-- reklama --

Obyčejně neobyčejná pampeliška: Pro jednoho plevel, pro jiného léčivý poklad

Obyčejně neobyčejná pampeliška: Pro jednoho plevel, pro jiného léčivý poklad
Pampeliška je nejenom jídlem, ale i lékem, který se dá konzumovat od kořene až po květ Zdroj: Pixabay

Kdo by neznal zlatohlavou pampelišku, která právě v tomto období zaplavuje mnohé louky a trávníky. Pampeliška je pro zahradníky nepříjemným plevelem, ale v lidovém léčitelství je naopak skutečným klenotem. Svými účinky tak dělá svému druhotnému názvu „lékařská“ opravdu čest. Můžeme z ní vyrobit med, sirup a čaj nebo její mladé listy jen tak přidat do zeleninového salátu. Pampeliška je totiž považována jak za jídlo, tak za lék.

Pampelišky rostou téměř všude – na loukách i v zahradách, ale svou silou dokážou najít i skulinku v betonu, kterým se derou ke slunci. Pampeliška je zkrátka a dobře silná nejen v růstu, ale i svými účinky, které znaly kořenářky po celém světě. Některé její zdravotní účinky konečně schvalují i vědecké organizace.

Historie pampelišky

První historické záznamy o pampelišce kupodivu nepocházejí z evropských zemí, ale musíme pro ně až do daleké Persie, kde pampelišku pojmenovali Taraxacum – tedy “nechat vymočit”. Takové jméno poukazuje na to, že již tito velcí arabští lékaři používali pampelišku jako léčivku. Do Evropy se tento zlatohlavý poklad dostal až v pozdním středověku, kde byla lékaři doporučována při horečce, průjmu nebo jaterních obtížích.

Zajímavost: Pampelišku můžeme využít opravdu celou – od listů, stvolů, přes květ až po kořen.

Co pampeliška obsahuje?

Listy pampelišky jsou bohaté na vitamín C, mangan, draslík a chlorofyl. Mají močopudné a detoxikační účinky (čemuž odpovídá i její arabský název), čímž přispívají k pročištění organismu a ke stimulaci trávení. Květ pampelišky naopak obsahuje především flavonoidy, které jsou jedním z nejsilnějších antioxidantů.

Celkově obsahuje pampeliška vysoké množství vitamínu C, B a D. K tomu všemu je bohatá na karoten, silice, třísloviny a hořčiny. Nejzajímavější, především pro diabetiky, je však kořen smetánky lékařské, který je bohatý na rozpustnou vlákninu inulin.

V čem nám poslouží?

Svou hořkostí především stimuluje celou řadu trávicích sekretů, zvyšuje produkci slin, které následně pomáhají štěpit sacharidy, podporují žaludeční šťávy a pomáhají uvolňovat žluč. Pampeliška, především listy, jsou silně močopudné, a bylinkáři je využívají k vyvedení nadbytečných tekutin z těla. Podle některých výzkumů dokonce podporuje normální funkci jater a zmírňuje záněty (o tom, jak jsou játra pro diabetiky důležitá, se dočtete zde).

Jinak se také pampeliška doporučuje k udržení hormonální rovnováhy a měly by ji konzumovat především ženy, které se potýkají s menstruačními křečemi nebo nepravidelnou periodou. Dále lze pampelišku využít:

  • při poranění, včelím bodnutí, na bradavice, pupínky a mozoly (bílou lepkavou šťávu),
  • proti jarní únavě nebo přepracovanosti,
  • při svědění, atopickém ekzému nebo při akné,
  • k podpůrné léčbě chronických zánětů jater, ale i při cukrovce,
  • je nápomocná k léčbě nechutenství,
  • zlepšuje trávení,
  • čistí krev,
  • podporuje tvorbu semene u mužů,
  • používá se spolu se šalvějí při zánětech v krku,
  • šťáva z pampelišky může dokonce pomoci vybělit pihy.

Pampeliška a diabetes

Podle nových výzkumůsmetánka lékařská antidiabetické vlastnosti, a to zejména při léčbě diabetu 2. typu. Je to dáno především strukturou a některými hořčiny, které stimulují beta-buňky pankreatu. Tyto hořčiny se nacházejí především v stonku, kterého je doporučováno zkonzumovat pět kusů denně. Jeho chuť je opravdu hořká, ale dá se na ni zvyknout a jeho účinky dostatečně tuto nepříjemnost vynahradí.

Další důležitou součástí pro diabetiky je kořen, který je bohatý na inulin – tedy probiotický zdroj vlákniny, který zvyšuje objem stolice, posiluje imunitu organismu a krmí zdravé bakterie ve střevech. Inulin je pro diabetiky více než žádoucí, přestože se jedná o sacharid, na glykémii nemá vůbec žádný vliv.

Za nevysvětlitelnými hyperglykémiemi mohou někdy být tukoproteinové jednotky

Možností, proč je naše glykémie stále v pohybu, či převážně zvýšená, je nespočet. Od nadbytku příjmu sacharidů, přes nemoc až po stres. Možná by ...

Použití pampelišky

První, co nás napadne, je vyrobit si z pampelišky med. Bohužel to není úplně nejzdravější varianta. Nejenom, že vařením přijdou pampeliškové květy o mnoho svých zdravotních benefitů, ale také je plný jednoduchého cukru.

Z listů pampelišky si však můžete udělat chutný salát, přidat je do pomazánek a ti odvážnější mohou zkusit i pampeliškovou polévku. Netradičně můžete vyzkoušet také smažené pampeliškové květy v cizrnovém těstíčku. Nejvíc benefitů však získáte z usušeného kořene pampelišky, ze kterého můžete připravit čaj, kávu nebo tinkturu (lze usušit doma nebo zakoupit v lékárně).

Recept: Domácí sirup z pampeliškových květů

Výhodou tohoto receptu, i když obsahuje poměrně dost cukru a měli bychom s jeho konzumací být velice opatrní, je, že se nevaří – tedy uchová si všechny cenné látky. Hodí se do horkého čaje i do vychlazené limonády, nebo ho můžete konzumovat každý den po lžičkách jen tak. Pokud ho budete uchovávat v lednici, vydrží vám i několik měsíců.

Suroviny:

  • 100 kusů pampeliškových květů
  • 500 g kokosového cukru
  • 2 citróny
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Květy úplně na začátek nechte pár hodin povadnout, přičemž se zbavíte i nevítaných živých návštěvníků. Neoplachujte!
  2. Mezitím si můžete sterilizovat sklenice a následně dobře vysušit.
  3. Na dno sklenice přijde vrstva pampelišek, kterou zasypete vrstvou cukru. Takto budete postupovat, dokud nebude sklenice úplně plná (poslední vrstva by měla být cukerná).
  4. Uzavřete sklenici a postavte na slunné místo, kde ji budete dva až tři dny pravidelně otáčet.
  5. Poté sklenici otevřeme, přidáme převařenou vychladlou vodu a vymačkáme šťávu z citrónů.
  6. Opět necháme dva dny odpočívat na sluníčku.
  7. Nakonec směs přeceďte přes plátno a uschovejte v lednici.

Tip: Pokud chcete, aby vám sirup déle vydržel, přidejte úplně nahoru dvě lžíce nějaké pálenky, která sirup zakonzervuje. 

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, celostnimedicina.cz, cukrovka.cz

6242

Diskuze k článku