Nasedněte na kolo a vyrazte na moravské vinařské stezky. Jde to i s diabetem! Co nepodcenit?

Nasedněte na kolo a vyrazte na moravské vinařské stezky. Jde to i s diabetem! Co nepodcenit?
Malebná krajina Jižní Moravy potěší cyklisty i pěší. Sklenička dobrého vína je tu na místě. Zdroj: Shutterstock

Propojením dvou vášní mnohých Čechů – cyklistiky a konzumace dobrého vína, vznikne návod na ideální podzimní dovolenou. Moravská krajina je protkaná sítí cyklotras, které chytře spojují vinařské vesnice. Diabetici si ze široké nabídky moravských vín mohou vybrat odrůdy s menším obsahem cukru. V tomto článku vám prozradíme, kam na dobré víno, a které si můžete dopřát i s cukrovkou.

Projížďky na kole lze kromě návštěvy vinných sklípků zpestřit i návštěvou moravských kulturních památek. Za vidění určitě stojí Lednicko-valtický areál, který je zapsán na seznamu UNESCO. Mezi nejvíce navštěvované se řadí zámky v Lednici a Valticích, Minaret, Janův hrad a Apollonův chrám.

Projeďte si vinařské oblasti na kole

Jižní Morava se dělí do čtyř vinařských podoblastí: Znojemské, Mikulovské, Velkopavlovické a Slovácké. Každá z těchto částí je svým vztahem k vínu jedinečná a nabízí nevšední zážitky. Z celkem 1 200 km vinařských cyklotras si vybere každý. Pokud si na zdolávání delších vzdáleností na kole příliš nepotrpíte, je ideální volbou elektrokolo.

UPOZORNĚNÍ: Myslete ale na to, že po konzumaci alkoholu byste na kolo sedat neměli, zvlášť ne na to motorové!

Podrobný popis stezek, včetně dalších zajímavostí, informací o historii vinařství a pěstovaných druzích vín, naleznete na webu Moravské vinařské stezky.

Kulturní život Jižní Moravy

Mezi nejočekávanější slavnosti se tradičně řadí vinobraní. Kromě ochutnávky toho nejlepšího od místních vinařů máte při této příležitosti možnost zhlédnout bohatý kulturní program doplněný o krojovaná folklorní vystoupení. Jako největší vinařská akce bývá označováno putování mezi sklepy nesoucí název Ze sklepa do sklepa. Jedná se o degustaci vína v jednotlivých vinařstvích, kdy v jeden den otevřou vinaři své sklepy pro návštěvníky. Pokud však nejste zrovna příznivci davových akcí, raději v tyto dny na Moravu nejezděte.

Sychravé počasí si žádá podporu imunity! Vsaďte na goji čili kustovnici čínskou. Profit z ní budou mít i diabetici

Hledáte-li způsob, jak přijmout velkou dávku zdraví koncentrovanou do jednoho sousta, je goji tou správnou volbou. Tyto drobné podlouhlé bobule ...

Alkohol v malé míře je zdraví prospěšný

Diskutovaný pozitivní vliv alkoholu na lidské zdraví se v medicíně řadí ke kontroverzním tématům. Na jednu stranu je známé, že dlouhodobé požívání větších dávek alkoholu způsobuje závislost, poškozuje játra i mozek. Alkohol je totiž jaterní a nervový jed. Na druhou stranu už statistika vědce A. Selwyna Legera z r. 1979 ukázala, že v zemích kolem Středozemního moře, kde se pije víno, je daleko nižší úmrtnost na srdeční choroby než tam, kde se víno nepije. Tento fakt je známý jako tzv. francouzský paradox.

Podle adiktologa Tomáše Zábranského hrají významnou roli v toleranci alkoholu i genetické predispozice, sociální podmínky a psychické rozpoložení každého jednotlivce.

Vztahu mezi pitím vína a úmrtností na kardiovaskulární onemocnění je v posledních letech věnována značná pozornost a bylo zjištěno, že umírněné požívání vína zmenšuje riziko srdečního infarktu o 40 až 50 %. Důvodem je působení alkoholu na zvýšení příznivého HDL cholesterolu a naopak snížení hladiny proteinu fibrinogenu, který zajišťuje krevní srážlivost.

