-- reklama --

Pálení žáhy: Na vině je nejčastěji jídlo. Vyplatí se vyřadit rizikové pokrmy z jídelníčku

Pálení žáhy: Na vině je nejčastěji jídlo. Vyplatí se vyřadit rizikové pokrmy z jídelníčku
Zažívací potíže související s diabetem II. typu mohou kromě pálení žáhy zahrnovat i diabetickou gastroparézu, enteropatii i běžné potíže, jako je průjem, zácpa a nadýmání Zdroj: stefamerpik/Freepik

Kdo by neznal ten nepříjemný pálivý pocit za hrudní kostí, k němuž dochází, když se natrávená potrava s žaludečními kyselinami vrací ze žaludku zpět do jícnu. A ruku na srdce. Většina z nás si je dokonce vědoma toho, že některé potraviny mohou pálení žáhy vyvolat nebo je zhoršit, a přesto nedokáže onomu pokrmu odolat. A pak většinou saháme po antacidech. Ale nebylo by lepší rizikové potraviny rovnou vyřadit z jídelníčku? Jestlipak víte, které to jsou?

Pálení žáhy je nejčastějším příznakem gastroezofageální refluxní choroby (GERD). Mezi další příznaky GERD patří říhání, bolest na hrudi a kyselá chuť v ústech v důsledku regurgitace. Za normálních okolností se žaludeční kyselina do jícnu nedostane, protože mezi jícnem a žaludkem je bariéra zvaná dolní jícnový svěrač (LES). Tento sval zůstává za normálních okolností uzavřený a otevírá se pouze při polykání nebo říhání.

Příčiny GERD

Poškození a ochabnutí dolního jícnového svěrače je ale jen jednou z možných příčin GERD. Mezi další faktory patří zpožděné vyprazdňování žaludku, jícnová kýla, obezita, věk nad 50 let, pití nadměrného množství alkoholu, kouření, těhotenství, onemocnění pohybového aparátu a užívání určitých léků, jako jsou antirevmatika nebo antidepresiva.

Léčba GERD zahrnuje léčbu souvisejících příznaků, včetně pálení žáhy. Za nejdůležitější součást léčby GERD se považuje úprava životního stylu a stravy. Některé potraviny totiž mohou pálení žáhy buď vyvolat, nebo je zhoršit. Které to jsou?

  • Tučné potraviny: Pálení žáhy mohou způsobovat potraviny s vysokým obsahem tuku, zejména mastná jídla, jako jsou hranolky a pizza, neboť stimulují uvolňování jícnových dráždidel, jako jsou žlučové soli. Mohou také stimulovat vylučování hormonu cholecystokininu, který způsobuje uvolnění LES.
  • Máta: O druzích máty, jako je máta peprná a máta kopinatá, se často předpokládá, že zklidňují zažívací potíže. Existují však určité důkazy, že tyto druhy máty mohou vést k uvolnění LES a způsobit pálení žáhy. Pokud vás po konzumaci mátových výrobků pálí žáha, možná byste je měli ze svého jídelníčku vyřadit, abyste zjistili, zda vám to pomůže zbavit se pálení žáhy.
  • Citrusová šťáva: Pití šťávy z citrusových plodů může vyvolat příznaky pálení žáhy. Lidé často uvádějí, že jim pomerančové a grapefruitové šťávy způsobují příznaky GERD, jako je pálení žáhy.
  • Čokoláda: Dalším častým spouštěčem pálení žáhy je čokoláda. Některé její složky, jako je kakao a kofein, mohou způsobit ochabnutí LES a zvýšit působení kyseliny na jícen.
  • Pikantní potraviny: Pálivá jídla jsou notoricky známá tím, že způsobují pálení žáhy, není však úplně jasné, jak přesně k pálení žáhy přispívají. Kořeněná jídla navíc mohou dráždit již zanícený jícen, což může příznaky pálení žáhy ještě zhoršovat.
  • Cibule: Zejména syrová cibule je častým spouštěčem pálení žáhy. Navíc je bohatým zdrojem fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů (FODMAP). To je skupina specifických nestravitelných sacharidů, které u některých lidí způsobují zažívací potíže. U lidí citlivých na FODMAP mohou tyto sacharidy způsobovat pálení žáhy.
  • Alkohol: Střední až nadměrná konzumace alkoholu může zhoršovat příznaky GERD, včetně pálení žáhy. Je to proto, že alkohol uvolňuje LES, což může umožnit únik žaludeční kyseliny do jícnu. Studie navíc ukazují, že konzumace alkoholu je rizikovým faktorem pro vznik GERD. Podle metaanalýzy z roku 2019 měli lidé, kteří pili alkohol více než 5krát v týdnu, více než dvakrát vyšší pravděpodobnost výskytu GERD než lidé, kteří alkohol nepili vůbec nebo jej konzumovali jen zřídka.
  • Káva a nápoje obsahující kofein: Někteří lidé mohou pociťovat pálení žáhy při pití kávy a jiných nápojů obsahujících kofein. Bylo totiž prokázáno, že kofein uvolňuje dolní jícnový svěrač, což může zvýšit riziko refluxu kyseliny a pálení žáhy. Káva navíc může stimulovat vylučování žaludeční kyseliny, což může pálení žáhy ještě zhoršit.
  • Limonády a sycené nápoje: Výzkumy naznačují, že tyto nápoje mohou uvolňovat jícnový svěrač a zvyšovat kyselost žaludečních šťáv, což jsou dva rizikové faktory pálení žáhy. Konzumace nealkoholických nápojů je ve skutečnosti považována za hlavní příčinu pálení žáhy, ke kterému dochází v noci a které se nazývá noční reflux. Pokud vás po vypití limonády nebo jiných sycených nápojů pálí žáha, je nejlepší omezit jejich konzumaci nebo sycené nápoje zcela vyřadit.

