
Náhradní sladidla vévodí nejen jídelníčku diabetiků. Víte, na jaké náhražky cukru vsadit?

Diabetici 1. i 2. typu, ale vlastně i ti, kteří chtějí redukovat svou hmotnost, si hlídají každou kostku cukru ve svém denním režimu. A právě tito lidé zpravidla cílí svou pozornost na náhradní sladidla neboli náhražky cukru nejčastěji. Tyto chemické nebo rostlinné látky napodobují sladkou chuť, neobsahují skoro žádné kalorie, ale stále patří mezi velice kontroverzní témata k diskuzi.
Náhradní sladidla zvýrazňují chuť, nezvyšují hladinu cukru v krvi a jsou hojně využívána v potravinářství. Pokud se snažíte omezit cukry a kalorie ve stravě, mohou být pro vás tím správným řešením. Tyto potraviny a nápoje se označují jako „light“, sugar free“ nebo „diet“.
Fakt: Z genetického hlediska jsme naprogramováni tak, že dáváme přednost sladkým a slaným potravinám. Ty naše tělo vnímá jako nutričně bohaté. Naopak kyselá a hořká chuť byla signálem hniloby nebo jedovatosti.
Náhražky cukru a jejich dělení
Přírodní sladidla
Jsou to takové náhražky cukru, které jsou často propagovány jako nejzdravější. Jsou sice obecně vzato bezpečná, ale i přírodní sladidla procházejí často zpracováním a rafinací.
- Stévie: je rostlinnou náhražkou cukru, která nemá žádné kalorie. Ke slazení se používají vysoce čištěné extrakty z listů rostliny, které se nazývají „glykosidy steviolu“. Je 200krát sladší než cukr a má lékořicovou pachuť. Její použití je bezpečné i u těhotných žen.
Zajímavost: Stévie byla schválena jako náhradní sladidlo až v roce 2011, ačkoliv v Jižní Americe je používána po celá staletí.
- Inulín: je další z přírodních sladidel, které je o něco málo sladší než cukr. Má nulovou kalorickou hodnotu a nezvyšuje hladinu glukózy v krvi.
- Čekanka: funguje v těle jako rozpustná vláknina a prebiotikum (prospívá zažívání). Ve větším množství však způsobuje zažívací potíže.
- Kokosový cukr: vyrábí se z nektaru palmových květů. Jeho hlavní výhodou je nižší glykemický index, karamelová chuť a vysoký obsah vitamínů a minerálů.
- Melasa: z hlediska glykemického indexu (55) si na její množství musí dát diabetici pozor. Je však jedním z nejbohatších zdrojů železa, což ocení lidé s anémií a ženy během menstruace.
Zajímavost: Melasa je vedlejší produkt při výrobě cukru, ale na rozdíl od něj má nižší glykemický index a zároveň neuvěřitelnou dávku minerálů.
Cukerné alkoholy
Cukerné alkoholy, nebo také polyoly, jsou sacharidy, které se přirozeně vyskytují v ovoci a zelenině (to však neznamená, že si je lidé neumí vyrobit). Navzdory svému názvu nejsou spojeny s alkoholem, ale jsou další třídou sladidel, která lze použít jako náhražku cukru.
Fakt: Při větším množství mají cukerné alkoholy projímavé účinky a způsobují nadýmání.
- Erythritol: nezvedá hladinu krevního cukru. Přirozeně se vyskytuje v některých druzích ovoce a v houbách. Jeho největší výhodou je, že nemá žádnou nepříjemnou pachuť.
- Xylitol: je přibližně stejně sladký jako řepný cukr. Najdeme ho ve švestkách, jahodách nebo malinách, ale průmyslově se vyrábí z kukuřičných palic nebo z březové kůry. Zamezuje tvorbě zubního plaku.
Zajímavost: Xylitol z kukuřice je nejenom ekologičtější (palice jsou přírodní odpadní materiál), ale také levnější. U nás však převládá březová varianta, kdy se k čištění používá kyselina sírová – tím vzniká odpad, který se už k ničemu nehodí.
Rychlé řešení hypoglykémie aneb Co je vhodné sníst, aby se cukr v krvi normalizoval
Mezi nejčastější důvody, proč k hypoglykémii dochází, je vynechání jídla, namáhavé cvičení, užití nadměrného množství inzulínu nebo konzumace ...
Umělá sladidla
Umělá sladidla jsou syntetické náhražky cukru, které jsou známé také jako intenzivní sladidla (jsou mnohonásobně sladší). Některá umělá sladidla zanechávají v ústech nepříjemnou pachuť, proto se často kombinují.
- Aspartam: je nejprodávanější umělé sladidlo na světě. Obsahuje jen zanedbatelné množství kalorií a je asi 200krát sladší než řepný cukr. Nejzajímavější je, že přesně nevíme, jak se vyrábí. Lze se setkat s výroky, že aspartam je uveden na seznamu bojových látek Pentagonu, ale není to pravda. Aspartam byl totiž objeven roku 1965 při hledání léku na žaludeční vředy. Jeho zdravotní nezávadnost byla otestována i na dětech, diabeticích a kojících ženách.
Zajímavost: Aspartam se nesnese s teplem. Pokud necháte svou colu bez cukru dlouho na sluníčku, začne se z ní uvolňovat jedovatý metan.
- Neotam: je od stejné společnosti vyrábějící aspartam, která reagovala na zdravotní image této látky. Skládá se tedy ze stejných aminokyselin, ale jeho sladivost je vyšší a mohou ho používat i osoby s fenylketonurií.
- Acesulfam K: je druhým nejprodávanějším náhradním sladidlem. Neobsahuje žádné kalorie, je vhodný i k tepelné úpravě a má mírně nahořklou chuť, kterou většinou maskují jiná sladidla. “K“ v jeho názvu představuje draslík, který acesulfam obsahuje.
- Sacharin: nejstarší sladidlo, které bylo objeveno v roce 1879. Je 200krát sladší než cukr, má mírně nahořklou chuť – zato žádnou kalorickou hodnotu.
- Cyklamát: je 30krát sladší než cukr a jedná se o nejméně sladké umělé sladidlo. V USA je toto sladidlo zakázáno, a to kvůli některým studiím prokazujícím rakovinu. Ve více než 130 zemích, včetně České republiky, se však cyklamát stále používá. I z toho důvodu patří mezi nejproblematičtější umělá sladidla.
Rizika v používání uměle vytvořených sladidel
Umělá sladidla budou v lidech vždy budit emoce a některými jsou dokonce považována za původce rakoviny. Rozsáhlé studie však takové tvrzení nikdy nepotvrdily. A s takovými závěry nesouhlasí dokonce ani australská Rada pro rakovinu. Schvalování umělých sladidel je v Evropské unii velmi přísné. Všechna musí projít Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), který provádí toxikologické studie na zvířatech, následně na lidech a v případě, že je vše v pořádku, stanoví přijatelnou denní dávku (ADI). Největší problém totiž není jejich složení, ale spíše nadměrná konzumace.
Zajímavost: V roce 2005 byla zveřejněna studie, která prokázala vysoký výskyt leukémie a lymfomů u potkanů, kteří přijímali obrovské dávky aspartamu. Kdybychom takovou studii chtěli převést na člověka, musel by dospělý muž vypít přibližně 2 000 plechovek dietní coly každý den.
Zdroj: Institutmodernivyzivy, Familydoctor, Mayoclinic, Freestylelibre
7519