Sklenka suchého vína denně může prospět

Ani lidé s diabetem se nemusí bát v přiměřené míře konzumace vína, je ale důležité hlídat jeho množství a kvalitu. Cukrovka se řadí mezi vysoce rizikové faktory srdečního infarktu i úmrtí z kardiovaskulárních příčin. Obecně se u diabetiků doporučovalo nepít alkohol vůbec, kvůli nebezpečí zvýšení hladiny cukru vlivem alkoholu. V poslední době však výzkumy ukazují, že umírněná konzumace alkoholu může snížit riziko vzniku a vývoje cukrovky.

Studie opakovaně prokazují pokles rizika srdečního infarktu u diabetiků při pití malého množství alkoholu. Z těchto důvodů lze doporučit preventivně pít skleničku vína denně nejen osobám se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky, ale i pacientům, kteří již diabetes mají. Jde však o individuální věc, a pokud na popíjení alkoholu nejste stavění, nebo se léčíte i s jinými vážnými onemocněními, raději se mu vyvarujte či se poraďte s lékařem

Červené víno jako elixír zdraví

Podle dalších studií pití červeného vína pozitivně působí na hladinu cukru v krvi. Kladný vliv mají hlavně zde obsažené polyfenoly, především resveratrol. Jde o antioxidant, kterému jsou přisuzovány léčivé účinky na řadu onemocnění. Podle čínských vědců resveratrol snižuje inzulínovou rezistencí u myší a mohl by mít stejné účinky také u člověka.

Bylo by ale mylné předpokládat, že čím více vypijeme červeného vína, tím více prospějeme svému zdraví. Pouze pitím červeného vína by se dostatek resveratrolu pro léčbu diabetu 2. typu do těla nedostal. Člověk by musel totiž denně vypít tři litry tohoto nápoje – a to už by výrazně převážily negativní účinky alkoholu.

Resveratrol se kromě modrých odrůd révy vinné vyskytuje i v jiných druzích ovoce a zeleniny – například v jadérkách černého rybízu, v borůvkách, moruších či kakau. Bílé víno jej obsahuje méně, pravděpodobně i kvůli způsobu zpracování.

Není jablko jako jablko! Které druhy jsou vhodné pro diabetiky? A je na místě obava z pesticidů?

Konzumace jablek přináší mnoho benefitů. A jak říká jedno přísloví: „Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí.“ Ale jsou opravdu všechna ...

Které víno je při diabetu nejvhodnější?

Z hlediska obsahu zbytkového cukru je pro diabetiky určitě vhodnější suché víno s nízkým obsahem zbytkového cukru. Suchá vína mají zbytkového cukru většinou do 5 g/l, což na hladinu glykémie nemá téměř žádný vliv. Polosuché víno má cukru často už hodně. Jelikož nadměrný kalorický příjem je při diabetu 2. typu problém, měli by se diabetici sladšímu vínu vyvarovat.

Je libo červené či bílé?

Otázka, které víno (červené či bílé) snižuje více riziko infarktu myokardu, zůstává nadále otevřena. Pomoci v rozhodnutí by mohla česká studie našich vinařů. V rámci čtyřtýdenní konzumace 350 ml bílého vína denně (Veltlínského zeleného ze Znovínu, Šatov) vědci zjistili, že pravidelné pití vedlo k výraznému zvýšení hodnoty HDL cholesterolu a ke snížení hladiny fibrinogenu. Při srovnání s červeným Svatovavřineckým vínem se HDL cholesterol nezvýšil a fibrinogen nesnížil. Z toho vyplývá, že z domácích vín působí bílé víno na srdeční infarkt a mozkovou mrtvici lépe než víno červené.

Jak je vidět, diabetici mohou z umírněné konzumace vína získat mnohé. Udělejte si radost a vyrazte letos na moravské vinobraní, na kole však s rozvahou!

Zdroj: Pubmed, Hsph.harvard, Sciencedaily, Ncbi.nlm, Vinarske.stezky, Znovin

861

Diskuze k článku