Omega-6 mastné kyseliny a jejich vliv na diabetes v hledáčku vědců: Jsou zdravé, nebo škodlivé?

Omega-6 mastné kyseliny a jejich vliv na diabetes v hledáčku vědců: Jsou zdravé, nebo škodlivé?
Omega-6 mastné kyseliny naleznete například ve vlašských ořeších, avokádu nebo v mandlích. Zdroj: Shutterstock

Omega-6 mastné kyseliny jsou pod drobnohledem vědeckých pracovníků z mnoha důvodů. Jedním z nich je právě jejich prospěšnost lidskému tělu. Mnoho výzkumů se však věnovalo také jejich působení na ty, kteří se léčí s diabetem. Jaké výsledky přinesly?

Omega-6 mastné kyseliny v jídelníčku diabetiků mají své zastánce a odpůrce. Různé pohledy na jejich funkce a možná rizika mohou u těch, kteří se léčí s cukrovkou, vyvolat v hlavě pořádný zmatek. Jsou opravdu všechny omega-6 mastné kyseliny nevhodné pro diabetiky?

Co jsou omega-6 mastné kyseliny?

Omega-6 mastné kyseliny se běžně vyskytují převážně v rostlinných olejích a některých druzích jiných potravin. Jsou potřebné pro správné fungování lidského organismu. Patří do polynenasycených mastných kyselin. Čtyři nejběžnější z nich jsou kyselina linolová (LA), kyselina dihomo-gama-linolenová (DGLA), kyselina gama-linolenová (GLA) a kyselina arachidová (AA).

Lidské tělo si omega-6 mastné kyseliny nedokáže samo vyrobit. Nutné je jejich doplňování pomocí stravy a potravinových doplňků.

Drží se vás nadbytečné kilogramy zuby nehty? Řešením mohou být omega-3 mastné kyseliny!

Omega-3 mastné kyseliny vykazují mnoho dobrých výhod pro lidské tělo. Mezi jednu z nich patří například to, že dokážou pečovat o odolnost nervové ...

Proč potřebuje vaše tělo kyselinu linolovou?

Kyselina linolová (esenciální mastná kyselina) se podílí na podpoře přirozených reprodukčních funkcí, zdraví kožní vrstvy epidermis, napomáhá udržet v kondici krevní destičky a uvádí se jako dobrý prostředek pro snižování špatného krevního cholesterolu. Působí v harmonii s omega-3 mastnými kyselinami, společně napomáhají zachovat dobré tělesné funkce.

Některé výzkumy ukazují, že přebytek některých omega-6 mastných kyselin může vést ke zvýšenému riziku obezity. Proto je nejlepší se o doporučeném denním dávkování omega-6 mastných kyselin a jejich konkrétních druzích poradit s odborníkem na výživu, naturopatem nebo lékařem.

Co můžete čekat od omega-6 mastných kyselin?

Omega-6 mastné kyseliny se uvádí hlavně jako protizánětliví činitelé. Mají ale i další velmi zajímavé benefity, které je dobré mít na paměti.

Jak dále fungují?

  • Podporují zdravý vývoj mozku.
  • Napomáhají zachovat funkční nervový systém.
  • Zklidňují příznaky revmatoidní artritidy.
  • Podporují zdraví kostí a pohybového aparátu.
  • Jsou dobré pro udržení kardiovaskulárního zdraví.

Lahodí oku i chuťovým pohárkům. Proč by červená řepa neměla chybět ve vašem jídelníčku?

Červená řepa je velmi vhodnou potravinou pro diabetiky hlavně z důvodů nízkého obsahu sacharidů a vysokého obsahu vlákniny. Kulinářsky velmi ...

Diabetes a omega-6 mastné kyseliny

Výsledky studií ohledně vlivu omega-6 mastných kyselin na diabetes se různí. Některé mluví ve prospěch jejich působení u diabetiků ve spojení s omega-3 mastnými kyselinami, jiné se zmiňují o jejich možném negativním účinku při léčbě cukrovky. Celková bádání ale ukazují, že nic není černobílé a je nutné brát v potaz rozdíly mezi jednotlivými omega-6 mastnými kyselinami.

Typickým příkladem, který může přivodit potíže u diabetiků II. typu, je kyselina DGLA. Při vysokých hladinách kyseliny dihomo-γ-linolenové (DGLA) mohou lidé, kteří se léčí s cukrovkou, bojovat s hromaděním tělesného tuku, zvýšením zánětlivých projevů v těle a vznikem inzulínové rezistence. Jiná studie naopak dospěla k závěrům, že dvě omega-6 polynenasycené mastné kyseliny (kyseliny linolové a kyseliny arachidonové), vyskytující se v rostlinných olejích, mohou ve skutečnosti snížit riziko vzniku diabetu II. typu a být velmi prospěšné v rámci jeho prevence.

Dobré zdroje omega-6 mastných kyselin

Doplnit omega-6 mastné kyseliny do jídelníčku můžete poměrně snadno. Stačí vybrat si kvalitní, za studena lisované rostlinné oleje a zaměřit se na celkovou skladbu stravy, která pomůže k tomu, abyste se cítili lépe. Například:

  • Jako součást zeleninových salátů můžete používat světlicový olej, olej ze slunečnicových semen, z para ořechů, z vlašských ořechů a olej z lískových ořechů.
  • Zařaďte do jídelníčku avokádo. Je nejen chutné, ale také příznivé diabetikům.
  • Dýňová semínka jsou výborná nejen do salátů. Ozvláštní i studené polévky nebo DIA pečivo. Navíc pozitivně působí na zdraví pokožky, nehtů a vlasů.
  • Chutná sezamová semínka lze používat různými způsoby. Přidejte je třeba do raw tyčinek.
  • Konopná semínka se hodí do smoothie, pečiva nebo na posypání zdravého salátu.

Zdroj: Perles-gascogneIpi.oregonstate,  Ncbi.nlm.nih,  Organicfacts

6129

Diskuze k článku