
Obyčejně neobyčejná pampeliška: Pro jednoho plevel, pro jiného léčivý poklad

Kdo by neznal zlatohlavou pampelišku, která právě v tomto období zaplavuje mnohé louky a trávníky. Pampeliška je pro zahradníky nepříjemným plevelem, ale v lidovém léčitelství je naopak skutečným klenotem. Svými účinky tak dělá svému druhotnému názvu „lékařská“ opravdu čest. Můžeme z ní vyrobit med, sirup a čaj nebo její mladé listy jen tak přidat do zeleninového salátu. Pampeliška je totiž považována jak za jídlo, tak za lék.
Pampelišky rostou téměř všude – na loukách i v zahradách, ale svou silou dokážou najít i skulinku v betonu, kterým se derou ke slunci. Pampeliška je zkrátka a dobře silná nejen v růstu, ale i svými účinky, které znaly kořenářky po celém světě. Některé její zdravotní účinky konečně schvalují i vědecké organizace.
Historie pampelišky
První historické záznamy o pampelišce kupodivu nepocházejí z evropských zemí, ale musíme pro ně až do daleké Persie, kde pampelišku pojmenovali Taraxacum – tedy „nechat vymočit“. Takové jméno poukazuje na to, že již tito velcí arabští lékaři používali pampelišku jako léčivku. Do Evropy se tento zlatohlavý poklad dostal až v pozdním středověku, kde byla lékaři doporučována při horečce, průjmu nebo jaterních obtížích.
Zajímavost: Pampelišku můžeme využít opravdu celou – od listů, stvolů, přes květ až po kořen.
Co pampeliška obsahuje?
Listy pampelišky jsou bohaté na vitamín C, mangan, draslík a chlorofyl. Mají močopudné a detoxikační účinky (čemuž odpovídá i její arabský název), čímž přispívají k pročištění organismu a ke stimulaci trávení. Květ pampelišky naopak obsahuje především flavonoidy, které jsou jedním z nejsilnějších antioxidantů.
Celkově obsahuje pampeliška vysoké množství vitamínu C, B a D. K tomu všemu je bohatá na karoten, silice, třísloviny a hořčiny. Nejzajímavější, především pro diabetiky, je však kořen smetánky lékařské, který je bohatý na rozpustnou vlákninu inulin.
V čem nám poslouží?
Svou hořkostí především stimuluje celou řadu trávicích sekretů, zvyšuje produkci slin, které následně pomáhají štěpit sacharidy, podporují žaludeční šťávy a pomáhají uvolňovat žluč. Pampeliška, především listy, jsou silně močopudné, a bylinkáři je využívají k vyvedení nadbytečných tekutin z těla. Podle některých výzkumů dokonce podporuje normální funkci jater a zmírňuje záněty (o tom, jak jsou játra pro diabetiky důležitá, se dočtete zde).
Jinak se také pampeliška doporučuje k udržení hormonální rovnováhy a měly by ji konzumovat především ženy, které se potýkají s menstruačními křečemi nebo nepravidelnou periodou. Dále lze pampelišku využít:
- při poranění, včelím bodnutí, na bradavice, pupínky a mozoly (bílou lepkavou šťávu),
- proti jarní únavě nebo přepracovanosti,
- při svědění, atopickém ekzému nebo při akné,
- k podpůrné léčbě chronických zánětů jater, ale i při cukrovce,
- je nápomocná k léčbě nechutenství,
- zlepšuje trávení,
- čistí krev,
- podporuje tvorbu semene u mužů,
- používá se spolu se šalvějí při zánětech v krku,
- šťáva z pampelišky může dokonce pomoci vybělit pihy.
Pampeliška a diabetes
Podle nových výzkumů má smetánka lékařská antidiabetické vlastnosti, a to zejména při léčbě diabetu 2. typu. Je to dáno především strukturou a některými hořčiny, které stimulují beta-buňky pankreatu. Tyto hořčiny se nacházejí především v stonku, kterého je doporučováno zkonzumovat pět kusů denně. Jeho chuť je opravdu hořká, ale dá se na ni zvyknout a jeho účinky dostatečně tuto nepříjemnost vynahradí.
Další důležitou součástí pro diabetiky je kořen, který je bohatý na inulin – tedy probiotický zdroj vlákniny, který zvyšuje objem stolice, posiluje imunitu organismu a krmí zdravé bakterie ve střevech. Inulin je pro diabetiky více než žádoucí, přestože se jedná o sacharid, na glykémii nemá vůbec žádný vliv.
Za nevysvětlitelnými hyperglykémiemi mohou někdy být tukoproteinové jednotky
Možností, proč je naše glykémie stále v pohybu, či převážně zvýšená, je nespočet. Od nadbytku příjmu sacharidů, přes nemoc až po stres. Možná by ...
Použití pampelišky
První, co nás napadne, je vyrobit si z pampelišky med. Bohužel to není úplně nejzdravější varianta. Nejenom, že vařením přijdou pampeliškové květy o mnoho svých zdravotních benefitů, ale také je plný jednoduchého cukru.
Z listů pampelišky si však můžete udělat chutný salát, přidat je do pomazánek a ti odvážnější mohou zkusit i pampeliškovou polévku. Netradičně můžete vyzkoušet také smažené pampeliškové květy v cizrnovém těstíčku. Nejvíc benefitů však získáte z usušeného kořene pampelišky, ze kterého můžete připravit čaj, kávu nebo tinkturu (lze usušit doma nebo zakoupit v lékárně).
Recept: Domácí sirup z pampeliškových květů
Výhodou tohoto receptu, i když obsahuje poměrně dost cukru a měli bychom s jeho konzumací být velice opatrní, je, že se nevaří – tedy uchová si všechny cenné látky. Hodí se do horkého čaje i do vychlazené limonády, nebo ho můžete konzumovat každý den po lžičkách jen tak. Pokud ho budete uchovávat v lednici, vydrží vám i několik měsíců.
Suroviny:
- 100 kusů pampeliškových květů
- 500 g kokosového cukru
- 2 citróny
- 200 ml vody
Postup:
- Květy úplně na začátek nechte pár hodin povadnout, přičemž se zbavíte i nevítaných živých návštěvníků. Neoplachujte!
- Mezitím si můžete sterilizovat sklenice a následně dobře vysušit.
- Na dno sklenice přijde vrstva pampelišek, kterou zasypete vrstvou cukru. Takto budete postupovat, dokud nebude sklenice úplně plná (poslední vrstva by měla být cukerná).
- Uzavřete sklenici a postavte na slunné místo, kde ji budete dva až tři dny pravidelně otáčet.
- Poté sklenici otevřeme, přidáme převařenou vychladlou vodu a vymačkáme šťávu z citrónů.
- Opět necháme dva dny odpočívat na sluníčku.
- Nakonec směs přeceďte přes plátno a uschovejte v lednici.
Tip: Pokud chcete, aby vám sirup déle vydržel, přidejte úplně nahoru dvě lžíce nějaké pálenky, která sirup zakonzervuje.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, celostnimedicina.cz, cukrovka.cz
5265