Mlsat zdravě? Ano, jde to!

Pokud trpíte diabetem, snažíte se zhubnout nebo jen zkrátka chcete žít zdravě, možná si myslíte, že mlsání je to první, čeho byste se měli vzdát. Pokud je řeč o klasických koblihách, sušenkách a croissantech, máte pravdu, ty by se v jídelníčcích měly objevovat opravdu minimálně, ideálně vůbec. Mlsat se dá ale i zdravě! A my vám v tomto článku ukážeme, jak na to.

Mlsat zdravě? Ano, jde to!

Klasické sladkosti jsou většinou zdrojem velkého množství kalorií, spousty jednoduchých sacharidů, tedy cukrů, i nevhodných tuků. To jsou rizikové živiny, které bychom měli držet ve svých jídelníčcích na uzdě. Podle této logiky si pak mnohdy veškeré mlsání raději zcela zakážeme.

Nicméně tato zažitá představa, tedy že sladkost = spousta cukru + nevhodný tuk, nemusí tak úplně platit. Velmi záleží na tom, jakou sladkost a v jakém množství si dopřejeme.

Není čokoláda jako čokoláda

Například v jednom větším 10gramovém čtverečku 90% čokolády přijmete jen pouhý 1 gram cukru, tělu navíc dodáte významné antioxidanty, vlákninu a další pozitivní látky. Naproti tomu u mléčné čokolády je obsaženo ve stejném množství více než 5 g cukru a v jedné tabulce je to tedy přes 50 g cukru.

Podobně i u sušenek, tyčinek a dalších sladkostí je většinou možné vybrat nutričně příznivější variantu. Sledujte údaje na obalu a vybírejte výrobky s nižším obsahem cukru a nevhodného tuku a naopak s vyšším zastoupením vlákniny. Kupujte menší balení, protože jeho velikost většinou předurčuje, kolik toho nakonec sníte.

Sledujte složení výrobků

Myslete na to, že když už mlsáte, tak mlsejte kvalitně. Neplňte se zbytečně prázdnou energií a hlídejte si v celodenním jídelníčku zastoupení rizikových živin.

Velkým pomocníkem vám v tom může být program Sebekoučink, který vše ohlídá za vás (program najdete na www.stobklub.cz).

Mlsejte podomácku

Úplně nejlépe uděláte, když si zdravé mlsání vyrobíte doma. Připravíte si ho podle své chuti, a navíc budete přesně vědět, co obsahuje.

Při přípravě se vždy zamyslete nad kvalitou a množstvím použitých surovin. Pomocí pár jednoduchých změn může být třeba i čokoládový dort ve vašem podání dezertem, který je nejenom nutričně vyvážený a obsahuje prospěšné živiny, ale na kterém si i pochutnáte.

TIP: Recept na čokoládový dort z cizrny (a mnoho dalších receptů a praktických rad) najdete v novém e-booku Mlsej zdravě se STOBem, k dostání na www.stob.cz.

5 zásad pro přípravu zdravého mlsání

  1. Uberte množství cukru

Nevymýšlejte, jestli klasický cukr nahradit cukrem třtinovým, nebo třeba medem či agávovým sirupem. Podstatou většiny těchto alternativních sladidel, která jsou často považovaná za zdravá, je stále jen cukr. Proto se zaměřte především na to, že cukru použijete celkově méně.

Využít lze i nízkokalorická sladidla, obecně je však lepší postupně si zvykat na méně sladkou chuť než ji nahrazovat jinými sladidly.

  1. S tuky šetřete a vybírejte ty kvalitní

Tuky mají ze všech živin nejvíce kalorií, a proto s nimi zacházejte opatrně. Nicméně kvalitní tuky do jídelníčku patří, pro pečení se hodí nejlépe řepkový olej nebo kvalitní rostlinné tuky určené na pečení, vyzkoušet můžete i avokádo. Nezapomínejte při zdravém mlsání na oříšky a semínka, skvělá jsou také ořechová másla.

  1. Přidejte bílkoviny

Bílkoviny vás zasytí a sníží glykemický index vašeho díla. Proto se je snažte „vpašovat“ do každé své porce a nezapomínejte na ně ani při mlsání. Bílkoviny zajistí třeba tvaroh, jogurt nebo čerstvý sýr. A samozřejmě při pečení by neměla chybět vejce. Počítají se i rostlinné bílkoviny, ty naleznete například v luštěninách.

  1. Obohaťte pokrm o vlákninu

Vláknina má mnoho pozitivních účinků, jedním z nich je i zvýšení pocitu nasycení a snížení glykemického indexu (což platí zejména pro rozpustnou vlákninu). Dávejte při pečení přednost celozrnným moukám a cereáliím, skvělé jsou také ovesné a jiné vločky. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu, oříšky či semínka a nebojte se experimentovat ani s luštěninami.

  1. Nepřehánějte to s množstvím

I zdravá buchta je stále buchta a zdravé cukroví je stále cukroví, a proto si dejte pozor, abyste to s množstvím nepřehnali. Základní radou je: připravujte všeho méně, protože co nemáte, to nesníte. Pořiďte si na pečení menší pekáček, dortovou nebo koláčovou formu s menším průměrem. Skvělou volbou jsou také muffiny, kterých můžete upéct, kolik zrovna uznáte za vhodné. Připravujte miniatury klasických sladkých dobrot. Sušenky, lívance, nebo třeba cukroví – vše se snažte připravovat co nejmenší. Pravděpodobně takových miniaturních sladkostí sníte na množství méně, ale uspokojí vás stejnou měrou jako ty velké.

Rada na závěr: Berte to s nadhledem!

Nezapomínejte, že zdravé mlsání (ani obecně zdravý a vyvážený jídelníček) není o pouhých jednotlivostech. Tím, že použijete při pečení celozrnnou mouku, neupečete automaticky zdravou bábovku. Tím, že do receptu přidáte pár oříšků, neuděláte z výsledného pokrmu „superpotravinu“. To, že do klasického koláče přidáte trochu mrkve, neznamená, že hned mlsáte zdravě.

Až teprve poté, co zohledníte všechny nebo alespoň většinu ze zmíněných zásad a budete nad receptem (a svým jídelníčkem) přemýšlet komplexně, můžete si říci, že opravdu mlsáte zdravě!

Zároveň není třeba to přehánět a být zcela „cukrfree“ nebo péct jedině „bezlepkově“ (pokud to samozřejmě nepotřebujete ze zdravotních důvodů).

Jídlo je nezbytnou součástí našeho života a měli bychom se z něho radovat, nikoli se jím trápit. A proto i mlsání do našeho života rozhodně patří, jděte na to ale zdravě a s rozumem!

Celou řadu dalších tipů, jak na zdravý životní styl, naleznete i na facebookových stránkách STOBklub a Instragramu stob_cz.

 

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x