Modré květy čekanky lahodí očím, kořeny prospívají játrům. Sirup s inulinem je vhodnou součástí diabetické kuchyně

Modré květy čekanky lahodí očím, kořeny prospívají játrům. Sirup s inulinem je vhodnou součástí diabetické kuchyně
Fialovomodré květy upoutají v letních měsících pohled kolemjdoucích. Dokážou pomoci i při zánětech spojivek. Zdroj: Freepik

Diabetici by se samozřejmě obecně měli co možná nejvíce vyhnout doslazování pokrmů a konzumaci potravin s vysokým množstvím cukru. Někdy nás však „honí mlsná“ tak intenzivně, že si pár sladkých soust prostě dopřát musíme. Jednou z možností, jak si udržet hladinu krevního cukru v normálních hodnotách, je užívání přírodních nízkokalorických sladidel. Chutnou a v mnohém zdravou variantou je sirup z čekanky. Už jste ho vyzkoušeli?

Čekanka (Cichorium intybus) je krásná, modře kvetoucí bylina, která se používá jako tradiční léčivo na mnoho neduhů. Své místo má v léčbě nemocných jater, očních zánětů, špatného trávení a prospívá i diabetikům. V podstatě celá bylina je léčivá, každá její část se využívá pro podporu jiné části těla. Modré květy uzdravují oči, nať a kořen zase játra.

Lázeňské pobyty na pojišťovnu: Přivítejte jaro v termální vodě a podpořte léčbu cukrovky příjemnou cestou

Česká republika se kromě různorodé krajiny a bohaté historie pyšní i nevšedním přírodním bohatstvím, včetně unikátních léčivých pramenů. Kolem ...

Široké využití čekanky přesahuje hranice oborů

Čekanka se tradičně využívá jak v potravinářském, tak i ve farmaceutickém průmyslu. Jaká jsou její nejběžnější využití?

Čekanková káva

Čekanka se používá jako náhrada za kávu, která se vyrábí z jejích pražených a pomletých kořenů. Kořeny se sklízí na podzim, kdy obsahují nejvyšší množství inulinu i dalších účinných látek. Pražená čekanka má podobnou chuť jako káva, ale neobsahuje kofein. Místo kofeinu obsahuje čekanková káva inulin, který má podobné účinky jako vláknina, a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru.

Díky tomu může být čekanková káva vhodnější pro osoby, které mají problémy s trávením nebo jsou citlivé na kofein. Čekanková káva má také nižší obsah kalorií než káva z kávových zrn a může být využívána jako alternativa pro ty, kteří chtějí snížit svůj příjem kofeinu nebo kalorií z kávy.

Léčebné účinky

Čekanka obsahuje několik bioaktivních látek, zejména zmiňovaný inulin, které mají protizánětlivé, antioxidační a hypoglykemické účinky. To znamená, že se čekanka používá k léčbě a prevenci některých zdravotních problémů, jako jsou například trávicí obtíže, onemocnění jater, různé záněty a diabetes, u něhož byla prokázána souvislost mezi suplementací inulinem a poklesem mnohých diabetických parametrů (triglyceridy, cholesterol a další).

Sladidlo inulin

Čekankové kořeny se často používají jako zdroj inulinu. Inulin je druh vlákniny, která se vyskytuje ve vícero rostlinách včetně čekanky. Inulin se používá jako náhrada za cukr v potravinářském průmyslu, zejména do výrobků pro lidi léčící se s diabetem a obezitou.

Barvivo

Čekanka se používá k výrobě přírodních barviv pro textilní a potravinářský průmysl. Některé odrůdy čekanky mají modrou barvu, která se používá k barvení textilií.

Železo ovlivňuje glykémii i energii více, než jste tušili

Možná jste již nedostatek železa někdy pocítili na vlastní kůži. Projevuje se slabostí, nedostatkem energie a únavou. Tomuto nepříjemnému stavu ...

Obsahové látky v čekance prospívají při léčbě chorob

Čekanka obsahuje mnoho účinných látek včetně inulinu, hořčin, flavonoidů, kyseliny chlorogenové a vitamínů a minerálů. Podívejme se nyní, v čem nám jsou tyto složky prospěšné.

  • Inulin je vláknina, která slouží jako zdroj potravy pro prospěšné bakterie v trávicím traktu člověka. Inulin se v těle diabetika pomalu štěpí na glukózu, což způsobuje plynulejší zvýšení hladiny cukru v krvi, než kdybychom snědli rafinovaný cukr. Vláknina navíc přispívá k dobrému trávení.
  • Kyselina chlorogenová je antioxidant, který může pomoci snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulín.
  • Flavonoidy mají také silné antioxidační účinky a mohou chránit před vznikem řady chronických onemocnění.
  • Vitamín C je důležitý pro imunitní systém a zdraví kůže.
  • Vitamíny skupiny B: Vitamíny B1, B2 a B3 jsou zásadní pro funkční metabolismus a zdraví nervového systému.
  • Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek a zdraví srdce.
  • Hořčík je potřebný pro svalovou a nervovou činnost, zdraví kostí a regulaci hladiny cukru v krvi.
  • Draslík je nutný pro regulaci krevního tlaku a optimální funkci svalů a srdce.
  • Fosfor je potřebný pro zdraví kostí a zubů a regulaci kyselosti v těle.

Diabetici si mohou čekankový sirup dopřát v omezeném množství

Čekankový sirup je nízkokalorické sladidlo. Kalorická hodnota se může lišit v závislosti na způsobu výroby a koncentraci sirupu, ale obecně obsahuje méně kalorií než cukr.

Věděli jste, že…?
100 gramů sirupu z čekanky obvykle obsahuje asi 170 až 180 kalorií, zatímco stejné množství cukru obsahuje asi 400 kalorií.

Sirup z čekanky je vhodný jako sladidlo pro diabetiky, protože obsahuje nízké množství sacharidů a také má nízký glykemický index. Glykemický index je měřítkem, které udává, jak rychle se v potravině zvýší hladina cukru v krvi. Potraviny s nízkým glykemickým indexem pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi stabilní.

Samozřejmě určitou porci sacharidů i kalorií obsahuje i sirup z čekanky, proto to s ním diabetici rozhodně nemohou přehánět. Rozhodně je ale pro slazení vhodnější volbou než klasický cukr. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek je však jako zdravější alternativa ke klasickému slazení více než vhodný.

Zdroje: ireceptar, cekankovysirup, ncbi, lekarna

4212

Diskuze k článku