Na první pohled „obyčejné“ čerstvé zelí je lety prověřeným lidovým léčitelem, tvrdí MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Na první pohled „obyčejné“ čerstvé zelí je lety prověřeným lidovým léčitelem, tvrdí MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.
Léčivé účinky zelí nepodceňujte! Zdroj: Pixabay

Významný léčebný účinek zelí znali již naši předci a využívali ho v lidové medicíně. Čerstvým zelím nebo šťávou z něj léčili nespavost, bolesti hlavy nebo špatné trávení. Je však účinné na řadu dalších neduhů a napomáhá ke zvýšení odolnosti organismu.

Zelí se řadí mezi brukvovitou zeleninu. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a zejména velké množství vitaminu C ve formě tzv. askorbigenu. Jedná se o formu kyseliny askorbové, která má tu výhodu, že se téměř neničí ani při dalším zpracování. Na druhou stranu tato forma vitaminu C na sebe selektivně váže jód a zabraňuje buňkám štítné žlázy přijímat ho, což může vyvolat onemocnění štítné žlázy z nedostatku jódu.

Léčíte se s diabetem a plánujete podzimní dovolenou v exotice? Doc. MUDr. Rastislav Maďar radí, jaká očkování zvážit!

Nestihli jste letní dovolenou a chystáte se za exotikou v podzimních či zimních měsících? Potom si přečtěte rady ohledně doporučeného očkování ...

Jaké poklady v sobě skrývá zelí?

Zelné listy jsou nabité bílkovinami, organickými kyselinami (jablečnou, citronovou, glukuronovou, jantarovou, tartronovou, mravenčí a jiné), cukry (0,9 až 5,3 %) a vitaminy (C, B1, B6, H, E, beta-karoten, kyselinu nikotinovou, pantotenovou, listovou). Obsahují rovněž tuky, aminokyseliny (tryptofan, lyzin, metionin, tyrozin, histidin a další), celulózu (0,6 až 1,6 %) nebo makro a mikroprvky (draslík, hořčík, železo, stříbro, cín, olovo, titan, molybden, nikl, vanadium a další).

Proti paradontóze i nemocem srdce

Zelné saláty, zelná šťáva a další jídla, která obsahují čerstvé zelí, jsou vhodná při onemocnění srdce a ledvin. Zelí působí močopudně, neboť má vysoký obsah draslíku. Při ateroskleróze díky zvýšenému obsahu pektinů umožňuje odvod toxických látek a cholesterolu z těla a při obezitě kyselina tartronová zabraňuje přeměně sacharidů na tuky.

Víte, že půlka šálku vařeného zelí dodá tělu 47 % denní dávky vitaminu C? Zároveň získáte 102 % denní dávky vitaminu K, 8 % manganu, 6 % kyseliny listové a menší množství vitaminu B6, draslíku a thiaminu. Půlka šálku drceného zelí (cca 75 g) pak obsahuje 17 kalorií, 4 g sacharidů (včetně 1 g vlákniny a 2 g cukru) a 1 g proteinu. 

V lidové medicíně se čerstvé či kysané zelí používá:

  • při poruchách spánku, resp. nespavosti,
  • při bolestech hlavy,
  • při onemocnění sleziny,
  • ke zvýšení chuti k jídlu,
  • k sekreci žaludečních šťáv,
  • k prevenci avitaminózy (kurděje),
  • při chronické poruše trávení
  • a jako močopudný a lehce projímací prostředek.

Zejména kysané zelí nebo nálev z něj se doporučuje také u lidí s cukrovkou nebo u pacientů s nemocnými játry a žlučovými kameny. 

Další možné použití zelí

Šťáva ze zelí je též využitelná při snižování kyselosti žaludku, sklonu k obezitě nebo při hemoroidech. Používá se také při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest. Navíc působí proti kašli a napomáhá vykašlávání. Zelí obsahuje také látku s hypoglykemickým účinkem (snižující cukr v krvi). Do dnešního dne byl tento efekt popsán u více než 400 druhů léčivých rostlin, ale jen málo z nich bylo důsledně prozkoumáno.

TIP: Zubaři doporučují žvýkat zelí alespoň jedenkrát denně několik minut – tvrdí, že žvýkání posilní dásně natolik, že by ubylo nemocných s paradentózou. 

Královna Alžběta II. se těšila během života dobrému zdraví. Diabetes ji míjel. Z čeho se skládal její jídelníček?

Královna Alžběta II. se dožila úctyhodných 96 let. Na trůn nyní usedl její syn Charles, nově král Karel III. Veřejnost ovšem čekala, zda náhodou ...

Pijte zelnou vodu

Zelí a voda z něj působí pozitivně při detoxikaci organismu. Ideální je popíjet zelnou vodu po nejrůznějších oslavách, tedy po konzumaci alkoholu. Nálev pomůže vyčistit trávicí systém a dodá tělu živiny. Alkohol ničí potřebné bakterie ve střevě, proto je nutné doplnit vitaminy a minerály. Ideální by bylo každé ráno vypít sklenici zelné vody na lačný žaludek.

UPOZORNĚNÍ: Pozor! Zelí, zejména to kysané, by neměli jíst pacienti léčení přípravky na ředění krve kumarinového typu (warfarin, lawarin), nebo by měli sníst každý třetí den vždy stejnou porci, např. 100 g, aby nedocházelo ke kolísání krevní srážlivosti (INR).

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný text užitý v původním znění a se souhlasem autorky MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníkové, Ph.D. – autorka vycházela také z publikace Tajemství přírodní léčby

19419

Diskuze k článku