Oves: Snižuje cholesterol a je skvělý při cukrovce. Diabetici by měli jíst ovesné vločky pravidelně

Oves: Snižuje cholesterol a je skvělý při cukrovce. Diabetici by měli jíst ovesné vločky pravidelně
Snídaně z ovesných vloček je skvělou volbou pro diabetiky Zdroj: Freepik/valeria_aksakova

Výživové trendy přicházejí a odcházejí, ale oves zůstává. Má nejvíce rozpustné vlákniny ze všech obilovin, navozuje pocit sytosti, má protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na pokožku, kterou zjemňuje. V podobě ovesných vloček si získal cestu na jídelní stůl lidí na celém světě. Výživový a zdravotní přínos ovesných vloček přitom ocení jak zdraví jedinci, tak diabetici nebo osoby s vysokým cholesterolem.

Oves se dnes řadí mezi superpotraviny, ale jeho kořeny jsou velmi skromné. Je to nejmladší kulturní plodina. Západní civilizace začala oves cíleně pěstovat teprve před nějakými třemi tisíci lety. Jeho kořeny sahají do západní Asie a Anatolie, odkud se dostal i k nám. Původně rostl jako plevel na polích určených pro jiné plodiny.

Léčivá rostlina a krmivo pro koně

Podle některých historických pramenů byl prvotně využíván jako léčivá rostlina a teprve později jako krmivo – převážně pro koně. Ve středověku proto zaujímal až jednu čtvrtinu obhospodařované půdy. Po nahrazení koňských sil těmi automobilovými potřeba jeho pěstování prudce klesla. Ale v poslední době zájem o oves opět stoupá. Odborníci již delší dobu zkoumají jeho vlastnosti a schopnosti, takže dnes dokážeme oves a jeho výživové přínosy opravdu ocenit.

Ve Skotsku je oves, respektive ovesná kaše posvátnou potravinou, která je každoročně uctívána v Carrbridge během mistrovství světa v přípravě ovesné kaše.

Přispívá ke kontrole glykemie a snižuje cholesterol

Oves má ze všech obilovin nejvíce rozpustné vlákniny. Ovesná vláknina je velmi ceněna pro svou schopnost přispívat k prevenci celé řady nemocí, včetně kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce i rakoviny. Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a v těle se mění na hustý, viskózní gel, který pomalu prochází tělem. To navozuje dlouhodobý pocit sytosti. Rozpustná vláknina navíc zpomaluje vstřebávání glukózy, což přispívá ke kontrole glykemie. Podle studie z roku 2018 může oves také přispívat ke snížení celkové hladiny cholesterolu.

Kvasinková infekce u diabetiků se může šířit invazivně. Pomůže včas zahájená léčba

Za normálních okolností jsou kvasinky našemu tělu prospěšné. Potíž nastává, když se naruší rovnováha a kvasinek se nahromadí příliš mnoho. ...

Ovesné vločky pro zdraví

Ovesné vločky se vyrábějí z loupaného ovsa. Po vyčištění hrubého zrna se tyto vyloupané části vystaví nejdříve vlhku a poté teplu. Po usušení se ovesná zrna třídí podle velikosti. Poté jsou spařena a rozlisována pomocí rotujících kovových válců nebo jsou rozemleta na ovesnou mouku.

Jedna miska (cca 50 g) ovesných vloček má energetickou hodnotu 200 kcal, 6,5 g bílkovin, 34 g sacharidů, 3,4 g tuků a 3,6 g vlákniny.

Ve 100 gramech nalezneme 50 % doporučené denní dávky vitamínu B1, 16 % kyseliny listové a v menší míře i vitamíny ze skupiny B, jako je riboflavin, niacin a pyridoxin. Ovesné vločky jsou také zdrojem vitaminu E, který je cenným antioxidantem, a vitaminu D, který je nesmírně důležitý zejména pro diabetiky. Kromě toho jsou zásobárnou minerálů, jako je železo, draslík, hořčík, měď a zinek. S čím vším nám mohou ovesné vločky pomoci?

  • Posilují imunitní systém.
  • Podporují trávení a pomáhají při žaludečních a střevních potížích.
  • Pomáhají snížit viscerální tuk, který obaluje vnitřní orgány a zvyšuje riziko mrtvice.
  • Tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
  • Pomáhají při zácpě.
  • Dodávají organismu potřebnou energii.

Ovesné vločky jsou komplexní potravinou, kterou ocení jak diabetici, tak jedinci, kteří touží shodit pár kil. Vločky lze konzumovat vařené i syrové. Kromě klasické ovesné kaše si můžete připravit také snídani „do skleničky“ prostým přidáním jogurtu a ovoce. Díky svým pojivým schopnostem je ale můžete použít i jako náhradu vajec – například do karbanátků, pomazánek nebo nádivek. Jsou také skvělou surovinou na pečení sušenek a cukroví. Co třeba vyzkoušet ovesné sušenky na švédský způsob?

Není mouka jako mouka. Diabetici musí vybírat velmi uvážlivě

Bez mouky se při vaření a pečení prakticky neobejdeme. Ani diabetici se mouce jako takové nemusejí zcela vyhýbat. Je totiž zdrojem komplexních ...

Ovesné sušenky na švédský způsob

Na přípravu dvou plechů sušenek budete potřebovat:

  • 75 g másla
  • 1 dcl špaldové mouky
  • 1 dcl jemně mletých ovesných vloček
  • 3 lžíce vlažného mléka
  • 5 lžiček sladidla
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ kávové lžičky skořice
  • 1 celé vejce

Postup přípravy:

V kastrůlku rozpusťte máslo. Pak kastrůlek odstavte, přidejte všechny suroviny a umíchejte polotuhé, hladké těsto. Pak pomocí lžičky klaďte malé hromádky (vždy asi půl lžičky) na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem. Vidličkou každou hromádku rozprostřete na placičku. Ovesné placičky pečte při teplotě 175 stupňů Celsia zhruba 15 minut. Vzhledem k tomu, že každá trouba peče trochu jinak, je potřeba placičky hlídat. Hotové placičky můžete pocákat rozpuštěnou hořkou čokoládou bez přidaného cukru, ale jsou skvělé i samotné!

Zdroje: slurrp.com, uroda.cz, ncbi.nlm.nih.gov, fitness4u.cz, diatips.cz, diastyl.cz, healthline.com

Foto: Freepik/valeria_aksakova

34654

Diskuze k článku