Nesolte zbytečně aneb Skrytá sůl v potravinách
Výzva společnosti STOB pro tento týden zní: "Nesolím zbytečně". Důvody, proč bychom měli konzumaci soli omezit, tentokrát řešit nebudeme. Raději se zaměříme na rady praktické, a to jak množství soli v našem jídelníčku snížit a v jakých potravinách bychom sůl nečekali.
Už samotné potraviny v sobě mnohdy skrývají určité množství soli. Některé méně a některé více. Nejméně soli najdeme v základních potravinách (jednosložkových), jako jsou brambory, luštěniny, zelenina, ovoce nebo třeba ovesné vločky. Ani maso v surovém stavu neobsahuje soli (resp. sodíku) mnoho.
Zato na opačném konci spektra se nachází zpracované potraviny, jako jsou například uzenářské a masné výrobky, mezi nejvíce slané patří trvanlivé (tvrdé) salámy, sušené šunky nebo různé rybí výrobky. Sůl však zde má i technologickou funkci a zcela bez soli to tedy nejde.
Neslanější mléčné výrobky
Mezi další kategorie, u kterých bychom si měli dávat pozor na vyšší obsah soli, patří mléčné výrobky. Zatímco jogurt, tvaroh nebo mléko obsahují pouze minimální množství sodíku, při výběru sýrů už bychom měli být opatrnější. K nejslanějším druhům patří balkánský sýr, feta, niva a olomoucké tvarůžky. Ideálním druhem sýru, z pohledu obsahu soli, je např. mozzarella, cottage, lučina nebo ricotta.
U chipsů slanost nepřekvapí
Mnoho soli nalezneme také v trvanlivých a instantních potravinách. Mezi ně patří instantní polévky, sušené bramborové směsi, různé masové konzervy, hotová sušená jídla, ale také slané pochutiny jako jsou chipsy, slané tyčinky, slané olivy nebo kapary. Konzumaci těchto potravin bychom se měli vyvarovat. Pozor je potřeba dát i na ořechy, zatímco nesolené neobsahují sůl žádnou, u solených variant je to průměrně 1 gram soli ve 100 gramech.
Pozor i na pečivo
Samostatnou kapitolou je pečivo, které obsahuje také mnoho soli. Řešením je péct si pečivo domácí anebo si alespoň nevybírat pečivo s posypem soli, takový hustě posypaný rohlík může obsahovat až 4 gramy soli ve 100 g.
Při nákupu je třeba vybírat si potraviny v co možná nejpřirozenějším stavu, a to nejlépe s jednou hlavní surovinou. Pokud si nebudete jisti složením, přečtěte si etiketu na zadní straně obalu, kde najdete mimo jiné také údaj o obsahu soli.
Pokud by vás zajímalo, jak na tom jsou s obsahem soli jednotlivé potraviny, podívejte se do databáze potravin ZDE.
Pokud byste si chtěli otestovat, kolik soli obsahuje váš celodenní jídelníček, vyzkoušejte program Sebekoučinkhttps://www.stobklub.cz/sebekoucink-new/, který vám NOVĚ ukáže, kolik soli za den zkonzumujete.
Jak si poradit v restauraci
Pokud chodíte do restaurací a jiných stravovacích zařízení, je snižovaní soli v jídlech o něco problematičtější, ale ne nemožné.
Zaprvé si NEDOSOLUJTE již hotové jídlo. Než sáhnete po slánce, ochutnejte ho. Pravděpodobně bude dostatečně slané. Další možností, jak snížit množství soli v jídelníčku, je správný výběr jídla. Ačkoli nikdy nevíte, jak konkrétní kuchař jídlo připravuje, můžete se vyhnout pokrmům, které jsou pro vysoký obsah soli charakteristické. Patří k nim různé sýrové omáčky, jídla s uzeninou, se sójovou omáčkou apod. A také většinou jídla, která si žádají delší dobu přípravy, jako je guláš, svíčková, rajská apod. bývají velmi často v restauracích přesolená. Podobně je tomu u polévek. Mnohem snadněji se dá regulovat sůl u tzv. minutkových jídel, steaků a jiných rychlovek. Nebojte se požádat kuchaře o to, aby při přípravě vašeho jídla solí šetřil. Pokud jim to postup dovolí, rádi vám vyjdou vstříc tak, abyste byli spokojení.
Vybírejte k jídlu rozumně i přílohu. Místo smažených polotovarů nebo třeba bramboráku raději volte vařené brambory, rýži nebo doplňte pokrm o tepelně zpracovanou zeleninu, popř. čerstvý salát.
Vařte sami a užívejte si základní chutě
Pokud jste vášnivými kuchaři a rádi si jídlo připravujete sami doma, máte ideální možnost ovlivnit, kolik soli zkonzumujete, a kolik jí použijete při přípravě pokrmů. Naučte se při vaření používat soli co možná nejméně. Snažte se se slánkou zacházet opatrně a hlavně, UČTE SE mít rádi jídlo, které je i s použitím malého množství soli výborně ochucené (např. kořením, bylinkami nebo kvalitními surovinami). Více se můžete dočíst v článku v sekci Tipy pro vás.
Pamatujte, že na slanou chuť si zvykáme až v průběhu života, a sami se učíme její intenzitě – je to jen na nás.
Zkuste si udělat takový experiment, kdy si uvaříte jídlo, do kterého použijete jen opravdu malé množství soli, nebo v ideálním případě vůbec žádnou. Poté si hotové jídlo naservírujte a začněte ochutnávat. Pravděpodobně vám zprvu nebude úplně chutnat, jelikož budete očekávat slanou chuť, která se nedostaví. Připravte se na to a nenechte se překvapit. Pokud neslanou chuť pokrmu překonáte, můžete začít hledat v jídle CHUTĚ. Co cítíte? Hledejte chuť jednotlivých složek jídla. Vytvořte si seznam, ať už v hlavě nebo na papíře, jak jednotlivé složky jídla chutnaly. Objevili jste něco nového? Překvapily vás nějaké chutě? Utkvěla vám nějaká chuť v paměti? Pokud ano, tak si experiment někdy zopakujte.
Uvařte zase jiné jídlo, které bude pouze mírně osolené, a učte se, jak jídlo opravdu chutná. Časem zjistíte, že jídlo vnímáte odlišně. Má takovou “lehčí” chuť, nepálí vás po něm jazyk, a hlavně ho nesníte ani tolik. Sůl v nás evokuje chuť k jídlu, a pokud máme velkou porci výrazně slaného jídla, sníme ho většinou mnohem více.
Tak, kdo do toho jde s námi? Kdo zkusí naši menší výzvu, dát si jídlo pouze s malým množstvím soli nebo úplně bez ní?
Zdroj: Martin Pavlek, STOB
Zapojte se do Výzvy 52
Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.
714
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný