Mlsáme při cukrovce: Domácí mrkvánky s ořechovou náplní

Mlsáme při cukrovce: Domácí mrkvánky s ořechovou náplní
Mrkvánky, samozřejmě v přiměřené množství, jsou vhodným mlsáním pro diabetiky, chutnat ale budou celé rodině Zdroj: Se souhlasem Daniely Sedláčkové

Na zahrádce nám dozrála mrkev, a tak jsem se dnes rozhodla udělat po delší době mrkvánky s ořechovou náplní. Celý postup i výsledek jsem pro vás nafotila. Můžete se vsadit, že budou chutnat jak diabetikům, tak zdravým jedincům. U nás se po nich vždycky jen zapráší! Jak tedy na to?

Původní recept na mrkvánky je s povidly. Ta jsou ale velmi sladká a pro diabetiky nevhodná, takže jsem je v receptu nahradila ořechovou náplní. Vlašské ořechy jsou pro jedince s cukrovkou naopak velmi zdravé a doporučované. A kombinace mrkvového těsta a ořechové náplně je opravdu skvělá. Přesvědčte se sami!

Domácí mrkvánky s ořechovou náplní

Suroviny na přípravu těsta:

  • 400 g špaldové mouky
  • 250 g mrkve nastrouhané najemno
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g změklého másla
  • volitelně špetka nastrouhané čerstvé vanilky

Suroviny na přípravu ořechové náplně:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g horkého mléka
  • 1–2 polévkové lžíce cukru (já místo cukru používám xylitol)

Mrkev a diabetes:

Tepelně upravená mrkev má sice vysoký glykemický index (80), ale s glykemickou náloží to zas tak špatné není (7,2). Platí zde, že diabetici by měli konzumovat tepelně upravenou mrkev v menším množství a započítat ji do denního příjmu sacharidů. Mrkev je jinak obecně považována za potravinu vhodnou do redukčních jídelníčků, protože je z 88 % tvořena vodou. Je také zásobárnou antioxidantů, betakarotenu, rozpustné i nerozpustné vlákniny. Obsahuje navíc vitamíny A, C a K, z minerálních látek draslík, železo, měď a mangan. 

Zdroj: Se souhlasem Daniely Sedláčkové

Postup přípravy

Vyndejte z ledničky máslo a nechte ho změknout. Začněte přípravou ořechové náplně: Nastrouhané ořechy smíchejte v misce s horkým mlékem a cukrem nebo sladidlem, které používáte. Já jsem použila xylitol. Promíchejte a odstavte bokem. Příprava těsta: Mrkve oloupejte, nastrouhejte najemno a dejte na vál nebo kuchyňskou linku. Přidejte mouku, kostku másla nakrájenou na kousky, aby se dalo lépe zapracovat, špetku soli, vanilku (pokud máte) a polovinu sáčku prášku do pečiva. Těsto propracujte a uhněťte z něj „bochník“.

Zdroj: Se souhlasem Daniely Sedláčkové

Lékořice: Pomůže s láskou i diabetem. Navíc chrání před retinopatií

O léčivých účincích lékořice psal už čínský císař Šen-nung. Někdy kolem roku 3000 před Kristem totiž sepsal velký čínský atlas léčivých rostlin. ...

Tvarování mrkvánků

V tuto chvíli máte dvě možnosti: Můžete těsto rozválet, vykrájet z něj pomocí kruhového vykrajovátka na vánoční cukroví kolečka, naplnit je ořechovou náplní, přehnout okraje a přitisknout k sobě (tím „šáteček“ uzavřít). Hračičkové s vášní pro detail mohou ještě vidličkou ozdobit okraje.

Nebo si můžete – jako já – ulehčit práci pomocí tvořítka na knedlíčky, které polovinu práce, včetně zdobení okrajů, udělá za vás. Připravené mrkvánky pokládejte na vymazaný plech, případně na plech vyložený pečicím papírem.

Zdroj: Se souhlasem Daniely Sedláčkové

Pak už jen upéci a pochutnat si!

No a pak už jen stačí vložit plech s mrkvánky do trouby a péci při teplotě 170 stupňů Celsia zhruba 20 minut. Ale protože každá trouba peče jinak, je potřeba mrkvánky sledovat – ideálně je péci tak dlouho, dokud nezrůžoví.

Připravené těsto vystačí na dva větší plechy. Pokud vás „hraní“ s mrkvánky omrzí dříve, než spotřebujete všechno těsto, můžete zbytek těsta prostě jen vyválet, vykrájet z něj tvary pomocí vykrajovátek na vánoční cukroví a upéci bez náplně. Advent je stejně za dveřmi, takže se nikdo nad mrkvovým cukrovím podivovat nebude. A ke kávě bude výborné.

Pocukrované i nepocukrované

Diabetici si skvěle pochutnají na mrkváncích tak, jak jsou. Pro nediabetickou část rodiny můžete mrkvánky ještě pocukrovat moučkovým cukrem, jako jsem to udělala já. Můžete se spolehnout, že olizovat se budou všichni. Dobrou chuť!

Zdroj: vlastní recept autorky, start21restart.cz

45521

Diskuze k článku