-- reklama --

Ovesné vločky a jáhly jsou silná dvojka. Velikonoční beránek vás příjemně překvapí

Ovesné vločky a jáhly jsou silná dvojka. Velikonoční beránek vás příjemně překvapí
Velikonočního beránka z ovesných vloček a jáhel si mohou dopřát i diabetici Zdroj: Se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Velikonoce jsou za rohem a forma na velikonočního beránka za dvířky kuchyňské linky nedočkavě čeká, až se bude moci uplatnit. Co takhle vyzkoušet letos trochu jiný recept? Netradiční beránek z ovesných vloček a jáhel určitě potěší nejen diabetiky, ale i ostatní členy rodiny. Recept najdete na konci článku.

Velikonoční svátky s sebou přinášejí nejen radost z nastávajícího jara a rozpuku přírody, ale i příležitost strávit čas se svými blízkými.

Tradiční beránek

Ke krásným tradicím patří kromě zdobení kraslic a pomlázky také velikonoční beránek. Ten vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, kterého bývala v době ukončení velikonočního půstu obvykle na jídelní tabuli hojnost. První zmínky o beránku jako sladkém moučníku jsou ze 17. století. V dnešní době existuje nespočet různých variant. Diabetiky určitě potěší recept na beránka z ovesných vloček a jáhel, kterého si budou moci dopřát bez výčitek svědomí. Ovesné vločky i jáhly jsou pro ně totiž skutečnou superpotravinou. Pojďme se na jejich přínosy podívat blíže.

Jak se pekl beránek v dřívějších dobách

Na venkově se k pečení beránka obvykle používaly keramické, glazované formy. Glazura byla nejčastěji hnědé, béžové či žluté barvy, vyskytovala se ale i zelená. Formy se zelenou glazurou patří vývojově k těm starším. Od druhé poloviny 19. se začaly používat plechové a litinové formy z tovární výroby. Kovové formy byly typičtější pro měšťanské prostředí. 

Jarní úklid platí i pro tělo. U diabetiků má ale detoxikace svá pravidla

Účelem detoxikace je odstranit z těla toxiny, včetně škodlivých látek z životního prostředí nebo vlastních odpadních produktů, jako je čpavek a ...

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou komplexní potravinou, kterou ocení jak diabetici, tak jedinci, kteří touží shodit pár kil. Ve 100 gramech nalezneme 50 % doporučené denní dávky vitamínu B1, 16 % kyseliny listové a v menší míře i vitamíny ze skupiny B, jako je riboflavin, niacin a pyridoxin. Ovesné vločky jsou také zdrojem vitaminu E, který je cenným antioxidantem, a vitaminu D, který je důležitý zejména pro diabetiky. Kromě toho jsou zásobárnou minerálů, jako je železo, draslík, hořčík, měď a zinek.

Ovesné vločky jsou nesmírně přínosnou potravinou, protože posilují imunitní systém, podporují trávení, pomáhají při žaludečních a střevních potížích, pomáhají při zácpě, pomáhají snížit viscerální tuk, který obaluje vnitřní orgány a zvyšuje riziko mrtvice, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a dodávají tělu nezbytnou energii. Jsou vhodné pro diabetiky, protože přispívají ke kontrole glykemie. Podle studie z roku 2018 může oves také přispívat ke snížení celkové hladiny cholesterolu.

Jáhly

Jáhly jsou vlastně vyloupané proso a k Velikonocům prostě patří. Hospodyňky z nich dříve často pekly například švestkový jahelník.

Jáhly jsou zdrojem hořčíku, draslíku, fosforu, mědi, železa, zinku a vitamínu B1 a B2. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují poměrně dost vlákniny. Zatímco vysoký obsah fosforu pomáhá lépe zvládat stres a napětí, křemík naproti tomu podporuje růst vlasů, zdravé zuby, ale také vyplňuje kůži a svalovou tkáň.

Jáhly výborně poslouží při jarní očistě organismu. Díky velkému obsahu vlákniny a antioxidantů jsou vhodné k pročištění střev, přispívají ke zdraví zubů, vlasů a nehtů, pomáhají posílit svaly a vazy, mají pozitivní vliv na hojení ran a také pomohou se shazováním nadbytečných kil. Mají blahodárný účinek na slinivku a slezinu a díky tomu, že jsou bezlepkové, je mohou konzumovat i jedinci s celiakií. Výzkum navíc prokázal, že mohou pomáhat s regulací glykemie.

Zelené fazolové lusky: Snižují cholesterol, přispívají k hubnutí a chrání před civilizačními chorobami

Fazolové lusky patří mezi nejsnáze připravitelné potraviny. Jsou chutné a současně nesmírně univerzální. Můžete je připravit na spoustu způsobů a ...

Recept: Velikonoční beránek z ovesných vloček a jáhel

Na přípravu receptu, jehož autorkou je Pavla Janovská, DiS., budete potřebovat:

  • 200 g jáhel
  • 300 ml mléka do já­hel (můžete použít kravské, ale také rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové)
  • 350 g drcených ovesných vloček
  • 100 g čekankového sirupu
  • 50 g sušených švestek (na­sekat najemno)
  • 50 g najemno nasekaných vlašských ořechů
  • 250 ml kravského mléka do vloček
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 žloutky
  • 2 bílky vyšlehané do tu­hého sněhu
  • vanilku
  • kůru z bio citrónu
  • 2 špetky soli
  • tro­chu tuku a strouhaného kokosu na vymazání formy

Výživová hodnota 100 g porce: 251 kcal, 8 g tuků, 8 g bílkovin, 34 g sacharidů

Postup přípravy

  1. Jáhly několikrát dobře propláchněte horkou vodou, abyste je zbavili hořké chuti. Poté na ně na­lijte 300 ml mléka, osolte je a přiveďte k varu.
  2. Jáhly vařte zhruba 20–25 minut při mírné teplotě.
  3. Mezitím si dejte do misky vločky a zalijte je 250 ml mléka. Směs promíchejte a nechte chvíli odstát.
  4. Troubu předehřejte na 165 stupňů. Do změklých vlo­ček vmíchejte sirup, švestky, ořechy, olej a hotové já­hly, dále také žloutky, vanilku, kůru z citronu a nako­nec sníh z bílků.
  5. Formu na beránka vymažte tukem a vysypejte kokosem.
  6. Do formy nalijte těsto a pečte na 150 až 165 °C přibližně 45–50 minut.
  7. Po upečení beránka vyndejte z trouby a nechte chvilku odpočinout, díky tomu pak půjde lépe vy­klopit z formy.

Zdroj: autorský článek

    1832

    Diskuze k článku