Celerová šťáva pomáhá proti zánětům a civilizačním chorobám

Řapíkatý celer (Apium graveolens L. var. Dulce) je nenáročná vytrvalá rostlina, která se skládá z mnoha šťavnatých řapíků. Stejně jako bulvový ...

Další způsoby, jak zmírnit pálení žáhy

Kromě vyloučení potravin, které mohou k pálení žáhy přispívat, existují i další možnosti, jak se s tímto nepříjemným stavem vypořádat:

  • Udržujte si zdravou tělesnou hmotnost.
  • Vyhněte se ležení po jídle.
  • Přejděte na středomořskou stravu.
  • Zvyšte své fyzické aktivity.
  • Spěte s podloženou hlavou .
  • Vyzkoušejte dechové terapie.

Diabetici mají vyšší výskyt zažívacích potíží

Zažívací potíže patří k častým zdravotním problémům, u diabetiků je ale jejich výskyt nepoměrně vyšší. Gastrointestinální zdravotní potíže přitom představují zásadní komplikaci, která může negativně ovlivnit léčebný proces. Mezi časté nemoci, s nimiž se diabetici potýkají, patří diabetická gastroparéza, GERD, dysmotilita jícnu, enteropatie i běžné potíže, jako je průjem, zácpa či plynatost.

Dechová cvičení pro posílení dolního jícnového svěrače

Spousta lidí, které trápí pálení žáhy a reflux jícnu, má narušený dechový stereotyp. Místo správného dýchání „do břicha“ dýchají horním hrudníkem – během nadechování se jim zvedají ramena a spodní žebra směrem nahoru. V důsledku toho bránice a hluboký stabilizační systém nepracují správně. Dechová terapie může vést k lepšímu zapojení bránice, a tím i posílení protirefluxní bariéry.

Cílem dechové terapie je posílení dolního jícnového svěrače a podpora správné funkce bránice. Se sestavením optimálních dechových cvičení vám může pomoci fyzioterapeut.

Vláknina může pomoci zvládnout cukrovku a snížit riziko komplikací, jako jsou srdeční choroby

Vláknina je druh sacharidů, které se nacházejí především v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách. Kromě toho, že vláknina ...

V případě vážných příznaků se obraťte na lékaře

Pokud se u vás vyskytnou alarmující příznaky, jako je obtížné polykání, pocit uváznutí sousta v jícnu, bolest při polykání za hrudní kostí, nechtěné hubnutí, chudokrevnost či známky krvácení do trávicího traktu projevující se zvracením krve nebo černou stolicí, neváhejte a vydejte se k lékaři. Tyto příznaky vyžadují vždy urychlené podrobné vyšetření lékařem.

Zdroj: healthline.com, dále dle textu

Foto: stefamerpic/Freepik

11456

Diskuze k článku