Nutriční hodnoty základních druhů sýrů

Dokážete si představit svůj jídelníček bez sýra? Pokud ne, bude se vám jistě hodit následující tabulka, kterou zveřejnilo sdružení STOB v rámci výzvy na tento týden: "Zdraví, sílu, najdu v dobrém sýru."

Nutriční hodnoty základních druhů sýrů
druh sýru energetická hodnota
(kJ)
bílkoviny
(g)
tuky
(g)
z toho nasycené
(g)
sacharidy
(g)
olomoucké tvarůžky 540 28 0,5 0,2 2,6
jihočeský syreček 570 32 0,5 0,3 1,3
cottage 450 12 5 3,4 4
ricotta 530 7,5 9 6,1 3,5
mozzarella light 690 21 9 6 2
tavený sýr nízkotučný do 30 % 670 14 9 6 5
eidam 20 % 950 31 10 7 2
hermelín 30 % 900 24 13 9 0
eidam 30 % 1100 28 15 10 1
Sedlčanský hermelín Figura 982 21 17 12 1
balkánský sýr 1010 15 19 12,8 1,5
mozzarella 45 % 1020 18 19 13 0
tavený sýr 30 – 60 % 1000 12 19 13 4
žervé 950 6 20 14 5
hermelín 45 % 1250 20 23 16 1
eidam 45 % 1450 27 26 18 1
niva 50 % 1400 20 28 19 1
parmezán 32 % 1630 33 28 21 0
tavený sýr 60 % a více 1300 11 28 19 2
mascarpone 1630 1,5 42 27 2,5

Uvedené hodnoty vycházejí z databáze potravin STOB, ve které si můžete sami snadno vyhledat i mnoho dalších druhů sýrů či jiných potravin.

O správném výběru sýrů se můžete dočíst v blogu. Zde vám přinášíme tabulku s nutričními hodnotami nejběžnějších druhů sýrů. Sýry jsou seřazeny vzestupně podle obsahu tuku.

 


Zapojte se do Výzvy 52

Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na