-- reklama --

Mlsání na víkend pro diabetiky? Vyzkoušejte perníkové muffiny s borůvkami, prospějí vašemu zdraví

Mlsání na víkend pro diabetiky? Vyzkoušejte perníkové muffiny s borůvkami, prospějí vašemu zdraví
Borůvky obsažené v muffinách prospějí nejen diabetikům Zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Víkend hlásí krásné, téměř letní počasí, a tak je ideální čas vyrazit na výlet. Nebo budete raději pracovat na zahradě, či posedíte s přáteli na terase? Ať tak, či tak, rozhodně se bude hodit nějaký dezert k zakousnutí. A vzdát se sladkého pokušení nemusíte ani jako diabetici. Vyzkoušejte náš recept na skvělé, na jazyku se rozplývající perníkové muffiny s borůvkami, které pohodlně sbalíte i na cesty. A kromě lahodné chuti podpoříte i své zdraví – borůvky jsou totiž superpotravinou, která prospěje zraku, pozitivně působí na nervový systém a prospívá i při léčbě diabetu. Důvodů, proč se pustit do pečení, tak máte hned několik.

Borůvky jako superpotravina plná živin

Než se pustíme do samotného pečení, pojďme se nejprve podívat na jednu z hlavních surovin našeho receptu – borůvky. Ty totiž rozhodně za zmínku stojí, protože jsou doslova nabité tělu prospěšnými látkami a ne náhodou jsou označovány za superfood neboli superpotravinu.

Tyto malé modro-fialové bobule vynikají nízkým obsahem kalorií, ale vysokým obsahem živin. Z 85 % je tvoří voda a dále ve 100 gramech obsahují:

  • 57 kcal;
  • 14,5 g sacharidů (z toho 9,96 g cukrů);
  • 0,74 g bílkovin;
  • 0,33 g tuků;
  • vitamíny jako vitamín C, K, B6;
  • minerály jako draslík, železo, vápník, měď či mangan;
  • antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály, jež mohou poškozovat buňky a způsobovat různá onemocnění, včetně rakoviny. Obsahují především barviva antokyany a antioxidant pterostilben, přičemž se předpokládá, že právě borůvky mají jednu z nejvyšších hladin antioxidantů ze všech běžných druhů ovoce a zeleniny.

Glykemický index borůvek je nízký, dosahuje hodnoty GI 53. Stejně tak nízká je i glykemická nálož, která je uváděna na hodnotě GL 4.

Horoskop na duben 2024 (nejen) pro diabetiky: Býky čeká nová kapitola, Blíženci musí být odvážní

Beran (21. března – 19. dubna) Milí Berani, právě tento měsíc byste konečně měli převzít odpovědnost za svůj život a stanovit si jasné hranice. ...

Zdravotní přínosy borůvek

Díky svým obsahovým látkám se mohou borůvky chlubit celou řadou přínosů na zdraví, které dokládají i nejrůznější studie.

  • Borůvky ocení osoby s vysokým krevním tlakem, jelikož dokážou krevní tlak snižovat. Obézní osoby, které konzumovaly 50 gramů mrazem sušených borůvek denně po dobu osmi týdnů, zaznamenaly snížení krevního tlaku o 4–6 %, což zároveň snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.
  • Snižovat riziko rozvoje srdečních onemocnění mohou borůvky i díky tomu, že vzhledem ke svému obsahu antokyanů dokážou snižovat oxidaci špatného LDL cholesterolu, který hraje zásadní roli při onemocněních srdce.
  • Antioxidanty v borůvkách prospívají také našemu mozku – nejen, že pomáhají udržet jeho funkce, ale také zlepšují paměť. Zdá se, že prospívají stárnoucím neuronům, což vede ke zlepšení buněčné signalizace, a jsou schopny ovlivnit oblasti mozku, které jsou nezbytné pro inteligenci – to sice zatím dokázaly jen studie provedené na zvířatech, nicméně i ty na lidech dosahují pozitivních výsledků. Například ta, která po dobu šesti let zkoumala více než 16 tisíc starších osob, došla k závěru, že pravidelná konzumace borůvek a jahod zpomaluje mentální stárnutí až o 2,5 roku.
  • Prospěšné jsou borůvky také pro zdraví očí, a to opět díky obsahu antokyanů. Ty se totiž v našem těle přeměňují na retinol neboli vitamín A, který hraje důležitou roli v oblasti lidského zraku. Nedostatek tohoto vitamínu vede k nedostatečné vlhkosti v očích či rozvoji šerosleposti. Zároveň pak také dostatečné hladiny vitamínu A v těle mohou pomoci zabránit rozvoji diabetické retinopatie.

Přínos konzumace borůvek pro diabetiky

Výzkumy naznačují, že antokyany v borůvkách – a to jak v čerstvých, tak v mrazem sušených, mají příznivé účinky na citlivost na inzulín a metabolismus glukózy. Studie na obézních osobách s inzulinovou rezistencí pozorovala výrazné zlepšení citlivosti na inzulin poté, co tyto osoby pily dvě borůvková smoothie denně. Samotná lepší citlivost na inzulin pak může snížit riziko metabolického syndromu a diabetu 2. typu, jež jsou spojeny s řadou komplikací.

Studie provedená na myších pak také došla k závěru, že pravidelná konzumace prášku ze sušených borůvek vedla ke snížení břišního tuku, triglyceridů a cholesterolu, přičemž u nich byly pozorovány také lepší výsledky glukózy nalačno a lepší citlivost na inzulín.

Patří ovoce do jídelníčku diabetiků? Rozhodně ano, dokonce může snížit riziko rozvoje cukrovky 2. typu

Ovoce je skvělou volbou namísto nejrůznějších průmyslově zpracovávaných potravin, jelikož obsahuje řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Právě ...

Recept na perníkové muffiny s borůvkami

Jak je vidět, borůvky mají opravdu celou řadu pozitivních přínosů pro naše zdraví. Nyní už si ale pojďme prozradit slibovaný recept na zdravé muffiny, který pro vás připravila nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS.

Suroviny:

  • 140 g hladké špaldové mouky celozrnné
  • 50 g březového cukru
  • 1 vejce
  • 90 g jablečného pyré (jablka rozvaříme a rozmixujeme)
  • 90 ml 1,5% mléka
  • 5 g kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ balení prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 g kanadských borůvek

Postup přípravy:

  1. Mouku přesejeme přes síto, poté přidáme kypřicí prášek, březový cukr, kakao a perníkové koření.
  2. Směs promícháme a přidáme vejce, jablečné pyré a mléko.
  3. Do muffinových košíčků či báboviček nandáme lžíci těsta, na něj pár kuliček borůvek a vše zase zakryjeme lžící těsta. Košíčky plníme pouze do ¾, jelikož při pečení muffiny nabydou.
  4. Pečeme v troubě 20 minut na 180 °C.

100 g muffinů obsahuje: 185 kcal, 2 g tuků, 5 g bílkovin a 35 g sacharidů

Dobrou chuť!

Zdroj: autorský článek

4013

Diskuze k článku