Nedaří se vám zhubnout? Na vině může být nadbytek inzulínu

Nedaří se vám zhubnout? Na vině může být nadbytek inzulínu
Nadbytek inzulínu v těle má za následek přibývání na váze. Zdroj: Shutterstock

Inzulín je jedním z nejdůležitějších hormonů v našem těle. Jeho potenciál spočívá v regeneraci těla, regulaci cukru v krvi, ale i v podpoře ukládání tuků a bílkovin. Jako každý hormon je sice dobrým sluhou, ale zlým pánem, a to především v případě, kdy ho tělo nedokáže využít správně. Právě inzulín totiž rozhoduje o tom, zda budeme hubení, či nikoliv.

Není náhoda, že s přístupem k neomezenému množství potravin přibývá diabetiků s nadváhou nebo obezitou, a to i v případě 1. typu.

Samotný inzulín ovlivňuje v našem těle několik chemických procesů, mezi které patří již zmíněná regulace cukru v krvi, regenerace, ale i budování svalů. Optimální hladina zajišťuje správné fungování těla, ale v opačném případě má negativní vliv na naše zdraví. Hladina vyplaveného inzulínu stoupá v okamžiku, kdy se do těla dostane nějaký cukr. Pokud ho však tělo nevyužije a nepřemění na energii, přebytečné sacharidy si uloží ve formě tuků. Samotné léčení inzulínem obvykle vede k nárůstu hmotnosti u diabetu 1. i 2. typu, a to hned z několika důvodů.

Fakt: Zvládnutí chronického onemocnění je celoživotní proces, který si vyžaduje svůj čas. Mírné přibývání na váze při inzulínové terapii je tak zcela normální. 

Správné skladování inzulínu nelze podcenit. Jak na to?

Zodpovědným zacházením s inzulínovým perem předejdete mnoha zdravotním komplikacím. Zanedbat optimální skladování tohoto léčiva znamená ...

Vliv inzulínu na naše tělo

Inzulín je anabolický hormon, který pomáhá správně metabolizovat různé živiny. Funguje tak, že otevře buňky a přemění cukr na energii, kterou tělo potřebuje k fungování. To, co tělo už nepotřebuje, se stává tukem. Příliš mnoho inzulínu v těle způsobí přibírání na váze, příliš málo zase zdravotní problémy. Zdravé tělo si vytvoří inzulínu tak akorát, diabetik léčící se injekcemi inzulínu se však musí spoléhat na svou trojčlenku mezi inzulínem, jídlem a fyzickou aktivitou.

Fakt: Nekontrolovatelný diabetes se může vyvinout v četné komplikace, jako jsou periferní neuropatie, nemoc ledvin nebo špatně se hojící rány. 

Inzulín a diabetes 1. typu

S tímto typem diabetu si tělo nedokáže samo vytvořit inzulín, proto je nutné dodávat ho do těla injekčně. Nezvládnutá léčba však znamená přibírání na váze v momentě, kdy buňky přijímají více glukózy, než potřebují. Přebytek se pak hromadí jako tuk. Zvýšený příjem sacharidů může být následkem obavy z hypoglykémií, které trápí všechny věkové kategorie – zvýšený příjem jídla tak může být obranného nebo nevědomého charakteru.

Největší riziko přibírání na váze mají však mladí s diabetem 1. typu, u kterých zvýšený příjem jídla působí jako psychická bariéra, která sabotuje dodržování předepsaných režimů. Tato skupina se pak uchyluje i k vynechávání dávek inzulínu za účelem zhubnout. Tento jev nalezneme pod pojmem diabulimie a může mít fatální následky! 

Fakt: Přibývání na váze nebo nemožnost zhubnout mohou být i následkem každodenní kolísavé hladiny cukru – výkyvy totiž znamenají dojídat hypoglykémie, ale i následné „dopíchávání“ hyperglykémie. 

