Nachlazení a chřipku zvládnete i při diabetu doma

Horečka, zvracení, nechutenství, bolest břicha či hlavy, velká únava – to jsou všem dobře známé příznaky virových onemocnění, která jsou v zimním období nejen u dětí běžná. „Je to nachlazení, chřipka, angína nebo jde o něco vážnějšího?“ říkáte si a váháte: „Zvládneme to sami doma?“

Nachlazení a chřipku zvládnete i při diabetu doma

O starost víc, pokud onemocnělo dítě, které má cukrovku a léčí se inzulinem. „Máme pro jistotu zavolat pohotovost? Poradí nám tam vůbec? Nebo raději volat někomu z diabetologického centra?“ ptáte se. V diacentru vám pravděpodobně říkali, že i takováto situace se dá většinou zvládnout doma. Víte, jak na to?

Co se v těle děje při horečce?

Pro správný postup léčby je nejprve dobré vědět, co se při horečce v těle děje.

1. Snižuje se účinnost inzulinu

Infekce v těle a horečka jsou obrovský stres. Působení stresových hormonů (adrenalin, kortizol, glukagon) je mnohonásobně větší ve srovnání se stavem klidu a zdraví. Jejich úkolem je zvládnutí stresu, zajištění příslušné změny látkové přeměny a fungování jednotlivých pro život nezbytných orgánů, především mozku, krevního oběhu a ledvin. Stresové hormony mají opačný účinek než inzulin, gly-
kemii zvyšují (důsledkem je hyperglykemie) a mobilizují energii, glukózu z energetických zásob (tj. ze složitého cukru glykogenu, tuků a bílkovin).

2. Zvyšuje se potřeba energie

Při horečcě výrazně stoupá potřeba energie. Bohužel, díky nechutenství, bolestem v krku při polykání a zvracení se možnost příjmu energie v jídle a nápojích podstatně snižuje.

3. Rychle dochází k nedostatku vody (dehydrataci)

Dehydratace jde jednak na vrub zvýšené potřeby vody při horečce, dále také díky omezenému příjmu tekutin pro zmíněné nechutenství nebo bolesti v krku při polykání, které nachlazení provází. Výrazné ztráty vody a minerálů z těla způsobuje zvracení nebo průjem. K dehydrataci přispívá i hyperglykemie – ta vede ke ztrátám velkého množství glukózy v moči (glukosurii), která s sebou „strhává“ vodu do moči. Projeví se zvýšením množství moči (polyurií) a následnou žízní.

4. Tvoří se ketolátky

Tvorba ketolátek je způsobena nedostatkem inzulinu a energie v těle, tj. kombinací uvedeného bodu 1. a 2. Ketolátky vznikají při získávání energie rozkladem tuků a bílkovin za nedostatku inzulinu. Přítomnost ketolátek se projevuje prohloubením dýchání (Kussmaulovo dýchání), zápachem acetonu v dechu a dále pak bolestmi břicha a zvracením.

Zásady domácí péče při horečce

1. Odpovídající dodávka inzulinu

Dávky inzulinu upravujeme podle okamžité situace, tj. dodávku inzulinu většinou zvyšujeme. Běžná onemocnění spojená s horečkou, schváceností a bolestmi vedou ke zvýšené potřebě inzulinu. Podle závažnosti si stav nemoci může vyžádat zvýšení dodávky inzulinu asi o 25–100 % zavedené obvyklé dávky, a někdy i ještě více. Situace, kdy běžné dávky inzulinu jakoby přestávají „fungovat“ a stačit na udržení dobré glykemie tak, jak jsme zvyklí, může být prvním příznakem přicházejícího onemocnění, které se zatím jinak neprojevilo. V praxi je pak častou chybou významné snížení dávky inzulinu z obavy
z hypoglykemie! I při nechutenství a snížení porcí jídla obvykle není třeba přívod inzulinu snižovat, ale naopak zvýšit. Obavy z hypoglykemie po zvýšení dávky inzulinu jsou za tohoto stresového stavu zbytečné. Výjimkou z pravidla by byla jasná hypoglykemie provázená svými typickými příznaky, kdy musíme přívod inzulinu okamžitě zastavit až do doby úpravy glykemie.

2. Přísun energie

Při nechutenství dodávejme potřebné množství energie v podobě rychle vstřebatelných cukrů, tj. např. glukózu, sušenky, sušené ovoce, ovocné šťávy, slazený čaj, kolu. Jak již bylo uvedeno, při horečce je potřeba energie zvýšená, často výrazně. Proto pozor – omezování dodávky energie, protože dítě nejí a nechce pít spolu s omezováním dodávky inzulinu ze strachu z hypoglykemie, vede rychle k rozvoji ketoacidózy!

