Mrkev a cukrovka: Glykemický index závisí na tom, zda zvolíte tepelnou úpravu

Mrkev a cukrovka: Glykemický index závisí na tom, zda zvolíte tepelnou úpravu
Mrkev patří mezi kvalitní zdroje vitaminu A Zdroj: Pixabay

Mrkev je obecně považována za potravinu vhodnou do redukčního jídelníčku. Je zásobárnou antioxidantů, betakarotenu, rozpustné i nerozpustné vlákniny a celé řady vitaminů a minerálních prvků. Diabetici by sice měli dát přednost konzumaci mrkve v syrovém stavu, nemusejí se ale zcela vyhýbat ani tepelně upravené mrkvi, která má vyšší GI. Jak je to s mrkví a jejím glykemickým indexem? A co třeba vyzkoušet skvělou hrnkovou mrkvovou bábovku?

Mrkev je součástí vyvážené stravy a její konzumace přináší celou řadu zdravotních výhod jak zdravým jedincům, tak diabetikům. Její výhodou je, že je snadno dostupná, poměrně levná a nabízí mnohostranné využití – můžete z ní udělat salát, přidat ji do polévky, použít ji jako přílohu k masu, a dokonce ji použít jako surovinu k upečení výborného cukroví nebo dortu.

Proč je mrkev zdravá

Mrkev je dobrý zdrojem vitaminu A. Podle studie z roku 2015 může být nízká hladina vitaminu A nezávislým rizikovým faktorem cukrovky. Kromě toho, že vitamin A hraje klíčovou roli u slinivky břišní, pomáhá také regulovat imunitní funkce.

Kromě vitaminu A obsahuje mrkev také vitaminy C a K, z minerálních látek draslík, sodík, železo, měď a mangan.

Další výhodou je vysoký obsah vlákniny. Mrkev obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je prospěšná pro trávicí systém a zdraví střev. Navíc podporuje pravidelnou stolici a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vláknina má podle výzkumů také pozitivní vliv na regulaci glykemie a inzulinovou rezistenci.

Život s makulárním edémem není snadný. Diabetikům pomohou speciální pomůcky i lepší organizace v domácnosti

Makulární edém je onemocnění, které postihuje až 30 % diabetiků. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu případů cukrovky v populaci se výrazně zvyšuje ...

Obsahuje karotenoidy

Mrkev je dobrým zdrojem karotenoidů. Ve stravě se tyto sloučeniny vyskytují především v oranžovém a žlutém ovoci a zelenině. Karotenoidy svou antioxidační aktivitou pomáhají chránit sítnici před poškozením. Některé výzkumy naznačují, že karotenoidy mohou chránit před diabetickou retinopatií, což je onemocnění, které může vést ke ztrátě zraku a je běžnou komplikací diabetu.

Podle studie z roku 2015 může strava s vysokým obsahem alfakarotenu a betakarotenu přispívat ke snížení rizika rozvoje diabetu II. typu. Mrkev je bohatým zdrojem těchto karotenů.

Ačkoliv je zelenina obvykle nejzdravější v syrovém stavu, u mrkve to tak úplně neplatí. Karotenoidy a lykopeny, přírodní antioxidanty, které se při vaření mrkve uvolňují, může tělo v této podobě přijímat mnohem efektivněji. Vařením se neztratí ani velké množství vlákniny, vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž jsou nejdůležitější právě betakaroteny.

Tepelná úprava zvyšuje glykemický index

Problémem u tepelně upravené mrkve je, že má vysoký glykemický index (80), což není pro diabetiky úplně dobrá zpráva. Ale pozor, do hry vstupuje ještě druhý faktor – glykemická nálož. A s tou to u vařené a dušené mrkve zase tak špatné není (7,2). Platí tedy, že diabetici mohou jíst i tepelně upravenou mrkev, jen by ji měli konzumovat v menším množství a v každém případě by ji měli započítat do denního příjmu sacharidů.

Můj příběh: Kvůli cukrovce se mnou v práci nikdo nemluví. Cítím se jako kůl v plotě

„Dělám na přepážce, je to jeden klient za druhým, pomalu nemám ani čas dojít si na záchod,“ svěřuje se paní Andrea. Práce ji ale podle jejích ...

Recept: Mrkvová bábovka

Na přípravu lahodné a vláčné mrkvové bábovky budete potřebovat:

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek najemno nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek cukru, v případě diabetiků lze nahradit 1 hrnkem xylitolu (nebo odpovídajícím množství jiného sladidla, které používáte)
  • 2 celá vejce
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa

Postup přípravy:

Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Poté v míse smíchejte všechny suroviny, s výjimkou kakaa. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou. Nalijte do formy zhruba polovinu těsta. Do zbytku těsta v míse zamíchejte kakao a poté kakaové těsto také nalijte do formy.

Bábovku pečte v troubě při teplotě 170 stupňů Celsia zhruba 50 minut až 1 hodinu (v závislosti na troubě). To, zda je bábovka propečená, zjistíte pomocí špejle. Čistou špejli zapíchněte doprostřed bábovky. Pokud je špejle po vytažení suchá a čistá, znamená to, že bábovka je hotová. V případě, že se na špejli nalepilo těsto, je potřeba bábovku ještě dopéci. Dobrou chuť!

Zdroj: redakce, medicalnewstoday.com

120043

Diskuze k článku