Inzulín a diabetes 2. typu

Cukrovka II. typu (dále jen DM2) znamená, že slinivka sice produkuje dostatek inzulínu, ale buňky jej neumí efektivně využít. Slinivka tak reaguje tvorbou stále většího množství inzulínu, čímž dochází k inzulínové rezistenci (postupem času začnou buňky inzulín ignorovat, a tak dochází k DM2). Mechanismus přeměny cukru na energie a následného ukládání na tuk je však stejný jako u diabetu 1. typu.

Fakt: Více než 85 % lidí s DM2 má nadváhu nebo obezitu. Snížením hmotnosti o 10 % se tělo stává citlivější na léčbu diabetu, může zvrátit prediabetes a v některých případech dokonce navodit remisi.

Inzulínová terapie a její vliv na hmotnost

Nejnovější studie prokázaly, že samotné léčení inzulínem může způsobit mírné přibývání na váze (u pacientů studie to byla v průměru tři kila za první rok a další kilo během následujících čtyř let). Nejčastějším z důvodů je, že tělo začne opět správně vstřebávat glukózu. Ta samá studie však prokazuje, že inzulín je stále nejefektivnější léčbou diabetu. Inzulín navíc potencionálně snižuje kardiovaskulární riziko u diabetiků, takže jeho pozitiva převládají nad negativy, jako jsou hypoglykémie nebo zmíněné zvyšování hmotnosti.

Porod císařským řezem je u diabetiček pravděpodobnější. Co od něj očekávat?

Je až alarmující, jak v posledních dvaceti letech došlo k nárůstu počtu císařských řezů. Před 2. světovou válkou byla frekvence tohoto zákroku ...

Jak svou hmotnost ohlídat?

Neexistuje univerzální způsob stravování pro diabetiky, každému vyhovuje něco jiného, a stravovací plán by tak měl být individuální pro každého pacienta – někomu může vyhovovat nízkosacharidové stravování, jinému zas raw strava. Je však stále důležité nastolit rovnováhu mezi počtem přijatých kalorií a jídlem, které sníte. S tím souvisí i vyvážená glykémie (neplatí v případě, že jste nemocní nebo máte menstruaci) a kvalitní strava:

  • Počítejte kalorie – pro diabetika je velice důležité počítat sacharidy, neméně důležité je však znát i svůj příjem bílkovin a tuků.
  • Nevynechávejte jídla – vynecháním jídla za účelem zhubnout se vystavujete riziku hypoglykémie nebo vlčího hladu.
  • Buďte fyzicky aktivní – udržujte své tělo zdravé a silné, nezapomínejte na lehkou fyzickou aktivitu, ale zařaďte do svého režimu i mírné posilování.
  • Vybírejte skutečné potraviny – tedy především ty, které jsou co nejméně zpracované (celozrnné výrobky, zeleninu, ovoce).

TIP: Cvičení ovlivňuje glykémii. Je tedy možné, že budete před fyzickou aktivitou muset sníst o trochu více sacharidů, nebo naopak snížit dávku inzulínu, abyste zabránili hypoglykémii. 

Čemu se vyhnout?

Není úplně dobré upírat tělu to, o co si samo řekne. Drastické diety a striktní omezení nikdy dlouhodobě nefungují, proto neexistují potraviny, které by byly vyloženě zakázané. Pouze je potřeba dát si pozor na jejich množství. Vhodné je proto omezit vysoce zpracované a rafinované potraviny, které obsahují mnoho cukrů a ztužených tuků, ale zároveň nedisponují téměř žádnými vitamíny a minerály. Po takových potravinách budete mít větší pocit hladu a neustálou tendenci dojídat se. Dále je vhodné zaměřit se na:

  • sacharidy – ke správnému fungování těla potřebujeme určité množství sacharidů (spočítat si to můžete například s kalorickými tabulkami),
  • spánek – nedostatek spánku znamená následný den větší spotřebu inzulínu,
  • dostatek pohybové aktivity – trávit mnoho času před televizí a počítačem znamená vystavit se riziku infarktu nebo mrtvice,
  • omezení jídla před spaním – během spánku spálíme mnoho tuků za předpokladů, že tělo těsně před ulehnutím nezahltíte cukry.

Zdroj: Mayoclinic, Medicalnewstoday, Pubmed.ncbi.nlm.nih 

10351

Diskuze k článku