-- reklama --

Mlsejte zdravě: Připravte si skvělé ovesné vločky do skleničky, prospívají zdraví

Mlsejte zdravě: Připravte si skvělé ovesné vločky do skleničky, prospívají zdraví
Tiramisu ve skleničce může být skvělou vyváženou snídaní Zdroj: Pixabay

Ovesné vločky jsou tou nejrozporuplnější, co se do oblíbenosti týče, ale zároveň nejzdravější obilovinou, která v sobě skrývá nejenom komplexní sacharidy, bílkoviny a kvalitní tuky, ale zároveň důležité vitamíny, minerály a antioxidanty. Není divu, že je odborníci radí zařadit do jídelníčku každý den. Pokud se chcete udržet fit a hledíte na kalorie, zkuste recept na lahodné tiramisu právě z ovesných vloček.

Ovesné vločky – pro jedny nevábné cosi, pro druhé výživový poklad. Jedno je jisté, vločky jsou zkrátka a dobře v každém redukčním jídelníčku. Jsou komplexní potravinou, kterou díky nízkému glykemickému indexu ocení i diabetici.

Pod drobnohledem

Vločky se vyrábějí z loupaného ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění zrna se tyto vyloupané části nejdříve vystaví vlhku, poté teplu, a nakonec se usuší – při tomto procesu vzniká typické ořechové aroma. Úplně nakonec se rozlisují pomocí rotujících válců, čímž vločky získají známý plochý tvar.

Energetická hodnota 50 g (cca jedna miska):

    • Energie: 200 kcal
    • Bílkoviny: 6,5 g
    • Sacharidy: 34 g
    • Tuky: 3,4 g
    • Vláknina: 3,6 g

Úsměvně z historie

Bratři Kelloggové, kterým se výroba vloček připisuje, jako příslušníci Církve adventistů sedmého dne dbali na střídmost ve stravování i pohlavním životě – vločky měly totiž, pro svou mnišsky nízkou nutriční hodnotu, původně sloužit jako zbraň proti masturbaci. Podnikatelský duch byl však větší než víra, a tak začalo vločkové impérium firmy Kellogg.

Co obsahují

Ovesné vločky jsou bohaté na vápník a vitamín D, toto složení vám pomůže posílit kosti. V jedné porci naleznete velkou dávku vitamínu B1 a kyseliny listové, ale i riboflavin, niacin a pyridoxin. Z minerálů obsahují velké množství železa, draslíku, hořčíku, zinku a mědi.

Tento nutriční zázrak v sobě ukrývá i velké množství antioxidantů a polyfenolů, mezi nimi i antioxidačně působící vitamín E, který bojuje proti volným radikálům. Nejdůležitější je však obsah rozpustné vlákniny, díky ní vločky absorbují značné množství vody, což nám pomáhá být déle sytí.

Čemu prospívají

V první řadě je potřeba říct, že ovesné vločky jsou 100% přírodní – obsahují beta-gukan, který má mnoho příznivých benefitů pro naše tělo. Pro diabetiky je o to důležitější, že zabraňuje rychlému rozložení cukru v krvi, a tím udržuje stabilnější hladinu glykémie. Tato vláknina má ale také schopnost snižovat LDL cholesterol.

Podle jedné studie mohou celá zrna chránit srdce před kardiovaskulárními problémy, bránit propuknutí některých druhů rakoviny, a dokonce zvrátit diagnózu diabetu 2. typu. Dále:

  • ovesné vločky umí regulovat infekci v těle,
  • díky melatoninu a komplexním sacharidům zlepšují kvalitu spánku,
  • pomáhají snížit viscerální tuk,
  • snižují krevní cukr,
  • dodávají tělu potřebnou energii,
  • pomáhají při zácpě,
  • tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.

Kombucha: Zdravotní zázrak pro diabetiky, marketingový tah pro obchodníky

Není divu, že se kombucha dočkala masového rozšíření v obchodech se zdravou výživou a postupně se dostává i na pulty některých supermarketů. Její ...

Jak vločky využít v kuchyni?

Díky tomu, jak vločky absorbují vodu, se stávají skvělým pojivem a mohou lehce nahradit třeba i vejce. Vyzkoušejte je do karbanátků, pomazánek, nádivek, masových rolád nebo do vývaru jako zavářku. Své využití (jako vločky i jako ovesná mouka) naleznou i ve slaných dezertech, lívancích, sušenkách nebo palačinkách.

Zajímavost: Ovesné vločky můžete použít i vně při koupeli, trápí-li vás svědění, ekzémy nebo kopřivka.

Recept: Tiramisu z ovesných vloček do skleničky

Možná bych se před Italy nezmiňovala, že děláte tiramisu z ovesných vloček, ale pokud hledíte na kalorie a vyvážený nutriční profil, je tahle odlehčená varianta pro vás jako dělaná.

Tip: Dávejte si pozor na to, aby vám ovesné vločky nezežlukly – kvůli vyššímu obsahu tuku vyžadují vločky i skladování v suchu a temnu.

Suroviny na 1 porci:

  • 50 g ovesných vloček
  • ½ banánu
  • lžíce kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • 80 g mascarpone
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce sladidla

Postup:

  1. Rozmixujte ovesné vločky a rozmačkejte dobře vyzrálý banán.
  2. Mezitím si připravte deci horké kávy, kterou vmícháte do směsi.
  3. Do skleničky připravte první vrstvu a posypte kakaem.
  4. Z mascarpone, řeckého jogurtu (můžete použít jen řecký jogurt) a sladidla si připravte směs, která přijde na první vrstvu z vloček a banánu.
  5. Zaprašte vrstvou kakaa a nechte přes noc odležet.

Dobrou chuť.

Zdroje: everydayhealth.com, fitness4u.cz, aktin.cz, ochutnejorech.cz

120353

Diskuze k článku