Oxymel: prastarý elixír z medu a octa prospěje při diabetu, astmatu, obezitě i vysokém tlaku

Oxymel: prastarý elixír z medu a octa prospěje při diabetu, astmatu, obezitě i vysokém tlaku
Oxymel je nápoj, jehož hlavními složkami jsou ocet a med Zdroj: Pixabay

Téměř zapomenutý oxymel – sladko-kyselý nápoj z medu, octu a bylin – se v posledních letech znovu dostává do popředí zájmu. Jeho pozitivní přínosy na zdraví znali již naši dávní předkové, my je teď dokazujeme i pomocí vědy. Ta dokládá přínos nejen pro podporu imunity, ale i pro diabetiky, astmatiky, osoby s vysokým krevním tlakem i nadváhou. Skvělé je, že připravit jej zvládneme za pár korun i doma z běžně dostupných surovin.

Historické použití oxymelu sahá až do doby Hippokrata a Galena a jeho název pochází ze dvou řeckých slov: oxy překládané jako kyselé či ocet a mel jakožto výraz pro med. Velké oblibě se těšil v nejrůznějších koutech světa, například ve starověké Persii byl tento nápoj znám jako serkangabin, což je opět složenina výrazů pro med a ocet. I když se názvosloví liší, základní složky zůstávají stejné – med a ocet.

Oxymel jako způsob extrakce bylin

Tento elixír představoval již ve starověku způsob, jak extrahovat účinné látky z léčivých rostlin. Ocet totiž funguje jako rozpouštědlo mnohem lépe než voda, takže se do něj extrahují i látky, u kterých by to ve vodě nebylo možné. A med zase obsahuje řadu prospěšných enzymů. V dřívějších dobách se nechávaly byliny louhovat několik týdnů v octu, následně se tekutina přecedila, dosladila medem a svařila na sirup. Dnes se již oxymely nevaří, aby nedocházelo ke ztrátě účinných látek a byliny se nechávají extrahovat přímo ve směsi medu a octa (1:1) po dobu tří týdnů. Někdo pak vyrábí oxymel jako mírně kvašený nápoj, kdy používá více dílů medu (většinou tři díly) na jeden díl octa a přidává ještě trochu vody.

Rakytníkový olej: poklad (nejen) pro diabetiky. Prospěje imunitě, srdci, játrům, pleti i vlasům

Rakytníkový olej je oblíbený zejména v ajurvédské a tradiční čínské medicíně, jeho zdravotní přínosy však stále více pronikají i do ostatních ...

Jaké suroviny použít při výrobě oxymelu?

Jak už víme, pro výrobu oxymelu je třeba použít ocet a med plus bylinky.

  • Ocet by měl být v bio kvalitě nebo připravený doma, ideální je jablečný. Nesmí být příliš kyselý (klasický 8% ocet je zcela nevhodný), ideálně by měl být cca 3%.
  • Med samozřejmě používáme kvalitní od včelaře. Pro smíchání s octem je třeba, aby byl tekutý, čehož můžete dosáhnout, pokud jej zahřejete na teplotu cca 36 °C.
  • Bylinky používáme dle požadovaných účinků, a to sušené – nasbírat si je můžeme buď sami, nebo zakoupit v lékárně či prodejně se zdravou výživou. Při výrobě oxymelu se dodnes používá celá škála bylin, například zázvor pro podporu trávení, černý bez či šípky pro podporu imunity, nebo nejrůznější kombinace bylin pro dosažení požadovaného účinku.

Výhody oxymelu

Ve srovnání s jinými funkčními potravinami nabízí oxymel řadu výhod. Vyrábí se z jednoduchých, snadno dostupných surovin a neobsahuje žádné umělé přísady ani konzervanty. Tento tradiční způsob přípravy zajišťuje, že produkt je přirozený a bezpečný pro konzumaci. Díky využití různých bylin (semena, kořeny, nať, listy, plody) nabízí široké spektrum zdravotních výhod. Dříve byl využíván zejména pro podporu imunity a lepší trávení, dnes se však jeho účinky značně rozšiřují.

Ocet

  • Bylo prokázáno, že ocet zlepšuje trávení a zvyšuje pocit sytosti, což může být prospěšné pro diabetiky, kteří často bojují s trávicími problémy a regulací hmotnosti. Lepší trávení pak může také pozitivně ovlivnit kontrolu hladiny cukru v krvi.
  • Kyselina octová obsažená v octu pak stimuluje produkci trávicích enzymů a napomáhá rozkladu potravy.
  • Farmakologické účinky octa hovoří o příznivém dopadu octa na zlepšení rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky, doložena je také redukce sérového leptinu a viscerálního tuku, zlepšení lipidového profilu či úbytek hmotnosti.
  • Ocet prokazuje také protizánětlivé vlastnosti a antioxidační účinky.
  • Obsažená kyselina octová má účinky na metabolismus glukózy v krvi a snížení inzulínové rezistence.

Med

Med obsahuje řadu enzymů, působí jako prebiotikum, podporuje růst prospěšných střevních bakterií, jakož i zdravý trávicí systém. Má také příznivé účinky na ovlivnitelné kardiovaskulární a diabetické rizikové faktory. Měď a zinek v medu hrají roli v modifikaci metabolismu inzulínu a glukózy a obsažené antioxidanty pak podporují snížení hmotnosti a zlepšení lipidového profilu.

Můj příběh: Partnerka šla na interrupci bez mého vědomí. Nechtěla dítě s diabetikem

S Lindou jsme se seznámili, když mi táhlo na třicet. Zaujala mě na první pohled. Nastoupila k nám do firmy po vysoké a byla to fakt kost. ...

Medicinální oxymely pro široké uplatnění

Medicinální oxymely nacházejí uplatnění u široké škály poruch, včetně onemocnění jater, sleziny, gastrointestinálního traktu a dýchacích cest. V minulosti byly předepisovány nejen u chronických stavů, ale byly také často používány při léčbě kriticky nemocných pacientů s akutními onemocněními.

Na oxymel se v posledních letech zaměřují nejrůznější klinické studie, které zkoumají jeho farmakologické vlastnosti a klinické účinky na širokou škálu onemocnění. Nejčastěji se zkoumá jednoduchý oxymel, jehož složkami jsou ocet, voda a sladká složka (jako je cukr, med, dextróza či laktulóza), následovaný složenými oxymely, jež obsahují navíc různé léčivé byliny. Tyto studie se zaměřily především na efekt oxymelu na diabetes 2. typu, obezitu, astma a vysoký krevní tlak. Pozorované terapeutické účinky jsou obecně interpretovány na základě bylinných složek oxymelu, nicméně studie prokazují, že se jedná o funkční nápoj pro udržení zdraví a prevenci nemocí u zdravých jedinců, ale také účinný a bezpečný lék při léčbě nebo zvládání různých onemocnění, včetně diabetu 2. typu, obezity a astmatu.

Jak užívat oxymel

Oxymel se může užívat přímo po lžičkách nebo přidávat do nápojů. Překračovat byste neměli množství jedné polévkové lžíce denně po dobu delší než 3 týdny, avšak stejně jako u ostatních doplňků stravy či bylinných preparátů je třeba přistupovat k užívání umírněně a v případě jakýchkoliv zdravotních obtíží konzultovat jeho užití s ošetřujícím lékařem – to platí obzvláště pro těhotné a kojící ženy či osoby užívající léky, včetně diabetiků.

Zdroje: scopus.com, sciencedirect.com, zkvaseno.cz, hindawi.com, publish.kne-publishing.com, ncbi.nlm.nih.gov, kouzlovuni.cz

26179

Diskuze k článku