární onemocnění a mrtvice,
  • deprese,
  • předčasný porod.

Vědci zjistili, že doplnění stravy o kyselinu listovou může zlepšit metabolismus glukózy u lidí s diabetem II. typu. Kyselina listová také pomáhá snížit riziko komplikací spojených s diabetem, jako je neuropatie a nefropatie.

Noční reflux může vést k chronickému kašli i zánětu hrtanu. Pomoci mohou preventivní opatření

Když člověk jí nebo pije, dolní jícnový svěrač (tzv. LES) se uvolní a umožní obsahu proudit do žaludku. Poté se dolní jícnový svěrač uzavře a ...

Cholin pro lepší spánek a náladu

Pažitka obsahuje malé množství cholinu. Tato důležitá živina pomáhá udržovat strukturu buněčných membrán. Navíc přispívá ke zlepšení nálady, paměti, ovládání svalů a dalších funkcí mozku a nervového systému.

Vypěstujte si pažitku doma na okně

Pažitka patří mezi oblíbené bylinky, které nechybí téměř na žádné bylinkové zahrádce. Ale dá se velmi pohodlně pěstovat i v květináči na okenním parapetu. Semínka se vysévají během března až dubna, ale stejně tak si můžete koupit květináček s pažitkou v supermarketu a přesadit již vzrostlou pažitku doma do většího květináče s kvalitním substrátem, do kterého můžete přidat i díl perlitu kvůli provzdušnění. Nezapomeňte ji občas přihnojit.

Mějte na paměti, že pažitka sice potřebuje teplo a světlo, ale měla by být mimo přímé sluneční paprsky. Proto je potřeba najít jí v bytě vhodné místo, na kterém bude prospívat.

Recept: Bylinkové máslo s čerstvou pažitkou

K přípravě výborného bylinkového másla budete potřebovat jedno celé máslo (250 g), 1 kávovou lžičku soli, ½ lžičky černého pepře, ½ lžičky kurkumy a 80 g pažitky.

Máslo nechte změknout a pak je nakrájejte na menší kousky do misky. Pažitku omyjte, dobře osušte a nasekejte nadrobno. Pak pažitku přidejte k máslu, ochuťte solí, pepřem a kurkumou a dobře vymíchejte. Chcete-li zvýraznit chuť, můžete přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Máslo uchovávejte v ledničce. Ideálně byste je měli spotřebovat během 14 dnů.

Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu

11150

Diskuze k článku