
Síra v potravinách může pomoci také diabetikům, navíc je důležitá pro zachování některých funkcí organismu
Diabetici si mohou dopřávat i některé druhy chutného a sladkého ovoce, aniž by se museli obávat o svou glykémii. Možností jsou například plody morušovníku, které mají nízký glykemický index a obsahují látky snižující hladinu krevní glukózy. Zmírňují také potíže související s diabetem, jako je vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina LDL cholesterolu. Svými obsahovými látkami zkrátka předčí kdejakou bobuli a stanou se vítaným pomocníkem v kuchyni i v lékárničce.
Morušovník (lat. Morus) je vysoký, opadavý strom původem z Asie, u nás se však pěstuje již několik staletí. Z původního statného stromu byl vyšlechtěn keř o výšce asi 3 m, který je praktičtější na údržbu i sběr plodů. Plody zvané moruše připomínají tvarem i texturou ostružinu a nyní je běžně najdeme v prodejnách zdravé výživy. Morušovníky se stále častěji stávají užitečnými prvky zahrad, a ne bezdůvodně.
Moruše představuje pro diabetiky ideální svačinku. 100 g plodů obsahuje 8 g sacharidů a plody se vyznačují nízkým glykemickým indexem – rozklad přítomných sacharidů je tedy pomalý, což je pro diabetiky příznivé. Vysoké množství vlákniny navíc zvyšuje pocit sytosti, plodů tak nesníte tolik. Díky své sladivosti lze sušenou moruši rozmixovat a využít jako náhražku cukru. Látky obsažené v listech i plodech moruše působí jako inhibitory glukózových transportérů, α-glukosidázy a α-amylázy, které urychlují rozklad cukrů. Zpomalují tedy sacharidový metabolismus, což brání skokovému zvýšení glykémie. Konzumace plodů moruše přímo snižuje hladinu glukózy v krvi a hladinu glykosylovaného sérového proteinu, což jsou ukazatele, které chtějí mít všichni diabetici pod kontrolou.
Z celkových asi 200 rostlinných druhů s antidiabetickými vlastnostmi představuje muchovník rod, který nad ostatními vyniká v mnoha ohledech. Na ...
Moruši najdeme ve třech barevných variantách: bílou, černou a červenou. Podle barvy se mírně liší i jejich obsahové látky. Tmavší odrůdy obsahují více antioxidantu resveratrolu, který chrání rostlinu, ale i jejího konzumenta před účinky ultrafialového záření a volnými radikály. Známý je zvláště pro svou schopnost pozastavit rakovinné bujení a léčit kardiovaskulární obtíže. Studie uveřejněná roku 2018 časopisem Scientific Reports dokazuje, že resveratrol účinně zabíjí rakovinné buňky a brání jejich dalšímu množení. Tato látka se vyskytuje především v červeném víně a v ořeších. Milovníci vína však budou zklamaní, resveratrol má protirakovinné účinky pouze při vdechování vinného aroma, nikoliv při popíjení vína.
Kromě zmiňovaného resveratrolu obsahují všechny odrůdy moruše i jiné účinné složky, jako například vitamíny C, A, B, E, K, minerální látky typu draslík, hořčík, mangan, železo + sacharidy a lipidy.
A jaké další látky moruše obsahuje?
Díky svým různorodým obsahovým látkám funguje moruše jako skvělý pomocník při léčbě mnohých neduhů:
Morušovník ocení slunné a teplé stanoviště. Zasaďte ho však raději do závětří. Půda by měla být propustná, v zamokřené zemině se mu líbit nebude. Morušovník má totiž dlouhý a rozvětvený kořenový systém, který zasahuje hluboko do země. Z tohoto důvodu od vás nebude vyžadovat časté přihnojování, protože si pro potřebné živiny dosáhne sám. Ideální doba výsadby je jaro nebo podzim, na jaře je vhodné keř šetrně prostříhat.
Moruše se vám nejvíce odmění svými léčivými látkami v čerstvém stavu, můžete ji však zamrazit nebo sušit. Vyzkoušejte třeba čaj z listů a tinktury z plodů či z kořenů. V létě je možné připravit z moruše lahodná smoothie, ovocné dezerty či zmrzlinu. Rozemletá sušená moruše zase skvěle zafunguje jako náhražka cukru. Po vzoru Indů lze použít dokonce i rozemleté listy k přípravě mouky. Je tedy vidno, že použití moruše v kuchyni i v tradiční bylinné léčbě je skutečně široké. Zkuste si ji vypěstovat na zahradě a vlastní zásobárnu zdraví budete mít vždy po ruce!
Zdroj: iamdiabetic.eu, nature.com, cukrovka.cz
1980