Patizon: zeleninové “UFO” lepší než cuketa! Naplňte jej masem, rýží, sýrem a zapečte

Patizon: zeleninové “UFO” lepší než cuketa! Naplňte jej masem, rýží, sýrem a zapečte
Zdravý oběd nemusí být nuda. Zdroj: Shutterstock

Dostala se vám do ruky zelenina připomínající létající talíř a vy jste si nevěděli rady, co s ní? Jedná se o patizon, který patří k rozsáhlé čeledi tykvovitých. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, je vhodný při redukční dietě a navíc skvěle chutná. Už jenom z těchto důvodů by měl být ve vašem jídelníčku. Připravte si z něj společně s námi chutný pokrm s masem a sýrem!

Bílá, žlutá, oranžová a zelená barva vévodí této nevšední zelenině, která je příbuzná nejenom s tykví, ale třeba i s okurkou nebo melounem. Samotný patizon byl vyšlechtěn před 5 tisíci lety ve Střední Americe a sem byl dovezen mořeplavci. Jeho chuť je jemnější než u dýně, ale mnohem výraznější než u cukety.

Zdravotní benefity patizonů

Zelenina zploštělého tvaru v sobě ukrývá velkou řadu vitamínů a minerálů – včetně kyseliny listové, draslíku, hořčíku a nadměrného množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Na rozdíl od jiné zeleniny patizon nenadýmá a jeho konzumace má blahodárný vliv na naše tělo:

  • může být nápomocný při infekcích močových cest,
  • díky vysokému množství draslíku zlepšuje problémy s krevním tlakem,
  • betakaroten pomáhá snížit riziko onemocnění očí,
  • velké množství vitamínu C v patizonu je důležité pro správné fungování imunitního systému,
  • žádné kalorie a mnoho vlákniny dělají z patizonu skvělého parťáka při hubnutí a
  • díky kyselině listové je vhodný i pro těhotné ženy, které tak mohou svému miminku zajistit správný vývoj.

Jak patizony pěstovat?

Dostupnost patizonu je v běžném obchodě doslova žalostná, proto je nejlepší si tento malý zdravotní zázrak vypěstovat doma na zahradě. Není to nijak složité – potřebujete pouze slunné místo a propustnou půdu s dostatkem živin. Semínko zasaďte ještě doma do kelímku a až trochu povyroste a bude na to vhodné počasí (po všech zmrzlých), vysaďte jej ven. Patizony potřebují pravidelnou zálivku, ale dávejte veliký pozor na to, aby se jim nedostala voda na listy!

Rychlý a snadný recept z tvarohu: Jak na fit knedlíčky s ovocným přelivem?

Tento recept není úplně klasickou variantou ovocných knedlíků – jejich tvar připomíná spíš noky, nebo také pirohy (v případě, že máte tvořítko). ...

Jak můžete patizon připravit?

    Nikoho asi nepřekvapí, že ho stejně jako okurky můžete naložit, udělat z něj krémovou polévku podobnou té dýňové, nebo ho obyčejně nakrájet na tenké plátky a obalit v trojobalu jako řízky. Patizon je skutečně skvělou alternativou masa a ocení ho ve svém jídelníčku nejen vegetariáni. Můžete ho však připravit i:

    • zapečený s cibulí a hermelínem,
    • jako karbanátky se sýrem,
    • grilovaný s ostatní zeleninou,
    • strouháním jako zelí.

    Recept: Plněný patizon s masem a sýrem

    Patizon se dá plnit opravdu čímkoliv – připravte si ho jako paprikové lusky do rajské omáčky, naplňte ho houbami, jinou zeleninou nebo, jako v našem receptu, masem.

    Potřebné suroviny (na 4 porce):

    • 4 patizony
    • 1 hrníček vařené rýže
    • 400 g mletého masa s obsahem tuku 10 % (může být mix, nebo hovězí či vepřové)
    • 1 cibule
    • 100 g eidamu 30 %
    • cherry rajčátka dle chuti
    • 4 vejce
    • sůl, pepř dle chuti
    • 1 kelímek smetany na vaření
    • byliny dle chuti

    Fakt: Uvedené jídlo s patizonem obsahuje vše, co vyžaduje dietní režim diabetiků 1. i 2. typu, tj. sacharidy, bílkoviny, tuky i vlákninu. 

      Postup:

      1. U patizonů odkrojte ostrým nožem špičky a zeleninu vydlabejte (dužinu nevyhazujte, zužitkujete ji v receptu).
      2. Rozpalte si na pánvi olej, orestujte na něm cibuli a po chvíli přidejte i mleté maso. Až bude mírně orestované, odstavte jej z plotny.
      3. K masové směsi dále přidejte předem uvařenou rýži, vydlabanou dužinu z patizonů, nakrájená rajčátka a strouhaný sýr.
      4. Vše dochuťte solí, pepřem, bylinkami a pečlivě promíchejte.
      5. V jiné misce smíchejte vejce se solí a se smetanou.
      6. Nakonec vydlabané patizony položte na plech s pečicím papírem, naplňte je směsí z masa, zalijte smetanou s rozšlehanými vajíčky (nahoru můžete přidat i zbytek strouhaného sýra) a vložte do předem rozehřáté trouby.
      7. Zeleninu pečte 40 až 45 minut při 180 °C.

      Dobrou chuť.

      Zdroj: recept autorky

      8534

      Diskuze k článku