Nepečený čokoládový cheesecake s mangem

Nepečený čokoládový cheesecake s mangem
Hotový dortík můžete posypat oříšky Zdroj: Shutterstock

Klasický tvarohový cheesecake je oblíbeným dezertem leckterého mlsouna. Jeho čokoládová variace je však naprostým favoritem a v kombinaci s mangem jí určitě neodoláte. Navíc si tuto odlehčenou variantu může s čistým svědomím dopřát i diabetik. Tak vzhůru do příprav!

Mango je lahodné a šťavnaté ovoce se specifickou a výraznou chutí. Níže uvedený dezert tak dokonale ozvláštní a doplní. U plodů je ale velice důležité, aby byly zralé, jinak by vám nepečený dortík příliš nechutnal.

Suroviny na korpus:

  • 20–24 ks neslazených sušenek
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

Suroviny na krém:

  • 500 g ricotty nebo mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání (min. 31 %)
  • ¾ šálku Xylitolu nebo Erythritolu (lze použít i stévii nebo čekankový sirup)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 želatinový prášek
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 ks zralého manga

Makový bezlepkový koláč s citronovou polevou

Mák má nespočet benefitů. Málokdo ví, že kromě kyseliny olejové, která napomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu, obsahuje mák více vápníku ...

Postup:

  1. Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, přelijte rozpuštěným máslem a důkladně promíchejte.
  2. Hotové sušenkové těsto namačkejte prsty na dno dortové formy.
  3. Dále si oloupejte zralé mango, odstraňte pecku a nakrájejte ovoce na malé kostičky.
  4. Nyní si vyšlehejte v míse ricottu nebo mascarpone s preferovaným sladidlem a vanilkovým extraktem.
  5. Smetanu pak lehce zahřejte (např. ve vodní lázni) a vsypte do ní želatinový prášek. Obě suroviny propojte lžící, nechte deset minut odstát a následně želatinový základ zašlehejte postupně do ricotty či mascarpone.
  6. Vzniklý krém si rozdělte na dvě poloviny. Do jedné přidejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a do druhé přidejte na kostičky nakrájené mango.
  7. Na vrstvu ze sušenek nakonec navrstvěte jako první bílý krém s mangem a poté krém s čokoládou, tento postup vám vytvoří na dortíku krásnou mozaiku.
  8. V lednici nechte cheesecake odležet přes noc.

Hotový nepečený cheesecake podávejte třeba s šálkem kávy nebo čajem. Dobrou chuť!

Zdroj: recept autorky

468