Než nakoupím, čtu!

Asi nikdo nechce strávit luštěním obalů mládí, jenže právě v obchodě se rozhoduje o tom, jak kvalitně budete doma jíst. Společnost STOB se vás proto tento týden rozhodla přesvědčit, že číst obaly se vyplatí.

Než nakoupím, čtu!

Na výživu je dnes odborník téměř každý. Nedivím se, protože jíme všichni a tak máme pocit, že tomu vlastně rozumíme. Jídlo je stejně vděčné a současně rozporuplné téma, asi jako výchova dětí.

Na kvalitu potravin však spousta lidí dbá leckde jinde, jen ne u regálů v obchodech, kde skutečně rozhodujeme o tom, co do košíku vložíme a budeme později servírovat na své talíře.

Bohužel.

Chápu, že nikdo nechce trávit luštěním obalů mládí, takto ale mnoho nezměníme…

Výrobci nám nabízejí jen to, co skutečně prodají

Věřte mi, že potravinové obaly pečlivě studuji a vím, že firma dokáže nabídnout produkty vysoké kvality, bez přidaných cukrů, zbytečných tuků, z kvalitních celozrnných obilovin a jiných ingrediencí. Stejně tak ale tatáž firma vyrobí produkty plné cukru, ztuženého tuku, bílé mouky a éček. Proč?

Nemysleme si, že potravinářští technologové nevědí, co dělají a nemají elementární výživové znalosti. Samozřejmě že mají a vědí! Firmy ale vyrábějí především potraviny, které zákazníci nakonec nakupují!

Regály plné jídla proto odrážejí naši skutečnou poptávku, která, ruku na srdce, bývá poněkud jinde než naše výživové vědomosti.

Čas! Já na to nemám čas!

Pravdou je, že luštění obalů nějaký čas opravdu zabere. Časem ale zjistíte, že nakupujete stále to stejné dokola a tedy věřte, že potravinové obaly nebudete luštit při každém nákupu.

A jak číst potravinové obaly? Dozvíte se v opravdu praktickém návodu Hanky Málkové.

Za mě dnes jen (ne)malé poselství: zajímejte se o to, co jíte, čtěte složení a dejte výrobcům svým výběrem najevo, jaké potraviny v obchodech požadujete a jste ochotni za ně utrácet své peníze.

Základ Vašeho jídelníčku, nechť tvoří zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny a pseudoobiloviny, vejce, ryby, maso, mléko a mléčné výrobky bílé barvy, ořechy a semínka, bylinky, koření a k pití voda a/nebo neslazené čaje.

Bystrému čtenáři jistě neuniká, že výše uvedené potraviny žádné složení a mnohdy ani obaly nemají a nepotřebují, protože jsou prostě základními potravinami.

Závěrem mé oblíbené tréninkové trio

1. Oříškové kapučíno

Dostala jsem darem instantní nápoj – oříškové kapučíno. Po přečtení složení jsem zjistila, že oříšky neobsahuje!

2. Müsli? Tak mysli!

Fit tyčinka šťavnatá

Název je skutečně lákavý, budu jistě FIT a to krásné slovo ŠŤAVNATÁ působí na mé slinné žlázy tak, že se mi opravdu „sbíhají sliny“. Otočím tedy obal, složení:

Škrobový sirup, Ovesné a pšeničné vločky 22 %, Jablka 13 %, Rozinky 13 %, Rostlinný tuk (palmový), Extrudovaná kukuřice, Lískové oříšky, Meruňky (meruňky, konzervant: oxid siřičitý, rýžová mouka), Emulgátor sojový lecitin, Aroma

Na prvním místě je škrobový sirup, tedy cukr! Když si dáte práci a prohlédnete si i tabulku výživových hodnot, zjistíte, že 39 % výrobku je jednoduchý cukr. Další diskutabilní ingrediencí je pak kvalita rostlinného tuku.

Hledejme tedy dál…

Energy bar brusinka?

Složení:

Obilné složky 35 % (ovesné celozrnné vločky, kukuřičná mouka, rýžová mouka), glukózový sirup, jogurtová poleva (cukr, palmový olej, prášková syrovátka, práškové odtučněné mlék, jogurtový prášek, kakaový tuk, aromatické látky, emulgátory: sójové lecitiny, E476), sušené brusinky 12% (brusinky 51%, cukr, slunečnicový olej), cukr, pomerančová kůra 4,2% (pomerančová kůra 49%, fruktózo-glukózový sirup, cukr, glukóza, palmový olej), cukr, emulgátor: lecitiny, látky udržující vlhkost: sorbitoly, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, ječmenný sladový výtažek, aromatická látka.

Ufff…..to teda dalo práci…

Na prvním místě jsou uvedeny obilné vločky, a proto by se nám mohlo zdát, že jsme „kápli“ na dobrý výrobek.

Jak ale vidíte, cukr (červeně) se zde schovává pod různými názvy a tabulka s nutričními údaji nám prozrazuje, že jeho obsah je 44 %. Tedy zde máme nakonec ještě o fous sladší výrobek…

Rada?

Jakožto méně i více zkušené „velitelky kuchyně“ víme, a selský rozum nám napoví, z čeho bychom výrobek doma nejspíše vytvořili.

Takto se při výběru potravin zamýšlejte a srovnávejte s ingrediencemi uvedenými na obalech.

3. Mléko je démon, dám si raději to rostlinné

Mléko je ostře kritizováno a proto v jídelníčcích pozorujeme nárůst spotřeby sušených rostlinných nápojů. Porovnejme si tedy jejich složení.

Mléko

Mléko je prostě mléko, z ničeho se neskládá ani nevyrábí, a proto žádné údaje o složení na obalech nehledejte.

Rýžový nápoj sušený

Na prvním místě kukuřičný sirup – tedy forma cukru, na druhém místě ztužený olej a na třetím místě 13 % rýžové mouky. Můžeme tedy odhadovat, že přibližně 80 % produktu je tvořeno cukrem a ztuženým tukem, což jsou z nutričního hlediska ty nejméně cenné složky.

Vtipný je zde i obsah kaseinátu sodného. Kasein je bílkovinná složka mléka a tedy lidé mající alergii na bílkovinu kravského mléka by tuto potravinu stejně neměli konzumovat. Otázkou tedy je, proč tuto potravinu vůbec konzumovat a komu je vlastně určena?

Rýžový nápoj

Jedná se o hotový nápoj, a proto je voda na prvním místě v pořádku. V nápoji není žádný přidaný cukr ani ztužený tuk. Výběr tohoto nápoje je stoprocentně lepší než výběr sušeného.

Nemáte-li ale alergii či intoleranci na kravské mléko, pak sušené rostlinné nápoje nejsou určitě zdravější variantou! A máte–li zdravotní potíže, čtěte potravinové obaly dvakrát tak pečlivěji!

Lenka Vymlátilová

Zdroj: www.stobklub.cz


Zapojte se do Výzvy 52

Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.

 

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x