Mnozí diabetici bojují se záněty v organismu: V jejich zkrocení pomůže dobrá prevence

Mnozí diabetici bojují se záněty v organismu: V jejich zkrocení pomůže dobrá prevence
Diabetici bojují s infekcemi a sníženou imunitou poměrně často – tento boj však může být efektivní Zdroj: Freepik

Dobrá imunitní odolnost nesouvisí pouze s přechody ročních období nebo zimou, je důležitá celoročně. U diabetiků to platí dvojnásob. Zánět je normální reakce organismu při napadení patogeny, ať už se jedná o mikrobiální infekce, poranění, nebo chemické podráždění. 

Napadení infekcí je normální přechodná reakce organismu. Někdy však může přejít do chronického stavu, způsobovat bolesti a zvýšit riziko výskytu některých onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, artritida nebo cukrovka II. typu.

Pro zkrocení zánětů je důležitá prevence a také hubnutí

Se zánětlivými reakcemi bojují diabetici, kteří mají nějaké to kilo navíc. Rozvoj tukové tkáně je při vyskytující se obezitě charakterizován infiltrací makrofágů a dalších imunitních buněk. Tento stav následně vede ke vzniku zánětlivé reakce v organismu.

Zánětlivé reakce v těle jsou rovněž spojené s působením oxidativního stresu, který vede k degradaci buněk a je zmiňován jako jeden z původců komplikací cukrovky.

Infekce pozorované u diabetu se vyznačují zvýšením počtu bílých krvinek, C-reaktivního proteinu, známého pod zkratkou CRP (který je rizikovým faktorem vzniku diabetu u pacientů s nadváhou) a fibrinogenu (faktor srážlivosti krve). Podle odborníků stojí za poklesem zánětlivých markerů u diabetiků cílená, dlouhodobá ztráta kil navíc.

Chrpa modrá pomůže s oteklými víčky: Hraje také roli v prevenci komplikací cukrovky

Antioxidační působení chrpy modré je jedním z důvodů, proč byste se o ni měli zajímat, pokud se léčíte s diabetem, nebo k němu máte rodinné ...

Potraviny bohaté na antioxidanty podpoří imunitní odpovědi

S projevy zánětlivých stavů jsou v jídelníčku spojovány přebytky cukrů a tuků, které vedou k nerovnováze střevní mikroflóry. Rovněž se zmiňují výkyvy v poměrech omega-6 a omega-3 mastných kyselin, kdy omega-6 jsou do organismu dodávány ve větším množství.

Dalším společným jmenovatelem vzniku infekčních ložisek je pak oxidativní stres a acidobazická nerovnováha.

Tento stav nastává, když je pH těla příliš kyselé (pod 7) nebo příliš zásadité (nad 7). Pro úspěšný boj se zánětlivými reakcemi v organismu se vyhněte potravinám s vysokým glykemickým indexem (bílé pečivo, bílá rýže, polotovary, pizza a další). Rovněž je potřeba vyvarovat se rafinovanému cukru, smaženým jídlům, nefermentovaným mléčným výrobkům a alkoholu.

Co jíst pro snížení projevů zánětu v organismu:

  • Ovoce, které je bohaté na antioxidanty a zároveň nemá vysoký glykemický index jako třešně, citrusové plody (citrony, grapefruit), jablka, švestky, pomeranče, jahody, borůvky.
  • Vsaďte na protizánětlivou zeleninu, jako je celer, česnek, cibule, červená řepa (ta je mimo jiné výborným zdrojem rostlinného železa a draslíku) a další z čeledi brukvovitých jako brokolice nebo čínské zelí, špenát, který je bohatý na chlorofyl, lutein a zeaxanthin a také kyselinu ferulovou.
  • Dejte si ořechy, ať už vlašské, lískové, nebo mandle. Jsou bohaté na vápník a draslík i vitamín E. Poslední dva jmenované fungují jako dobré antioxidační látky.
  • Luštěniny jsou skvělým poskytovatelem minerálů, vitamínů a vlákniny, která je mimo jiné důležitá pro snižování rizika vzniku hyperglykémie.
  • Ryby jako losos, sardinky, makrela nebo ančovičky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
  • Z koření si vyberte černý pepř, skořici, kurkumu nebo zázvor.
  • Vhodně zvolené potravinové doplňky mohou být rovněž účinnými pomocníky pro eliminaci zánětlivých reakcí (selen, zinek, měď nebo oblíbený vitamín C).

Ketoacidóza: Komplikace cukrovky, která může podstatným způsobem ovlivnit život diabetiků

Díky dobrému vzdělávání osob s diabetem se výskyt ohrožujících stavů, které nastávají při ketoacidóze, značně snížil. Je však dobré vědět, jak ji ...

Proč je cukrovka spojená se zánětlivými stavy

Diabetes je chronické onemocnění charakterizované nedostatkem nebo poruchou využívání inzulínu, hormonu produkovaného slinivkou břišní, který umožňuje glukóze (cukru) vstoupit do buněk těla, aby tam mohla být použita jako zdroj energie pro fungování organismu. Když inzulín nemůže plnit svou funkci, nastává hromadění krevní glukózy, známé též jako hyperglykémie. Ve střednědobém nebo dlouhodobém horizontu může způsobit diabetické komplikace. Co se týče diabetu, převážně II. typu a jeho spojení se zánětlivými procesy, dostaly se také pod hledáček vědců.

Před několika lety provedená studie uvádí, že porovnáním buněk u obézních myší, které byly použity jako model pacientů s diabetem, a myší s normální váhou (bez diabetu), byli vědci schopni ukázat, že makrofágy napadají pankreatickou tkáň během raných fází onemocnění.

Makrofágy produkují velké množství prozánětlivých buněk (cytokinů), které zabíjejí buňky produkující inzulín, což vede k nástupu infekce v organismu. Protizánětlivá léčba je tedy vítaná v boji proti vzniku diabetických komplikací. Další z novějších studií uvádí, že lepší pochopení mechanismů spojujících zánět s diabetem a souvisejícími komplikacemi vede k jeho úspěšnému zapojení do prevence a kontroly diabetu a na něho navazujících potíží.

Zdroje: My.clevelandclinic.org, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Diabetesjournals.org

2494

Diskuze k článku