Mlsáme při cukrovce: Lahodné čokoládové řezy

Mlsáme při cukrovce: Lahodné čokoládové řezy
Co takhle lahodný dezert k odpolední kávě? Zdroj: stockgiu/freepik

Hořká čokoláda je malý zázrak, který si mohou v menším množství dopřát i diabetici. Samozřejmě, pokud sáhnou po hořké čokoládě bez přidaného cukru. Čokoláda může pomoci snížit krevní tlak a glykémii nalačno. A nejen to! Dá použít i na přípravu různých moučníků, což jedinci s cukrovkou určitě ocení zejména teď, kdy se blíží advent a s ním spojená doba pečení vánočního cukroví. Co byste řekli třeba na čokoládové řezy?

Kakaové boby, z nichž se čokoláda vyrábí, jsou zásobárnou kofeinu a theobrominu. Jsou to stimulanty, které způsobují mírné povzbuzení a zlepšení nálady. Kromě toho obsahují kakaové boby také fenyletylamin, který zvyšuje hladinu endorfinů a serotoninu v mozku. A to pak vede k pocitu štěstí.

Hořká čokoláda má u diabetiků pozitivní vliv na krevní tlak a glykémii nalačno

Kromě stimulantů obsahuje čokoláda také hořčík, měď, draslík a vápník, tedy minerály, které snižují riziko hypertenze a aterosklerózy.

To ostatně prokázali vědci díky studii z roku 2015. Studie se účastnily osoby s diagnostikovanou cukrovkou II. typu. Po dobu osmi týdnů konzumovaly 25 gramů hořké nebo bílé čokolády denně. Ti, kteří jedli hořkou čokoládu, měli po osmi týdnech nižší krevní tlak než ti, kteří jedli bílou čokoládu. Kromě toho měli také sníženou hladinu cukru v krvi nalačno. Pozitivní vliv hořké čokolády na glykémii u dospělých osob s diabetem potvrdila i tato studie z roku 2022.

Můj příběh: Mám cukrovku a jsem jako Hugo Haas. Začnu v pondělí

Nikdy ve svém životě jsem se nemusela v ničem omezovat. Možná právě v tom je „zakopaný pes“. Navíc jsem od přírody lenivější. Už ve škole jsem ...

Hořká čokoláda snižuje riziko rozvoje cukrovky II. typu

Zdraví jedinci by měli jíst hořkou čokoládu alespoň jednou týdně. Alespoň to tvrdí studie publikovaná v časopise Appetite, která prokázala, že lidé, kteří si jednou za týden vychutnají kousek hořké čokolády, mají nižší výskyt diabetu. Kakaové boby obsahují fenoly a flavonoidy, tedy antioxidanty, které organismu pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu.

Lákadlo staré tři tisíce let

Čokoládu znali a používali jako cennou komoditu už staří Aztékové a Mayové. Aztékové z ní připravovali hořký, silně kořeněný nápoj xocoatl, Mayové ji vnímali jako posilující prostředek. O tom, že ze své popularity za tři tisíce let své existence neztratila ani za mák, svědčí, že slaví svátek hned dvakrát ročně: 7. července se slaví Světový den čokolády a 13. září Mezinárodní den čokolády.

Nerozlučná komická dvojice Laurel a Hardy: Cukrovku měl překvapivě hubeňour

Oba komici se narodili už v předminulém století. Laurel přišel na svět v anglickém Ulverstonu v roce 1890, Hardy, který byl o dva roky mladší, ...

Čokoládové řezy pro diabetiky

Na přípravu čokoládových řezů budete potřebovat:

  • 90 g špaldové hladké mouky,
  • 250 g řeckého bílého jogurtu,
  • 75 g hořké čokolády bez přidaného cukru (min. 70 % kakaa),
  • 60 g kakaa,
  • 60 ml polotučného mléka,
  • 50 g sladidla, případně čekankového sirupu,
  • 40 g nasekané čokolády,
  • 1 lžičku prášku do pečiva,
  • půlky jader vlašských ořechů nebo oloupaných mandlí.

Čokoládu, která je vcelku, rozlámejte na menší kousky a dejte do plecháčku nebo menšího kastrůlku (nasekanou čokoládu si prozatím odložte bokem). Kastrůlek s nalámanou čokoládou vložte do většího kastrůlku naplněného vodou a dejte na sporák. Počkejte, až se čokoláda ve vodní lázni rozpustí. Tekutou čokoládu nalijte do mísy. Pak přidejte mléko a jogurt a směs pořádně promíchejte. Přidejte mouku, sladidlo nebo čekankový sirup, nasekanou čokoládu, kakao a prášek do pečiva a vše znovu promíchejte.

Těsto nalijte na plech, který jste nejdříve vymazali tukem a vysypali moukou. Případně můžete místo toho vyložit plech pečicím papírem. Nahoru na těsto dejte půlky jader vlašských ořechů nebo oloupaných mandlí. Vložte plech do předehřáté trouby a pečte zhruba 30 minut při teplotě 180 °C. Každá trouba peče jinak, a proto je potřeba těsto hlídat. Že je moučník hotový, poznáte, když do něj píchnete špejlí a špejle zůstane po vytažení čistá. Jestliže se na ni přilepí těsto, je potřeba péci dál.

Hotový moučník vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a rozkrájejte na kostky. Dobrou chuť!

Zdroje: nih.gov/4460349, nih.gov/8832613, abott.com, svetplodu.cz, diachrom.cz

Foto: stockgiu/freepik

26652

Diskuze k článku