
Aktivní uhlí bylo zkoumáno jako prostředek prevence inzulínové rezistence: Má i další zdravotní benefity
V minulosti představovaly ovocné kompoty častý doplněk k nedělním obědům. Na přípravu jsou kompoty velmi jednoduché a s jejich složením se dá značně experimentovat. Základem je tepelně zpracované ovoce ochucené různými druhy koření. Pokud pohlídáte kvalitu použitého ovoce a vynecháte cukerný nálev, je výsledkem zdravá pochoutka vhodná i pro diabetiky. Našemu tělu dodá často opomíjené tekutiny a navíc spoustu vlákniny, minerálů a dalších biologicky aktivních látek.
Pokud jste byli v létě pilní a zavařovali ovoce, přijdou v zimním období domácí kompoty určitě k chuti. Plody ze zahrádky za domem jsou pro naše tělo rozhodně zdravější než dovážené tropické ovoce, které muselo urazit cestu přes půl světa, než se dostalo do místního obchodu. A právě kompotování nám umožní užít si voňavé poklady léta i v zimním období.
Zavařovat se dají snad všechny druhy ovoce. Kompot můžete vytvořit z oblíbené klasiky, jako jsou jablka, hrušky, švestky či třešně. Zkuste ale zpracovat i méně používané druhy ovoce, například jeřabiny, arónii či rakytník. Pokud máte rádi netradiční chutě, přidejte třeba pomeranč, mochyni nebo ananas. Důležité je, aby použité kusy ovoce byly nepoškozené a dostatečně zralé.
Ovesná snídaně je ideálním začátkem dne. Není ale vločka jako vločka. Jak poznat ty skutečně zdravé a jaké výživové poklady skrývají? Ovesné ...
Dříve bylo trendem používat při zavařování ovoce cukr. V supermarketech stále najdeme širokou nabídku konzervovaného ovoce v cukerném nálevu. V domácích podmínkách se s vidinou zdravějšího stravování od tohoto způsobu úpravy naštěstí již upouští. Jelikož je většinou ovoce sladké dost samo o sobě, není jednoduše třeba přidávat další cukr pro dosažení lahodné chuti.
I když se do kompotů často přidává cukr kvůli větší trvanlivosti produktu, lze to i bez něj. Zdravější varianta je konzervovat ovoce pomocí vlastních šťáv, tzv. rozvařováním. Odpařením části vody z ovoce dojde ke koncentrování šťávy, a navíc tím dosáhneme výraznější chuti a vůně. Samotný proces zavařování není nikterak složitý:
Věděli jste, že…
… kompoty bez cukru lze vyrobit i ze sušeného ovoce, které je předem namočeno do vody? Voda se pak převaří a ovoce se nechá několik hodin odležet. Kompoty tak obsahují pouze cukry přirozeně obsažené v ovoci.
Dalším zajímavým způsobem výroby kompotu bez cukru je použití fermentace. Potřebovat budete pouze sušené ovoce, vodu a kyselinu (např. kyselinu citronovou nebo octovou). Postup práce je skutečně snadný:
Fermentovaný kompot bude mít specifickou chuť a navíc vysoký obsah probiotik.
Tato zvláštní nemoc pravděpodobně s věkem tolik nesouvisí. Může propuknout v podstatě kdykoli. Co tomu předchází? Jakou roli hraje dědičná zátěž ...
Domácí kompoty jsou nejenom chutné, ale také poskytují našemu tělu mnoho cenných látek. V čem nám prospívají?
I diabetikům je doporučováno konzumovat ovoce. Měli by si ale vybírat méně sladké druhy:
Pokud bychom měli sáhnout po běžně dostupném ovoci, které má nižší glykemický index, byly by to švestky. Mají vysoký obsah vlákniny, která působí proti rychlému vstřebávání glukózy do krve, a nedochází tak tedy k náhlému zvýšení glykémie.
Pokud vám letos domácí kompoty ve spíži chybí, můžete si je vyrobit klidně hned fermentací nakoupeného sušeného ovoce. Příští léto však zkuste posbírat čerstvé plody a bobule někde v přírodě a nachystejte si zdravou svačinku na zimu.
Zdroje: diabecon.cz, zdrava-vyziva.cz, rodinná receptura
19574