Nejnovější britská studie zkoumala vliv etnika a stravy na rozvoj těhotenské cukrovky

Nejnovější britská studie zkoumala vliv etnika a stravy na rozvoj těhotenské cukrovky
Žena, které byla diagnostikována těhotenská cukrovka, by měla pečlivě dbát na měření glykémie a její udržování v normě. Zdroj: Shutterstock

Gestační diabetes je vážným, avšak dosti opomíjeným rizikem nejen pro samotnou ženu, ale i pro ještě nenarozené dítě. Přitom celosvětová data jsou alarmující a hovoří jasně – téměř u každé sedmé ženy se rozvine během gravidity těhotenská cukrovka. Nejen proto se dostalo toto téma do hledáčku mnoha vědců. Ti britští například v nejnovější studii zkoumali vliv etnika a stravování na zdraví nastávajících matek. Co bylo zjištěno?

Podpořit rozvoj těhotenské cukrovky může celá řada faktorů, a to od nadměrné hmotnosti ženy, nedostatečné fyzické aktivity, hormonálních změn až po vyšší věk rodičky (častější je u těhotných nad 30 let věku), nebo genetické dispozice.

Jak dopadlo hodnocení britských vědců?

Vědci z University of Leeds se pustili do posuzování několika přechozích studií, které byly cíleny na gestační diabetes a vliv jídelníčku i etnika. Zhodnoceno bylo celkem 34 výzkumů. A jaká byla zjištění? Ta prezentovala jedna z vědeckých pracovnic Harriett Fullerová: „Výsledky bádání přinesly uklidňující zprávy, a to v tom smyslu, že omezení sacharidů a obecně cukru v jídelníčku těhotných žen může být skutečně prospěšné v rámci prevence gestačního diabetu u bílých evropských žen. Ovšem v předchozích studiích chybí data o tom, zda je tento efekt patrný i u žen jiných etnických skupin, což nás velmi zklamalo.“

Myšlenku kolegyně pak doplnil jeden z hlavních výzkumníků, Dr. Michael Zulyniak: „Existuje naléhavá potřeba globální edukace ohledně stravování žen během těhotenství, která by pomohla předcházet rozvoji gestačního diabetu. Pokud však chybí ucelená data zaměřující se i na jiné etnické skupiny kromě bělošských evropských žen, můžeme hovořit o značné mezeře týkající se možných užitečných rad pro nastávající matky.“

→Ženy, které prodělaly gestační diabetes, jsou vystaveny vyššímu riziku vzniku diabetu II. typu v období od tří do šesti let po porodu.

Zajímavosti a statistiky (nejen) o gestačním diabetu

Dle celosvětových dat týkajících se (nejen) gestačního diabetu z roku 2019, která vyselektovala Mezinárodní diabetologická federace (IDF), se přišlo na následující:

  • Jeden z šesti porodů je ovlivněn těhotenskou cukrovkou rodičky.
  • Celosvětově se léčí s diabetem (s přihlédnutím k roku 2019) 223 milionů žen. Je očekáváno, že toto číslo se do roku 2045 zvedne na 343 milionů.
  • Naprostá většina případů hyperglykémií u žen v těhotenství se týkala rozvojových zemí, kde je současně omezený přístup k mateřskému mléku.
  • Hyperglykémie nastávající matky může značně zvýšit riziko nadváhy, obezity či rozvoje diabetu II. typu v životě dítěte.
  • Nejvyšší výskyt těhotenské cukrovky je u žen, které si s početím dávaly na čas a je jim nad 45 let věku.

Konečně těhotná? Na co se s diabetem připravit

Těhotenství klade na ženské tělo vysoké nároky i v případě úplného zdraví. Diabetičky by však měly mít stále na paměti, že stabilní glykémie je ...

Závěrem

Pokud již žena onemocní gestačním diabetem, je důležité monitorovat hladinu glykémie a současně ji udržovat v normě. Nalačno by to mělo být do 5,3 mmol/l, 60 minut po konzumaci jídla do 7,8 mmol/l a 120 minut po jídle do 6,7 mmol/l. Neméně důležitá je i dietní strava, o které by měla informovat především diabetologická sestra. Pokud se korekce hladiny cukru v krvi nedaří zvýšenou pohybovou aktivitou a dietními opatřeními, přistupují lékaři k předpisu inzulínu či perorálních antidiabetik.

TIP: Pokud se chcete dozvědět více informací například o diagnostice a případných komplikacích gestačního diabetu, můžete se začíst do našeho článku ZDE.

Zdroj: medicalxpress.com, idf.org, diavize.cz

161