Nápoje slazené cukrem představují pro diabetiky 2. typu vyšší riziko předčasného úmrtí, tvrdí studie

Nápoje slazené cukrem představují pro diabetiky 2. typu vyšší riziko předčasného úmrtí, tvrdí studie
Konzumace nápojů slazených cukrem je spojena s rizikem předčasného úmrtí Zdroj: Unsplash

O cukru jakožto tichém zabijákovi se mluví již řadu let. Jeho nadbytek vede k obezitě, dentálním problémům či překyselení organismu. Vědecké studie však nacházejí souvislosti i mezi konzumací slazených nápojů a zvýšeným rizikem úmrtí u diabetiků 2. typu. Riziko předčasné smrti v důsledku onemocnění trávicího ústrojí či nemocí oběhového systému se však zvyšuje i u osob, kterým diabetes diagnostikován nebyl.

Nápoje slazené cukrem dnes najdeme všude kolem nás – staly se běžnou součástí životů lidí všech věkových skupin. Přidané cukry však mohou kromě přibývání na hmotnosti přispívat i k celé řadě dalších zdravotních potíží, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, problémy se zuby, ztučnění jater, diabetes či rozvoj depresí. Kromě toho však výsledky výzkumů poukazují i na spojitost s rakovinou jater a kolorektálním karcinomem (tj. rakovinou tlustého střeva a konečníku).

Pro lidi s cukrovkou mohou být nápoje slazené cukrem obzvláště škodlivou volbou

Nejnovější studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v letošním roce, a jíž se zúčastnilo více než 15 tisíc dospělých osob (žen i mužů), prokázala o 20 % vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí diabetiků 2. typu při konzumaci nápojů slazených cukrem. Tato studie probíhala 18,5 let a účastníci během ní vyplňovali podrobné dotazníky, do nichž zapisovali svůj příjem jídla a nápojů i frekvenci příjmu stravy. Za dobu studie zemřelo 49,3 % účastníků a u 22,3 % se rozvinulo kardiovaskulární onemocnění (samozřejmě se tyto skupiny v určité míře překrývaly).

Nové příspěvky pro diabetiky: Pojišťovna vám uhradí služby nutričních specialistů

Diabetes patří mezi nejrozšířenější civilizační onemocnění – týká se přibližně desetiny populace. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna České ...

Vědci pak v rámci této studie také porovnávali osoby s nejvyšším a nejnižším příjmem nejrůznějších nápojů a vyhodnocovali riziko jejich předčasného úmrtí.

  • U osob, které měly nejvyšší příjem slazených nápojů, byla o 20 % vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí.
  • U osob, které měly nejvyšší příjem kávy, byla o 26 % menší pravděpodobnost předčasného úmrtí.
  • U osob, které měly nejvyšší příjem čaje, byla o 21 % menší pravděpodobnost předčasného úmrtí.
  • U osob, které měly nejvyšší příjem čisté vody, byla o 23 % menší pravděpodobnost předčasného úmrtí.
  • U osob, které měly nejvyšší příjem nízkotučného mléka, byla o 12 % menší pravděpodobnost předčasného úmrtí.
  • U nápojů, jako jsou uměle slazené nápoje, ovocné šťávy a plnotučné mléko, byl statisticky nevýznamný rozdíl v riziku předčasného úmrtí, a proto se mohlo jednat o náhodu.

Vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění

Podobné vzorce pak našli vědci v této studii také z hlediska kardiovaskulárního onemocnění. Nápoje slazené cukrem byly spojeny s o 25 % vyšším rizikem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a s o 29 % vyšším rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění během sledovaného období. Pokud v průběhu studie osoby konzumující nápoje slazené cukrem přešly na jiné alternativy (uměle slazené nápoje, káva, čaj nebo čistá voda), snížilo se u nich riziko úmrtí. Zajímavé však bylo také zjištění, že ti pacienti, kteří zvýšili po stanovení diagnózy diabetu konzumaci kávy, měli nižší riziko úmrtí.

Chcete se zbavit tukových zásob? Diabetikům 2. typu může pomoci pití šťávy z červené řepy

Výzkumy prováděné na zvířatech v minulosti ukázaly, že vysoké množství dusičnanů v těle dokáže přeměnit bílé tukové buňky na hnědé, které se ...

Vysoká rizika s sebou nese konzumace slazených nápojů i u nediabetiků

Další studie z roku 2019, publikovaná v odborném časopise Internal Medicine, se zaměřila na konzumaci slazených nápojů obecně – ať už slazených cukrem, nebo umělým sladidlem. Probíhala v letech 1992–2000 a zapojilo se do ní více než 450 tisíc osob. Osoby zapojené do studie neměly na jejím začátku žádné zdravotní problémy v podobě diabetu, srdečních onemocnění či rakoviny.

  • Za dobu této studie zemřelo více než 41 tisíc účastníků.
  • Těch účastníků, kteří pili méně než 0,25 l sladkého nápoje za měsíc, zemřelo 9,3 %.
  • Těch, kteří konzumovali dvě a více čtvrtlitrové sklenice sladkého nápoje denně, zemřelo 11,5 %.
  • Ti, kteří konzumují slazené nápoje na častější bázi, mají o 17 % vyšší riziko předčasného úmrtí než ti, kteří je pijí méně než 1× měsíčně.
  • Častá konzumace nealkoholických nápojů slazených umělými sladidly pak vede k vyššímu riziku úmrtí na nemoci oběhového systému.
  • Pravidelné pití nápojů slazených cukrem vede dle výsledků studie k častějším úmrtím na onemocnění trávicího traktu.

Cukr jako nebezpečná droga

Ať se nám to líbí, nebo ne, konzumace cukru je návyková – jedná se o určitou formu závislosti (o tom, jak se jí dá zbavit, jsme vás informovali zde). Šéf zdravotní služby v nizozemském Amsterodamu Paul van der Velpen dokonce označil cukr za nejnebezpečnější drogu dnešní doby. Až tedy příště budete chtít sáhnout po něčem sladkém “na nervy”, nebo si jen zpříjemnit den nějakým dezertem, zkuste se zamyslet nad tím, jestli nekonzumujete sladké ve větší míře, než je zdrávo, a zda jste schopni se jej vzdát, aniž by se u vás projevily abstinenční příznaky…

Zdroje: diabetesselfmanagement.com, bmj.com, jamanetwork.com, ct24.ceskatelevize.cz

15573

Diskuze k článku