Ovlivňuje lepek vznik diabetu 1. typu?

Norští vědci se zabývají myšlenkou, zda by mohla být konzumace lepku během těhotenství a v průběhu raného věku dítěte spojena s vyšším rizikem vzniku diabetu 1. typu. Podívejte se, na co přišli během výzkumu.

Ovlivňuje lepek vznik diabetu 1. typu?

Lepek, jinak také gluten, je všeobecný název pro skupinu glykoproteinů, které se běžně vyskytují v pšenici, ječmenu a žitných produktech, včetně chleba nebo těstovin. V norské studii se vědci rozhodli prozkoumat souvislost mezi příjmem lepku u nastávající matek a dětí ve věku 18 měsíců a možným rizikem rozvoje diabetu 1. typu. Výzkumu se zúčastnilo více než 86 000 dětí, které se narodily v letech 1999 až 2009 a byly sledovány až do roku 2018. Z nasbíraných informací vědci zjistili, že u 346 dětí se vyvinul diabetes 1. typu, přičemž průměrný příjem lepku byl mezi nastávajícími matkami 13,6 g za den a u dětí ve věku 18 měsíců 8,8 g za den.

Výsledky studie ukázaly, že pokud matky během těhotenství konzumují lepek, riziko onemocnění diabetem se u jejich dětí nezvyšuje. Pokud však samy děti ve věku 18 měsíců přijímají lepku příliš (o 10 g navíc oproti průměru), zvyšuje se relativní riziko diabetu 1. typu o celých 46 %. Výzkumný tým se domnívá, že souvislost mezi cukrovkou 1. typu a konzumací lepku může být způsobena tím, že lepek zvyšuje pravděpodobnost zánětu střeva. Také dříve provedené studie potvrdily jistou souvislost mezi diabetem 1. typu a celiakií. Celiakie je navíc, stejně jako diabetes, autoimunitním onemocněním. Norští vědci by se rádi touto problematikou zabývali i do budoucna s cílem ještě detailněji objasnit, zda existuje skutečná příčinná souvislost mezi množstvím příjmu lepku ve stravě dítěte v raném věku a rozvojem diabetu 1. typu.

Zdroj: diabetes.co.uk

Další informace o souvislostech celiakie a diabetu najdete v článku MUDr. Víta Neumana.

 

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na