
Hormonální jógová terapie pomáhá ženám v menopauze i diabetikům: Má povzbudivé výsledky
Zimolez kamčatský, lidově známější jako kamčatská borůvka, je nejen rostlina s výjimečnými nutričními vlastnostmi, ale také zaujímá přední místa v českých zahradách jako esteticky hodnotný keř. Tato léčivá rostlina pochází z chladných oblastí Sibiře a Kamčatky, dnes ale již zdomácněla i u nás. Těšit se můžete hlavně z chutných plodů zimolezu, které diabetikům nabízí hotový vitamínový koktejl. Flavonoidy v modrých bobulích mají totiž velmi pozitivní vliv na léčbu cukrovky.
Vlastníte-li aspoň malou zahradu, zimolez kamčatský by v ní rozhodně neměl chybět. Zvláště jste-li diabetik, můžete využívat jeho plody jako účinné pomocníky v regulaci glykémie. Navíc skvěle fungují jako ozdoba letních drinků a dezertů.
Bobule zimolezu kamčatského (Lonicera kamtschatica) jsou skutečným pokladem co do obsahu vitamínů a minerálů.
Víte, která očkování byste jako diabetici rozhodně měli mít? A která očkování jsou potřeba pro cestování do exotických koutů naší planety během ...
Lidem s cukrovkou nabízí bobule zimolezu kamčatského mnoho přínosů.
Jak to dělají? Tyto sloučeniny totiž dokážou stimulovat produkci inzulínu a zlepšovat citlivost buněk na inzulín, což je pro diabetiky velmi důležité.
I pár kuliček kamčatské borůvky denně může prospět vaší cukrovce, zkuste je proto v sezóně zařadit do svého jídelníčku. Navíc si na nich skvěle pochutnáte.
Zimolez kamčatský je vynikající v mnoha kulinářských podobách.
Díky své příjemné, jemně štiplavé a výrazné chuti se hodí do mnoha různých pokrmů a v netradičních kombinacích třeba s masovou omáčkou se stanou také dobrým konverzačním tématem s vašimi hosty.
Tip pro vás: Zkusili jste třeba použít plody zimolezu jako brusinky do svíčkové? Získá díky nim zajímavou pikantní chuť.
Pořádáte-li přátelskou sešlost u vás doma, nemyslete jen na hosty, které snadno pohostíte konvenčním mojitem či aperolem. Připravte si zdravý a ...
Přestože zimolez kamčatský pochází z drsných chladných oblastí Sibiře a Kamčatky, lze ho úspěšně pěstovat i v mírnějším podnebí, které je například v České republice. Tato rostlina je odolná, mrazuvzdorná a nenáročná na péči, a proto je vhodná i pro nezkušené zahrádkáře.
Rostlina preferuje slunné až polostinné stanoviště a dobře propustnou, ideálně humusovou půdu. Mladé rostliny je vhodné v prvních letech po výsadbě chránit před jarními mrazíky, které mohou poškodit citlivé pupeny.
Dobré vědět: Přestože se zimolez kamčatský přizpůsobí většině půdních podmínek, pro optimální růst a výnos by měla být půda bohatá na organické látky a mírně kyselá.
Bobule zimolezu jsou obvykle připravené ke sklizni v období srpna až září, kdy jsou plně zralé. Jejich barva je tmavě modrá až černá a mají sladce kyselou chuť. Po sklizni je nejlepší je ihned zpracovat, protože se relativně rychle kazí. Pro delší skladování je vhodné bobule zmrazit, po rozmrazení chutnají jako čerstvé.
Přestože nejčastěji zpracováváme plody zimolezu, také jeho listy a kůra mají léčivé vlastnosti.
Pokud se zajímáte o bylinnou léčbu, můžete zkusit zpracovat i listy zimolezu ve formě čaje či odvaru a kůru využít na přípravu tinktury. V každém případě můžete však využít léčivé síly jeho plodů, a přispět tak nejen k léčbě svého diabetu.
Zdroje: ncbi, frontiersin, celostnimedicina
6369