Mírně nahořklá čekanka je vhodnou lahůdkou pro diabetika. Může za to inulin!

Mírně nahořklá čekanka je vhodnou lahůdkou pro diabetika. Může za to inulin!
Čekankové puky jsou nejen zdravé, ale i velmi chutné. Zkuste si je usmažit, uvařit nebo zapéct! Zdroj: Shutterstock

Čekanka obecná je známá především jako léčivá rostlina užívaná v naturopatii. Ovšem má i svůj poddruh, který je považován za listovou zeleninu oblíbenou zejména ve francouzské kuchyni. Díky obsahu inulinu pak může být velmi zajímavá pro diabetiky! Zapátrejte společně s námi po blahodárných účincích tohoto přírodního zázraku a naučte se jej také kulinářsky zpracovávat.

Víte, že kořen čekanky je jednou z chutných náhražek kávy? Je oblíbený pro svoji jemně hořkou chuť a často jej najdete jako součást kávovinových směsí. Mimo jiné prospěje zdraví vašich jater. Pojďte si s námi tedy „posvítit“ nejen na čekanku obecnou, ale i na čekanku listovou, která je chutnou, avšak u nás stále nedoceněnou zeleninou s pestrými účinky na zdraví.

Pozn. redakce: naturopatie = alternativní léčebná metoda, více se o ní dozvíte například v našem článku ZDE.

Čekanka je oblíbená rostlina v naturopatii

Naturopaté nedají na čekanku dopustit hned z několika dobrých důvodů. Primárně je výborným prostředkem podporujícím trávení a dodá tělu mnoho zajímavých látek, důležitých pro zachování správných funkcí organismu. Čekanka byla oblíbeným léčivým prostředkem již ve starém Řecku a Římě.

Čekanka se tradičně vyskytovala například v bylinných lécích určených pro boj proti parazitům. Používala se také při horečce, při jaterních kúrách, detoxikaci nebo při zácpě. Kořen čekanky se rovněž indikoval jako tonikum nervového systému.

Jak čekanku využívá dnešní naturopatie?

  • Listy a kořen čekanky povzbuzují chuť k jídlu.

  • Čekanka má pozitivní vliv na trávení, používá se často do předkrmů.

  • Inulin v ní obsažený je výborné prebiotikum (stimuluje růst prospěšných střevních bakterií).

  • Inulin napomáhá snižovat hladinu krevního cukru.

  • Funguje jako prevence nadýmání.

Inulin získaný z čekanky je nejen součástí naturopatických léků, ale používá se také v potravinářství, či slouží jako ingredience pro zlepšení textury prefabrikovaných potravin. V pečivu nebo mléčných výrobcích zlepšuje jejich probiotické vlastnosti, protože funguje jako potrava pro bifidobakterie.

čekanka

Čekanka obecná podporuje přirozené uvolňování žluči a působí také jako mírné diuretikum. | zdroj: Shutterstock

Diabetici by se měli zaměřit na čekanku kvůli obsahu inulinu

Inulin, který se získává pro komerční účely hlavně z kořene čekanky, je v současné době předmětem mnoha výzkumů. Tedy také těch, které se zaobírají jeho možnými pozitivními vlivy na pacienty s diabetem. Vědci například přišli na to, že inulin z čekanky může zlepšit metabolismus glukózy u diabetiků II. typu.

Kromě jiného se zkoumá i schopnost inulinu snižovat hladinu krevních lipidů, špatného cholesterolu a triglyceridů. Studie však mají v tomto ohledu různé výsledky. U lidí, kteří netrpěli hyperlipidémií (zvýšením hladiny tuků v krvi), se účinnost ve větším měřítku neprokázala. U těch, kteří ale trpěli zvýšenou hladinou krevních lipidů, byly výsledky pozitivní.

Mluví se také o schopnosti inulinu napomáhat lepšímu vstřebávání určitých minerálů do organismu (konkrétně hořčíku a vápníku), což může vést ke zlepšení zdraví pohybového aparátu. Velmi zajímavé jsou také výsledky interakce prebiotik v rámci snahy o lepší vstřebávání železa u anemických pacientů.

Silná imunita není samozřejmost. Podpořte ji už během podzimu a nemoci vás v zimě nedostanou!

Stres, špatná strava, sedavý způsob života, to jsou některé faktory, které mohou stát za zhoršenou imunitou, náchylností těla k větší tvorbě ...

Čekanka listová a její kulinářské upotřebení

Čekanka může mnohé odrazovat svojí typickou nahořklou chutí. Pokud se ji ale naučíte připravovat vhodným způsobem, určitě se k ní budete rádi vracet. Je známo, že obsahuje nejen inulin, ale i značné množství provitamínu A, vitamínů B, C a také dobré zastoupení minerálních solí. Ať už si vyberete bílou nebo červenou čekanku listovou, můžete s ní pracovat tak, aby chutnala vám i vašim hostům. A níže několik čekankových tipů:

  • Hořkost čekankových listů je možné snížit tak, že je před přípravou namočíte na deset minut do studené vody.

  • Pokud chcete přejít na low carb stravu, nebo prostě jenom potřebujete detox od cukru a umělých sladidel, zkuste čekankový sirup.

  • Čekanka se hodí ke konzumaci v rámci předkrmu. Tedy stane se výtečnou součástí například pestrých salátů a je vhodná i k dušení s kořením.

  • Kořen čekanky se používá jako lahodná náhražka kávy, mohou ji pít také těhotné ženy a děti. Vychutnejte si ji s klasickým mlékem nebo rostlinnými variantami „mlék“, které jsou vhodné pro přípravu krémových kávovinových nápojů.

Tip na recept s čekankou

Čekankové puky nejprve osmahněte na olivovém oleji nebo másle. Pak je podlijte zeleninovým nebo masovým vývarem. Dále přisolte dle chuti a přidejte trochu kokosového cukru. Vše duste na mírném ohni asi 25 minut. Nakonec jídlo pokapejte trochou citronové šťávy a dochuťte třeba parmezánem.

Kulinářská zajímavost: Ve Francii podávají čekanku přelitou teplým vinným octem, častěji červeným. Tato ingredience listy nejen ochutí, ale také napomůže k tomu, aby změkly. Jí se s chlebovými krutony potřenými česnekem. Čekanka se kombinuje také se sýry, hruškami nebo s ořechy a bývá mimo jiné i součástí quiche (slaný koláč).

Upozornění na závěr

Čekanka není vhodná pro osoby alergické na rostliny z čeledi hvězdnicovitých (pampelišky, sedmikrásky a další), u kterých se mohou po její konzumaci objevit projevy přecitlivělosti. O možném léčivém použití kořenu při zmíněné alergii se poraďte s odborníkem na fytoterapii. V ojedinělých případech se může objevit alergická reakce na inulin.

Zdroj: Healthline, Researchgate, Dermnetnz, Pubmed.ncbi.nlm.nih

4680

Diskuze k článku