Osvěžující kiwi řezy: Super zdroj vitamínu C, který dostane pod kontrolu i vaši glykémii

Osvěžující kiwi řezy: Super zdroj vitamínu C, který dostane pod kontrolu i vaši glykémii
Kiwi si můžete dopřát v létě i v zimě Zdroj: Freepik

Exotické kiwi je velice oblíbeným druhem ovoce i v našich končinách. Lidé si, zdá se, na jeho zcela jedinečnou kyselost zvykli. Ale není to jen osvěžující chuť tohoto malého chlupatého zázraku, kterou bychom měli obdivovat, kiwi je totiž doslova plné vitamínů, minerálů a přírodních látek, které podporují správné fungování našeho těla. K tomu všemu je vhodné i pro diabetiky.

Už dávno byl vyvrácen mýtus, že by se diabetici měli ovoci vyhýbat. Jednak je nabité vitamíny a minerály, ale také velmi důležitou vlákninou, která především zpomaluje vstřebávání cukru z potravin. Kiwi toho není výjimkou – zkuste jeho osvěžující chuť v řezech se zakysanou smetanou a želatinou.

Kiwi pod drobnohledem

Toto exotické ovoce je plodem liány aktinidie lahodné, která prapůvodně pochází z Číny – z toho důvodu jej lidé také nazývali čínský angrešt. I když je kiwi známo tisíce let, k jeho komerčnímu pěstování došlo až ve 40. letech minulého století na Novém Zélandu. Nynějším největším producentem je Itálie.

Zajímavost: Kiwi dostalo svůj název podle národního ptáka Nového Zélandu, který ho opravdu trochu připomíná.

Co obsahuje?

Kiwi je v první řadě skvělým zdrojem vitamínu C – dokonce jeden celý plod může pokrýt denní doporučenou dávku. Spolu s tím dodá tělu i dávku draslíku, vlákniny a vitamínu K. V kiwi jsou také přítomny antioxidanty, foláty a kyselina listová. Čímž se stává více než vhodným ovocem pro těhotné ženy. Na druhou stranu se hodí do dietních jídelníčků, protože obsahuje velice málo sacharidů a žádný tuk.

Energetická hodnota na 100 g | zdroj: DiaStyl

Čemu prospívá?

Pravidelná konzumace pomáhá posilovat imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a díky antioxidantům chrání tělo před rakovinovým bujením. Kolagen obsažený v kiwi je důležitým prvkem při výživě pokožky – samotní diabetici jsou dehydratací pokožky ohroženi. Dále:

    • vysoký podíl vitamínu C zvyšuje obranyschopnost těla,
    • vitamín K je nezbytný pro srážlivost krve a zdravého metabolismu,
    • díky mědi se nám budou správně tvořit červené krvinky, ale také silné kosti,
    • obsažené antioxidanty nám mohou pomoci s lepším a hlubším spánkem,
    • vláknina udržuje střeva ve správné kondici,
    • může pomoci snížit riziko makulární degenerace,
    • a nakonec je (cenově) dostupné v průběhu celého roku.

Pozor by si měli dát lidé se sklony k alergiím. Těm může kiwi způsobit nepříjemnou kožní vyrážku, ale dokonce i otok jazyka. Je tedy lepší zařadit kiwi do jídelníčku pozvolna a u dětí počkat s konzumací ideálně až do pěti let věku.

Sezóna otevřených bot je tady: Rady a tipy, jak na krásná a zdravá chodidla

I když jsou naše chodidla v létě více na očích, péči bychom jim měli dopřávat celoročně, a to i v zimě, kdy jsou schovaná v ponožkách a teplých ...

Kiwi a diabetes

Americká diabetická asociace doporučuje konzumaci čerstvého celého ovoce, protože je spojeno s nižším rizikem cukrovky, ale také menším počtem komplikací u lidí, kteří cukrovku už mají. Glykemický index kiwi se pohybuje sice na hranici vhodnosti – tedy něco mezi 45 až 55, ale i tak je pro diabetiky vhodné.

Vláknina a organické kyseliny v něm obsažené totiž zpomalují vstřebávání cukru, a to nejen z kiwi samotného, ale také z jiných přijatých sacharidů. Pak také pomáhá při procesu hojení ran. Na základě několika studií došli vědci k závěru, že kiwi dokáže pomáhat i při léčbě neuropatických diabetických vředů na nohou.

Recept: Kiwi řezy se zakysanou smetanou a želé

Kiwi řezy | zdroj: foto autorky

Kiwi je bezpochyby součástí zdravé stravy a jeho výhoda je v tom, že je k dostání v našich obchodech celoročně. V létě nás dokáže příjemně osvěžit, a v zimě zase naopak dodat potřebné vitamíny k podpoře imunity. Tento recept je ve své podstatě opravdu jednoduchý, chutný – a zároveň i vhodný do redukčních jídelníčků.

Suroviny na korpus:

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 70 g náhradního sladidla (xylitol, erythritol)
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ prášku do pečiva

Suroviny na krém:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 bílý řecký jogurt
  • sladidlo podle chuti

Ostatní:

  • 5 až 6 kiwi
  • želatinový prášek nebo plátky želatiny

Postup:

  1. Úplně na začátek si z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh.
  2. Ze sladidla, cukru a horké vody následně ušlehejte nadýchanou pěnu – trvá to trochu déle (cca pět až deset minut).
  3. K této směsi postupně přidávejte prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem, nakonec vmíchejte sníh z bílků.
  4. Připravené těsto přelijte buď do dortové, nebo koláčové formy (25 × 25 cm) vystlané pečicím papírem.
  5. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 25 minut.
  6. Mezitím, co se bude korpus péct, si připravte krém ze zakysané smetany, řeckého jogurtu a sladidla (čekankový sirup, xylitol nebo erythritol). V původním receptu se místo řeckého jogurtu přidává vyšlehaná 30% smetana, ale vzhledem k její tučnosti je lepší nahradit ji řeckým jogurtem, který přidá do receptu bílkoviny.
  7. Krém naneste na korpus až tehdy, kdy bude zcela vychladlý.
  8. Oloupejte si kiwi, nakrájejte na kolečka a ta rovnoměrně rozprostřete na krém.
  9. Nakonec si připravte želatinu podle návodu na sáčku a zalijte jí ovoce i krém ve vrstvě cca půl centimetru.
  10. Moučník dejte do ledničky aspoň na čtyři hodiny ztuhnout.

Dobrou chuť.

Zdroje: recept autorky, everydayhealth.com, sugarfit.com, vitalweb.cz

5550

Diskuze k článku