Mlsáme při cukrovce: Makové žabí huby s ořechovou nádivkou

Mlsáme při cukrovce: Makové žabí huby s ořechovou nádivkou
Makové žabí huby s ořechovou nádivkou jsou vhodné i pro diabetiky Zdroj: se souhlasem Daniely Sedláčkové

Myslíte, že mák a ořechy nejdou dohromady? Jasně, že jdou. Vzpomněla jsem si na starý babiččin recept na žabí huby s ořechy a rozhodla jsem se upravit jej pro diabetiky – část mouky jsem nahradila mákem, který má nízký glykemický index a doporučuje se jako potravina pro diabetiky. Celý postup jsem nafotila. Chcete vědět, jak to dopadlo? Skvěle! Vyzkoušejte tento recept také!

Diabetik, či nediabetik – touhu občas si zamlsat a alespoň lehounce zahřešit máme společnou. A Vánoce už jsou navíc skoro za rohem. Jestliže nevíte, jakou dobrotu upéci, pokud máte cukrovku nebo ji má někdo v rodině, vyzkoušejte tento recept. O tom, že nahradím část mouky mákem, jsem měla jasno. Zvažovala jsem i tvarohovou náplň, ale nakonec jsem se – nejspíš díky tomu, že máme letos hodně ořechů – přece jen rozhodla pro tradiční nádivku z vlašáků. Jsou totiž – stejně jako mák – pro diabetiky skutečnou superpotravinou. A výsledek mě opravdu mile překvapil.

Makové žabí huby s ořechovou nádivkou

Suroviny na přípravu těsta:

  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 1 celé vejce
  • 200 g másla
  • 3 lžičky xylitolu (nebo jiného sladidla, které používáte), nediabetici mohou dát 50 g cukru
  • 2 lžíce vinného octa

Suroviny na přípravu ořechové nádivky:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 3 lžičky xylitolu (nebo jiného sladidla, které používáte)
  • 1 bílek

Zdroj: Se souhlasem Daniely Sedláčkové

Mlsáme při cukrovce: Domácí mrkvánky s ořechovou náplní

Původní recept na mrkvánky je s povidly. Ta jsou ale velmi sladká a pro diabetiky nevhodná, takže jsem je v receptu nahradila ořechovou náplní. ...

Mák patří do jídelníčku diabetiků

Mák je tradiční česká surovina, která by si zasloužila více pozornosti. Je to potravina s nízkým glykemickým indexem a dokonale vyváženým obsahem živin. Obsahuje dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko (ačkoliv má nižší vstřebatelnost). Je také zdrojem bílkovin, zdraví prospěšných omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Mák přispívá k využitelnosti vitaminů rozpustných v tucích. Kromě vysokého množství vitamínu E obsahuje také široké spektrum minerálních látek, zejména hořčík, vápník, železo, zinek a měď. A v neposlední řadě obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje trávicí systém.

Postup přípravy

Na pracovní desku nebo vál odměřte mouku a mák. Přidejte změklé máslo nakrájené na menší kousky, aby se dalo zapracovat, celé vejce, sladidlo (já používám xylitol) a ocet. Těsto pořádně propracujte, vytvarujte z něj bochánek a dejte ho odpočinout do ledničky. Zatímco těsto odpočívá, připravte si nádivku. Namleté ořechy smíchejte v misce se sladidlem a bílkem. Pořádně promíchejte.

Vlašské ořechy patří mezi superpotraviny

Vlašské ořechy obsahují 70 % tuku (včetně zdravých omega-3 mastných kyselin), 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitamíny B2, B6, E, kyselinu listovou, vápník, draslík, železo, měď, fosfor, hořčík a zinek. Navíc obsahují dokonce dvojnásobné množství antioxidantů než jiné druhy ořechů. Kromě toho, že jsou bohatou zásobárnou živin, navozují vlašské ořechy pocit sytosti, a tím brání přejídání. Jsou tedy vhodným doplňkem stravy při redukční dietě. Dále mají protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Podle výzkumů pomáhají i s prevencí diabetu a s kontrolou glykémie.

Vyndejte těsto z ledničky a rozválejte je na plát silný asi 3 mm. Pak vykrajujte kolečka. Doprostřed vždy dejte trochu nádivky a pak těsto přeložte a na krajích přimáčkněte. Střední část by měla zůstat otevřená – ořechová nádivka by měla vykukovat. Připravené žabí huby dejte na plech vyložený pečicím papírem. Nejspíš stejně jako já spotřebujete polovinu těsta na jeden plech. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut při teplotě 170 stupňů Celsia. Vyndejte, jakmile začne povrch cukroví růžovět.

Zdroj: Se souhlasem Daniely Sedláčkové

Nerozlučná komická dvojice Laurel a Hardy: Cukrovku měl překvapivě hubeňour

Oba komici se narodili už v předminulém století. Laurel přišel na svět v anglickém Ulverstonu v roce 1890, Hardy, který byl o dva roky mladší, ...

V ústech se rozplývají a nejlepší jsou ještě vlažné!

Pak můžete s druhou částí těsta naložit stejně, anebo můžete – jako já – pouze vykrájet kolečka a dát je upéci. A protože tato kolečka neobsahují náplň, která by je doslazovala, je dobré kolečka po upečení obalit v moučkovém cukru. Stejně tak můžete pocukrovat i část plněných žabích hub. Pak se jich ovšem musíte dobrovolně vzdát ve prospěch nediabetické části rodiny. Já jsem se rozhodla, že se podělím. A chutnalo všem!

Zdroj: vlastní recept autorky, jimejinak.cz, zdravoslav.cz

16234

Diskuze k článku