Modifikovaný škrob může snížit hodnoty krevního cukru

Na univerzitě Purdue v Indianě byla vyvinuta metoda, která snižuje rychlost, jakou je škrob stráven a přeměněn v glukózu

Modifikovaný škrob může snížit hodnoty krevního cukru

Tato technologie využívá vložení molekul jiných látek do vodních kanálků ve škrobové matici. Výzkumníci experimentovali s množstvím implantovaných molekul různých látek včetně vitaminu C, kurkuminu, ibuprofenu a thymolu. Kurkumin je přírodní žluté barvivo získané z kořenů rostlin rodu kurkuma a jeho volba pro tento pokus je nasnadě, protože má pozitivní vliv na zdraví člověka. Jednou z jeho vlastností je právě to, že pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Při pokusu používali vědci bramborový škrob. U molekulově upraveného škrobu došlo ke zpoždění strávení škrobu a jeho přeměny na glukózu o 22 % oproti neupravené verzi. Pokud by se tyto výsledky daly použít k úpravám škrobu v běžně dostupných potravinách, znamenalo by to pro osoby s diabetem nebo prediabetem lepší kontrolu hodnot postprandiální glykemie. Snížily by se prudké nárůsty po jídle a glykemie by nebyla tak rozkolísaná. Zároveň si vědci slibují přínos použití molekul vitaminů ve škrobu.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x