Ovocná jádra a semínka: Diabetikům dodají vlákninu a organismu prospěšné látky

Ovocná jádra a semínka: Diabetikům dodají vlákninu a organismu prospěšné látky
Semínka z vodního melounu nevylupujte, jsou plná vlákniny i vitamínů Zdroj: Freepik

Jádra a semínka by měla být součástí jídelníčku i lékárničky. Mohou poskytnout výživu unavenému tělu, diabetikům dodají potřebnou vlákninu, vitamíny i minerály. Podívali jsme se na oblíbenou trojici používanou v naturopatii.

Semínka z ovoce a zeleniny by vás měla zajímat tak nějak obecně. Přírodní medicína s nimi pracuje dnes a denně také v případě cukrovky. Pochopit, proč nevyhazovat ta z melounu nebo sáhnout v kuchyni po dýňových, bude pro obyvatele vašich domácností více než prospěšné.

Obohaťte svůj jídelníček o jádra a semínka

Ovocná jádra a semínka představují pro diabetika výborný a dobře organismem využitelný zdroj prospěšných minerálních látek i vitamínů. Jejich nutriční vlastnosti jsou více či méně známé u běžně konzumovaných druhů, než jsou ořechy a chia semínka. Ale existují rovněž poměrně překvapivé benefity těch, která byste si nedali jen tak k oblíbenému filmu. Zařadit je do jídelníčku je dobré z mnoha důvodů. Podpoří trávení, pocit sytosti, pomohou ke zrychlení metabolismu, doplní energii.

Některá ovocná jádra jsou v rámci naturopatie a přírodní medicíny jmenována jako pomocníci pro management hladin LDL cholesterolu a ochranu kardiovaskulárního systému.

Obsahují zdraví prospěšné lipidy (esenciální mastné kyseliny, jmenovitě např. omega-3, omega-6, proteiny, vitamíny, minerály a stopové prvky, jsou také zdrojem pro diabetiky důležité vlákniny, která hraje roli při vyrovnaném uvolňování glukózy do krevního oběhu, a pracuje tak jako preventivní prostředek proti vzniku hyperglykémie.

Chutné meruňky jsou vitamínovou bombou: Dejte si je také při diabetu

Sezóna meruněk přeje všem jejich milovníkům dosyta. Ať už dáváte přednost syrové, sušené, nebo tekuté formě, přijdete si v tomto období rozhodně ...

Semínka v melounu snězte, podpoří management glykémie

Melounová semínka nejsou v dužině jen tak. Můžete s nimi počítat jako s mocným naturopatickým prostředkem. Poskytnou tělu minerální látky a stopové prvky – včetně hořčíku, vápníku, fosforu a draslíku. Pro diabetiky představují rovněž zdroj vitamínů C a B6, které potřebujete k doplnění a udržení energetických rezerv. Jsou bohatá na vlákninu udržující na uzdě hladiny krevního cukru.

Melounová semínka mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah bílkovin, hořčíku a kvalitních tuků. Tradičně se využívají v přírodní léčbě zánětů močových cest, pro podporu koncentrace a paměti, zvýšení libida a rovněž jako součást kosmetického ošetření. Melounový olej představuje jeden z dobrých pomocníků pro udržení krásné a pevné pleti. Mírní zánětlivé reakce a dodává jí hlubokou výživu.

Dýňová semínka jako náhrada chipsů a zdravá svačina

Pokud chcete omezit smažené junk pochoutky jako chipsy nebo různé další druhy obecně oblíbených součástí návštěvních misek, dýňová semínka jsou ideální náhradou jejich obsahu. Obzvlášť u diabetiků, kteří se snaží hubnout, mohou představovat zdravou a oblíbenou potravinu, pokud si je dají nesolená. Můžete je přidat i do domácího pečiva, jogurtu, do salátů, v létě pak do osvěžujících studených polévek. Jsou totiž bohatá na mastné kyseliny a zinek, který je absolutní špičkou ve snižování zánětlivých procesů organismu a rovněž se stará o zachování intimního zdraví mužů i žen.

Jaké jsou jejich výhody pro diabetiky celkově:

Letní aromaterapie pro diabetiky: Dejte pozor na fotosenzitivitu a esenciální oleje, které ředí krev

Letní aromaterapie není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Pokud si osvojíte pár základních bezpečnostních pravidel, můžete s ní prožít ...

Grepová jádra v glycerinovém extraktu

Grepová jádra jsou oblíbená v naturopatii jako protiplísňový a antibakteriální prostředek, kde se používají ve formě extraktu pro vnitřní i vnější dezinfekci. Využijete jej k výplachu úst i při kožních potížích, při infekcích dýchacích cest, poruchách trávení, potížích močového traktu. Je dobře dostupný v lékárnách, drogeriích i na internetu. Ohledně použití grepového extraktu u diabetu proběhla studie, která se zaobírala jeho pozitivními účinky na hladinu krevní glukózy po jídle.

Výsledky studie uvádí, že extrakt z grepového jádra výrazně snížil postprandiální plazmatickou hladinu glukózy u zdravých účastníků po konzumaci jídla s vysokým obsahem sacharidů.

Jeho bohatství na bioflavonoidy a vitamín C je pro diabetiky dobrým pomocníkem pro snížení působení volných radikálů vedoucích k degradaci buněk. Při výběru extraktu je potřeba dbát na jeho kvalitu a – pokud možno – zvolit tekutou formu s příměsí glycerinu. Pomůže rovněž to, jestli má nějakou bio certifikaci. Stejně jako u jiných potravinových doplňků, které mohou mít vliv na hladiny krevní glukózy, je potřeba, pokud užíváte medikaci na management glykémie konzultovat jeho možné zařazení s ošetřujícím lékařem.

Nedoporučuje se, pokud užíváte imunosupresiva, statiny (molekuly mající vliv na hladiny cholesterolu v krvi) a kardiovaskulární medikaci. Obecně se nedoporučuje konzumovat extrakt z grapefruitových jadérek při jakékoli farmaceutické léčbě. Není vhodný ani při jaterních poruchách a po transplantacích orgánů.

Zdroje: Ncbi.nlm.nih.govNourishedbynutrition.com, Sciencedirect.com

3872

Diskuze k článku