3. Přívod tekutin a boj s dehydratací

Nemocnému pravidelně nabízejte nápoje, např. vodu, minerálky, čaje, naředěné ovocné šťávy. Při nižší glykemii (tj. asi pod 10 mmol/l) jsou vhodné tekutiny s obsahem cukru (např. glukózy a sacharózy), třeba roztoky pro sportovce s obsahem minerálů a glukózy (tzv. jonťáky, Kulíšek aj.). Osvěžit může i kola v rozumných dávkách díky svému obsahu povzbuzujícího kofeinu. Pokud se tekutiny nedaří doplňovat pitím, „nelámejte to přes koleno“. Neváhejte s včasným zahájením léčby infuzemi potřebné vody a iontů do žíly v nemocnici. Podle zkušeností dítě po zavodnění infuzemi rychle pookřeje a brzy se zotaví.

4. Měření glykemie a množství ketolátek

Glykemii a množství ketolátek v krvi nebo moči měříme opakovaně podle stavu nemocného v intervalu 1–3 hodin. Jedině tak je možné pružně a správně upravovat dodávku inzulinu, energie a tekutin a mít situaci pod kontrolou.

5. Léčba horečky

U dětí s cukrovkou, které jsou jinak zdravé, není horečka nebezpečná, pokud není moc vysoká (tj. nad cca 39,5–40 stupňů Celsia). Nezapomínejme na fyzikální způsoby snižování tělesné teploty – přívod (chladných) tekutin, chladivé obklady a omývání vlažnou vodou, ale také přiměřenou teplotu a vlhkost prostředí. Přetopená místnost, ve které pobývá dítě s horečkou, bývá častou chybou. Z medikamentů je možno sáhnout po paracetamolu (Paralen v dávce 60 mg na kg tělesné hmotnosti během 24 hodin
rozdělené do 3–4 dávek v maximální dávce u velkých dětí 4krát denně 2 tablety po 500 mg) nebo ibuprofenu (Brufen, Nurofen, Ibuprofen v dávce 20–30mg na kg během 24 hodin rozdělené do 3 dávek, u velkých dětí maximálně 1 tableta po 400mg 3krát denně). Oba léky je v nezbytné situaci možné kombinovat a jsou k dispozici také v podobě čípků, které se zavádějí do konečníku. Znovu pozor – podmínkou úspěchu boje s horečkou je dostatečné zavodnění dítěte!

Jakých chyb se dopouštíme v praxi nejčastěji?

Častou chybou je podávání příliš malých dávek inzulinu. Vede k tomu strach z hypoglykemie, pokud nemocný nejí své obvyklé porce jídla. Nebezpečné je hodnocení závažnosti dekompenzace cukrovky jen podle výše glykemie. K posouzení situace je vždy nutná znalost množství ketolátek v krvi nebo v moči. Mnohdy se stává, že rodiče nemocného dítěte „čekají, jak se situace vyvine a nic nedělají“, nebo své dítě zkontrolují opožděně, ve stavu rozvinuté ketoacidózy, třeba až přijdou z práce. Stává se, že stav konzultují tak pozdě, že již doma dítě léčit nelze. Jindy nekonzultují vůbec a situaci řeší až pomocí rychlé záchranné služby. V diabetologických centrech rodičům doporučujeme, ať neváhají a o stavu dítěte v nemoci se radí včas. Žádáme však po nich, aby nejen znali podrobnosti o dítěti a hodnotu momentální glykemie, ale také množství ketolátek v krvi nebo v moči.

Při nejistotě volejte diacentrum

Běžné onemocnění provázené horečkou několikrát za rok je normální u každého zdravého dítěte.
Vybavení pro zvládnutí těchto situací doma mají dnes všichni, a to jak potřebné pomůcky, tak i doporučené postupy (např. Abeceda diabetu). Naprostou většinu běžných nemocí dětí s cukrovkou se proto rodičům s pomocí praktických lékařů daří zvládnout doma.
Připravte se proto na podobné situace teoreticky a zkušenosti získáte praxí. Pokud si nejste svým konáním jisti, včas konzultujte postup léčby a stav pacienta s vaším diacentrem. Nebojte se, nikdo vám za to hlavu neutrhne. V těžších případech zajistěte co nejdříve vyšetření a léčbu dítěte v nemocnici. Přeji čtenářům hodně úspěchů v boji s cukrovkou při horečce a nachlazení.

MUDr. Jaroslav Škvor, CSc.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na