Odlehčené svatomartinské menu s jablky aneb Kde se vzala tradice pečení husy

Odlehčené svatomartinské menu s jablky aneb Kde se vzala tradice pečení husy
Svatomartinské menu nemusí být jen kalorická bomba, zkuste ho i v odlehčené variantě s jablky. Zdroj: Shutterstock

Svatý Martin s sebou má podle tradice přinést tu pravou bílou sněhovou pokrývku, ale zároveň i mnoho dobrot, mezi které patří bezpochyby třeba mladé víno nebo pečená husa. Ta si zejména v posledních letech získala oblibu mezi domácími kuchaři, ale hlavně i mezi profesionály. Ti se předhání v tom, jak svou husí pečínku vyladí do nejmenších detailů. Pojďte s námi tento recept odlehčit a dodat mu trochu modernější pojetí. 

Dát si jakékoliv jídlo v restauraci představuje neuvěřitelnou kalorickou bombu – a u husy s knedlíkem a se zelím to platí dvojnásob. Ta může mít tak vysokou energetickou hodnotu, že v ní během oběda sníte to, co byste jinak nesnědli za celý den. Jídlo v restauraci je samozřejmě pohodlnější, na druhou stranu připravit si husu doma znamená, že budete vědět, co jste si do ní dali, a zároveň můžete recept také modifikovat a odlehčit.

Tradice a legendy

Tradice, které se spojují s 11. listopadem, se týkají konkrétně Martina z Tours, který se narodil počátkem 4. století na dnešním území Maďarska. Později se s rodinou přestěhoval do Itálie, kde se stal vojákem. Legenda praví, že se jednou rozdělil s žebrákem o svůj plášť, a hned nato se mu zjevil Ježíš. V tu dobu se rozhodl přijmout křesťanství a stát se biskupem.

O tradici husy na talíři se vypráví dvě legendy ze života svatého Martina. Ta první praví, že před jeho jmenováním biskupem byl natolik skromný, že se ukryl v husinci mezi husami. Ty ho však svým kdákáním prozradily, a proto si zasloužily skončit na pekáči. Druhá legenda hovoří o tom, že husy Martina rušily při kázání, a tak je nechal za trest upéct. Tak jako tak se tradice péct na svatého Martina husu dochovala až dodnes.

Znáte plod hruškovce přelahodného? Z vyhlášeného ovoce vyzkoušejte upéct třeba čokoládové brownie

Avokádo si zamilujete z mnoha důvodů. Tím prvním bude jeho chuť a variabilita v kuchyni, tím druhým budou pozoruhodné benefity, mezi které řadíme ...

Recept: Odlehčená svatomartinská husa

Každá druhá domácnost má svůj osvědčený recept na dokonalé svatomartinské menu. Odlehčená verze je však vhodná nejen pro diabetiky, kteří by si měli hlídat denní příjem sacharidů a tuků, ale zároveň si ho mohou dopřát i ti v hubnoucím režimu. Mnoho kalorické energie ušetříte, když nebudete přidávat tuk k huse nebo zahušťovat zelí. Naopak v případě, že přidáte do knedlíků celozrnné pečivo, získáte navíc nějakou porci vlákniny.

Tip: Pro úplné ušetření kalorií si sami pro sebe naložte na talíř husí prsa.

Suroviny na husu:

  • jedna větší husa o hmotnosti alespoň 3 kg
  • 2 jablka
  • hřebíček
  • sůl
  • kmín

Postup:

  1. Husu důkladně osolte a okmínujte, a to zevnitř i zvenku. Do husy vložte dvě napůl rozříznutá jablka, do kterých zapíchejte hřebíček (pokud vám jeho vůně vadí, nemusíte přidávat). Pokud chcete mít opravdu dietní jídlo, položte husu na rošt rozpálené trouby a pod ní dejte pekáč s vodou, do které bude odkapávat tuk. Část případného výpeku přelejte do hrnce, osolte a opepřete a zredukujte na výpek.
  2. Klasicky můžete husu vložit i do pekáče, podlít ji vodou a následně každou půl hodinu přelévat. Obě varianty vám zaberou 3 až 4 hodiny času.
  3. Troubu je dobré rozehřát na 140 °C a tuto teplotu držet minimálně 2 hodiny. Na poslední hodinu rozpalte troubu na 190 °C, aby se vytvořila opravdu vypečená kůrka.

Suroviny na zelí:

  • červené zelí v nálevu
  • 3 větší jablka
  • 1 červená cibule
  • 3 hřebíčky
  • sůl
  • sladidlo

Postup:

  1. Nechte cibuli zesklovatět, přidejte zelí, které jste nejdříve propláchli ve studené vodě, poté nastrouhaná jablíčka, sůl, hřebíček a kmín.
  2. Zelí duste do měkka a podle chuti přislaďte (ze zkušenosti vím, že i zelí můžete klidně osladit náhradními sladidly).

Suroviny na hrníčkové knedlíky:

  • 0,5 l mléka
  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 kusy celozrnného pečiva
  • sůl
  • petržel
  • kurkuma

Postup:

  1. Dejte si vařit do velkého hrnce vodu a vymažte hrnky trochou másla (voda v hrnci by měla sahat do 3/4 hrníčku).
  2. Pečivo nakrájejte na kostky, přidejte sůl, petržel, žloutky, mouku, mléko a nakonec špetku kurkumy.
  3. Promíchejte a opatrně vmíchejte tuhý sníh, který jste si vyšlehali z bílků.
  4. Naplňte vymazané hrníčky do půlky těstem, vložte do vroucí vody a přikryjte pokličkou.
  5. Po 30 minutách jsou celozrnné hrnkové knedlíky hotové.

Dobrou chuť!

Zdroje: autorčin rodinný recept, rozumnehubnuti.cz, porovnej24.cz

1838

Diskuze k článku