Mochna: Plevel s úžasnými léčivými účinky. Pomáhá při cukrovce a střevních potížích

Mochna: Plevel s úžasnými léčivými účinky. Pomáhá při cukrovce a střevních potížích
Existuje více než 500 druhů mochny, řada z nich má léčivé účinky Zdroj: Pixabay

Zahrádkáři ji ze svých vypiplaných zahrádek obvykle vyhánějí. Ti znalejší, kteří si o mochně něco zjistili, ji naopak vítají a využívají k léčbě střevních i jiných potíží. Plazivá rostlina se žlutými kvítky obsahuje celou řadu bioaktivních látek s protizánětlivými, antimikrobiálními a antioxidačními účinky.

Mochny jsou plazivé nebo nízké trvalky, kterým stačí k životu velmi málo. Udrží se i na velmi chudé půdě a jsou nesmírně odolné. Nevadí jim ani sešlapávání.

Léčivé účinky mochny

Mochny mají široké využití v tradiční medicíně. Existuje více než 500 druhů, největší léčivé účinky má mochna husí, mochna plazivá a mochna nátržník:

  • Mochna husí (Potentilla anserina): Pomáhá zmírnit křeče, takže je vhodná při nadýmání a bolestivé menstruaci, a pomáhá k lepšímu trávení. Užívání mochny podporuje vylučování žaludečních šťáv a přináší úlevu od žaludečních a střevních problémů. Používá se například k léčbě průjmů, žaludečních vředů a zánětů. Díky protizánětlivým účinkům se dá zevně používat k ošetřování špatně se hojících ran, při zánětech dutiny ústní, hltanu nebo dásní. Podle výzkumu z roku 2023 zlepšuje citlivost na inzulín, přispívá ke zlepšení energetického metabolismu a oxidačního stresu a je atraktivním kandidátem pro léčbu diabetu.
  • Mochna plazivá (Potentilla reptans): Extrakt z mochny plazivé se v tradiční medicíně používá jako bylinný lék při léčbě trávicích problémů a kožních onemocnění. Mochna plazivá obsahuje třísloviny, flavonoidy a jiné bioaktivní látky, které jsou spojovány s baktericidními, protizánětlivými a svíravými neboli adstringentními účinky. Proto se užívá zejména jako prostředek proti průjmům, žaludečním potížím, úplavici, střevnímu či žaludečnímu krvácení nebo při silné menstruaci. 
  • Mochna nátržník (Potentilla erecta): Tento druh mochny je prospěšný zejména v případě závažných střevních potíží, jako jsou koliky a těžké průjmy, dokonce i Crohnova choroba. Obsažené třísloviny zastavují krvácení a dobře fungují při akutních nespecifikovaných průjmech, u nichž není nutná léčba pomocí antibiotik. Tormentilová červeň, což je barvivo z kořenů, zase brání růstu mikrobů, což rovněž pomáhá při střevních problémech. Mochna nátržník je stále předmětem výzkumů. Některé ze studií naznačují, že extrakt z mochny nátržníku by mohl mít protinádorové účinky a mohl by být užitečný v boji proti některým typům rakoviny.
  • Mochna lesklá: U mochny lesklé (Potentilla fulgens) byly v rámci studie provedené na diabetických potkanech prokázány potenciální antidiabetické účinky zahrnující zlepšení tělesné hmotnosti, glykémie nalačno, lipidového profilu a jaterních a ledvinových parametrů. Také studie z roku 2019 potvrdila pozitivní vliv mochny lesklé na hladinu cukru v krvi a metabolismus glukózy u diabetických myší.

Okurka: Zelenina stvořená pro diabetiky. Pomáhá s hubnutím, regulací glykemie i proti zánětům

Vitaminy, minerály a antioxidanty obsažené v okurce nabízejí spoustu zdravotních přínosů. Například slupka okurky je plná betakarotenu, který je ...

Užívání mochny

Nejčastějším způsobem využití mochny je odvar nebo nálev připravený z listů a květů mochny. Při zánětech v krku a dutině ústní si z mochny můžete připravit kloktadlo. V případě nadýmání pomůže smoothie vyrobené z rozmixovaných listů mochny husí doplněné o kopřivovou nať a pampelišku. Od větrů vám ale může pomoci i čaj připravený ze stejného množství mochny husí, fenyklu a kmínu. Na namožené svaly zase pomůže mast z mochny.

Mast z mochny husí na bolavé svaly: Na přípravu masti budete potřebovat 1 díl vepřového sádla, 1 díl čerstvě nasbírané nati mochny, 2 díly nastrouhaného kořene kostivalu lékařského, 2 díly květů lnice a trochu včelího vosku. Kořen kostivalu dobře očistěte (použijte kartáček, abyste ho zbavili veškeré hlíny). Můžete jej dokonce opláchnout pod tekoucí vodou, ale v takovém případě je potřeba nechat jej důkladně oschnout. Očištěný kořen kostivalu nastrouhejte a smíchejte s rozmačkanou natí mochny a s květy lnice. Všechny suroviny dobře promíchejte, nechte zahřívat v kastrůlku na plotně a těsně před dosažením bodu varu sundejte z plamene. Směs nechte vychladnout a odležet do druhého dne. Pak ji opět zahřejte k bodu varu a znovu nechte vychladnout a odležet. Třetí den směs opět mírně zahřejte a přidejte trochu včelího vosku (zajistí tuhost masti). Počkejte, až se vosk rozpustí, znovu směs důkladně promíchejte a nakonec přeceďte přes čisté plátýnko. Hotovou mast rozlijte do malých nádobek, nechte vychladnout a uchovávejte v chladu. Mastí potírejte bolavá místa podle potřeby.

Zdroj: sciencedirect.com, dále dle textu

18761

Diskuze k článku