Mouka z moučných červů zabraňuje rozvoji diabetu

Španělští vědci z výzkumné skupiny Bioreactors Research Group (BIO-110) Univerzity v Granadě (UGR) prokázali, že přírodní léčba na bázi mouky z potemníka moučného (hmyz známý také jako moučný červ) může pomoci zabránit rozvoji diabetu 2. typu.

Mouka z moučných červů zabraňuje rozvoji diabetu

Vědci úspěšně odebrali a identifikovali peptidy (molekuly skládající se z jedné nebo více aminokyselin, jež jsou spojené chemickými vazbami), které dokáží s frakcí bílkovin potemníka moučného vyvolat preventivní účinek proti diabetu.

Použitým substrátem byla mouka ze hmyzu, kterého do výzkumu věnovala salamanská společnost Tebrio, evropský průkopník v chovu hmyzu na průmyslové úrovni. Produkce hmyzu je dlouhodoběji udržitelný a ekonomičtější způsob získávání zdrojů bílkovin než kterýkoli jiný a výživová hodnota tohoto zdroje je pro člověka předmětem zájmu díky svému využití v potravinách.

V současné době se diabetes 2. typu léčí aplikací inzulinu nebo užíváním různých léků, které pracují na principu inhibice enzymů jako jsou DPP-IV a glukosidáza nebo užíváním analog hormonů, které pomáhají obnovit inzulinovou aktivitu. Při těchto formách léčby však často dochází k nežádoucím vedlejším účinkům.

Antidiabetický účinek

Vědci nyní zkoumají potenciální využití peptidů získaných z bílkovin, které dokáží inhibicí výše uvedených enzymů vyvolat u pacienta antidiabetický účinek. Výhodou peptidů oproti současným léčebným postupům je absence vedlejších účinků a také skutečnost, že peptidy lze poměrně snadno získat z přírodních zdrojů bílkovin. Právě probíhají například studie s mléčnými bílkovinami, které se ukazují býti možnou alternativou aktivních ingrediencí ve funkčních potravinách.

Vědci z UGR se ve své studii zaměřili na získávání peptidů s antidiabetickou schopností a chtěli také zlepšit a zefektivnit uvolňování peptidů obsažených v bílkovině potemníka moučného pomocí enzymatických procesů. Vědci úspěšně izolovali hmyzí bílkovinné hydrolyzáty, jejichž bioaktivita byla srovnatelná s tradičními zdroji bílkovin, čímž dokázali, že produkce mouky z tohoto udržitelného zdroje bílkovin je nejen možná, ale i výhodná. Bylo identifikováno sedm peptidů, jež inhibují enzym DPP-IV a šest peptidů, jež inhibují enzym glukosidázu.

Výzkumníci z UGR dodávají, že použití hmyzu ve funkčních potravinách je a nadále bude podrobně zkoumané téma, protože je možným řešením několika problémů, jimž v současnosti ve společnosti čelíme.

Zdroj: medicalxpress.com

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x