Okurka: Zelenina stvořená pro diabetiky. Pomáhá s hubnutím, regulací glykemie i proti zánětům

Okurka: Zelenina stvořená pro diabetiky. Pomáhá s hubnutím, regulací glykemie i proti zánětům
Okurka má nízký glykemický index a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek Zdroj: Pixabay

Má velmi nízký glykemický index, vysoký obsah vody a antioxidační účinky. Navíc pomáhá snižovat a kontrolovat hladinu cukru v krvi a zmírňuje záněty. Skutečné divy udělá okurka také s vaší pletí a ocení ji i vaše unavené oči. Okurka je prostě malý zelený zázrak, který by na jídelníčku neměl chybět ani diabetikům, ani komukoli jinému.

Vitaminy, minerály a antioxidanty obsažené v okurce nabízejí spoustu zdravotních přínosů. Například slupka okurky je plná betakarotenu, který je jedním z důvodů její sytě zelené barvy. Pigmenty ze skupiny karotenů patří mezi důležité provitaminy. Vaše tělo může betakaroteny přeměnit na vitamin A, který je důležitý pro udržení zdravých očí a pokožky. A to není zdaleka všechno!

Zdroj živin a zdraví prospěšných látek

Okurky jsou plné antioxidantů, většina z nich se nachází ve slupce. Tyto sloučeniny pomáhají tělu zpracovávat a odstraňovat volné radikály, což snižuje riziko zdravotních potíží, jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění a cukrovka. Okurka je bohatá také na draslík, což je minerál, který je velmi důležitý zejména pro osoby žijící s cukrovkou.

Draslík a diabetes

Tělo se bez draslíku neobejde a špatně reaguje jak na jeho nedostatek, tak na jeho nadbytek. Draslík udržuje srdce v rytmu a odpovídá za správné hospodaření organismu s vodou. Draslík ovšem souvisí i s krevním tlakem a hraje významnou roli při vytváření zásob cukrů a jejich přeměně na energii. Diabetici by měli dbát na to, aby jejich strava byla bohatá na draslík. Vysoká hladina glukózy v moči totiž může vést ke zvýšené ztrátě draslíku, a proto je nesmírně důležité tento minerál doplňovat. Navíc hraje draslík významnou roli v regulaci inzulínu. Nedostatek draslíku může ovlivnit sekreci inzulínu z beta buněk slinivky břišní, a tím vážně zkomplikovat management diabetu.

Kromě antioxidantů a draslíku je okurka vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu C a K, kyseliny listové, zinku, hořčíku, fosforu, biotinu a cholinu.

Cholin patří mezi základní živiny nezbytné pro správný vývoj nervové soustavy a rovněž pro správné fungování mozku a neurologických a kognitivních funkcí. Přispívá také ke zdraví střev a srdce, zmírňuje záněty v těle a pomáhá zlepšovat zdraví a funkce oka.

Naše tělo si dokáže částečně cholin vyrobit v játrech, ale ne v dostatečném množství, a proto je nezbytné jej přijímat pomocí stravy.

Mangan je minerál důležitý při zánětech a cukrovce, pomáhá i na cévy. Najdete jej přitom v běžných potravinách

Mangan hraje velkou roli v metabolismu sacharidů, aminokyselin a lipidů. Pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi, takže jde o minerál ...

Okurkou ke zdraví

Okurka má velmi nízký glykemický index (15) a málo kalorií. Navíc obsahuje více než 96 % vody, takže je sytá, výživná, ale ne kalorická. Tuto kombinaci vysokého obsahu vody a nízkého počtu kalorií ocení každý, kdo bojuje s nadbytečnými kily. Kromě hubnutí ale může okurka pomoci i s dalšími zdravotními problémy:

  • Pomáhá při cukrovce: Podle výzkumu z roku 2022 může okurka jako příslušník čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) snižovat a kontrolovat hladinu cukru v krvi a snižovat záněty v celém těle.
  • Antioxidační účinky: Okurka obsahuje flavonoidy, lignany a triperteny, čili látky, které chrání tělo před škodlivými vlivy a civilizačními chorobami.
  • Zvyšuje hydrataci organismu: Správná hydratace může ovlivnit vše od fyzické výkonnosti až po metabolismus. Ačkoliv člověk svou potřebu tekutin uspokojuje většinou pitím vody nebo jiných tekutin, lze až 40 % příjmu vody získat z potravy. Protože okurky obsahují přibližně 96 % vody, jsou obzvláště účinné při podpoře hydratace a pomáhají splnit denní potřebu tekutin.
  • Podporuje pravidelné vyprazdňování: Díky vysokému obsahu vody a vlákniny pektin pomáhá okurka rozhýbat střeva, a přispívá tak k pravidelné stolici.

Léčivý popenec: Na trávení, zánět průdušek, játra i křečové žíly. Možná vám roste na zahrádce

Popenec obecný (Glechoma hederacea L.) je plazivá trvalka, která dorůstá do výšky až 15 cm. Tato léčivá rostlina je v tradiční medicíně pověstná ...

Na osvěžení, pro krásnou pleť i na oteklé oči

Blahodárné účinky okurky ocení každá žena. Okurka má totiž podobný účinek jako proslulá aloe vera. Přispívá k hydrataci, regeneraci a zklidnění pleti. Díky obsahu minerální látek navíc pomáhá s hojením drobných poranění a přispívá ke zdraví nehtů. Vylisovaná šťáva z okurek poslouží i při ekzémech, akné nebo třeba při kopřivce.

Jedinci, kteří tráví u počítače celý den, zase mohou po okurce sáhnout, když mají z celodenního sledování obrazovky podrážděné oči. Stačí přiložit plátek okurky na zavřená víčka a chvíli odpočívat.

A zbytek okurky lze nakrájet do džbánu s vodou. Okurková voda vás nejen osvěží, ale pomůže snížit také chuť na sladké a pročistí vaše střeva a organismus.

Jak zpracovat okurky

Okurky jsou velmi všestrannou potravinou. Obvykle se konzumují syrové, nejčastěji se dávají do salátů. Pokud ovšem zatoužíte po skutečné zdravotní bombě, vsaďte na kvašáky. Naše babičky je dělávaly, když nestíhaly zpracovat sklizené okurky nebo když jim okurky přerostly.

Na rozdíl od okurek nakládaček obsahují kvašené okurky probiotické bakterie a enzymy, a právě díky nim tak blahodárně působí na celý organismus. Recepty na skvělé kvašáky najdete zde.

Zdroj: webmd.com

35507

Diskuze k článku