Jarošová z TV JOJ: „Diváci mi radí, co mám dělat s cukrovkou.“

Jarošová z TV JOJ: „Diváci mi radí, co mám dělat s cukrovkou.“

Diváci slovenské televize Joj se s Miriam Jarošovou (50) setkávají každý den v pořadu Najlepšie počasie. Označení rosnička ale nemá jedna z nejznámějších slovenských diabetiček ráda. Ke svému diabetu říká: "Někdy je to náročné, ale dá se to zvládat."

Vzpomínáte si, kdy vám diagnostikovali cukrovku, co tomu předcházelo a jak jste se s tím srovnala?

Diabetes prvního typu mi diagnostikovali na preventivní prohlídce po chřipce. Měla jsem chřipku, se kterou jsem se pěkně válela doma v posteli, a když jsem asi po třech týdnech šla na preventivní kontrolu, zjistili mi diabetes. Mé sestře zůstal po druhém těhotenství těhotenský diabetes, takže jsem z tohoto zjištění nedělala žádné drama. Věděla jsem, že se s nemocí dá úplně normálně žít, jen bude potřeba více sebekázně a trpělivosti.

Co na to tehdy vaše rodina?

Tím, že se moje sestra již s diabetem potýkala, rodina věděla, co může čekat, a přijala to tehdy naprosto normálně.

Jak se dá zvládat diabetický režim se stresem při vašem plném pracovním nasazení a s péčí o rodinu?

Zvládnout chorobu, práci a rodinu je opravdu někdy velmi náročné, ale pokud máte dobře uspořádané priority, jde to. Pro mě je priorita během dne v práci změřit si glykemie, abych zvládala povinnosti v pohodě a bez obavy, co se děje s mým cukrem, když musím vysílat. A rodina si už za ta léta zvykla, že si hladinu cukru kontroluji, abych byla v pořádku a mohla se tak potom věnovat jim.

Obrací se na vás jako na známou osobnost diabetici se žádostmi o nějaké doporučení či rady?

Ani ne, spíš mi diváci neznalí problematiky radí, co mám dělat, abych cukrovku neměla. Musím to někdy sepsat, aby se vidělo, jaké všelijaké pověry se v souvislosti s cukrovkou a její léčbou mezi lidmi stále ještě šíří! Když jsem ale jednou při mém hypo záchvatu byla obviněna z toho, že jsem feťačka, tak jsem to zveřejnila, aby si lidé nemysleli, že každý, kdo se třese, musí být drogově závislý a mít absťák. Lidé si vůbec neuvědomují, že tomu člověku naproti může jít o život proto, že mu z nějakého důvodu klesl velmi nízko cukr a potřebuje rychle pomoci.

A kdyby se na vás přeci jen obrátil někdo s čerstvě diagnostikovanou cukrovkou, co byste mu řekla?

Chápu, že nově diagnostikovaný diabetes je pořádný zásah do života… Ale je to nemoc, která se dá v dnešní době velmi dobře řídit. Její průběh se dá ovlivnit vlastním zodpovědným přístupem k léčbě. Člověk s diabetem může všechno, jen musí brát ohled na svou nemoc a nepřepínat zbytečně síly.

Jaké máte zkušenosti s hypo a hyperglykemií?

Miriam Jarošová je předplatitelkou časopisu DIAstyl.

Hyperglykemii jsem měla naposled při nachlazení, které doprovázela i teplota, ale jsem na sebe hrdá, protože se mi podařilo situaci zvládnout a dostala jsem glykemii do hodnot, které již byly lepší, snesitelnější. Hypoglykemie nemám ráda, proto si musím dávat pozor, aby mi cukr neklesal.

Ve slovenských médiích byla před pěti lety dramaticky popisována vaše operace. O co přesně šlo?

Pečuji o své zdraví, tak mě znepokojila změna znaménka. Když jsem se chtěla objednat ke kožní lékařce, dala mi v červnu termín až na srpen a na mou připomínku, že do té doby mohu i zemřít, odpověděla, že i to je možné. Rozzlobilo mě to, ale nakonec jsem našla pomoc jinde a vyplatilo se to. Znaménko mi odstranili a bylo to za 5 minut 12. Další kontroly potvrdily, že je vše v pořádku. Zde se projevil jakýsi instinkt, že se skutečně něco děje s mým tělem a tak jsem se nedala odbýt nepříjemným přístupem lékaře a hledala jsem možnosti i jinde. No a histologie potvrdila, že jsem udělala dobře.

Jste aktivní mezi diabetiky, účastníte se i jejich akcí?

Snažím se účastnit akcí, které se pro nás diabetiky pořádají. Člověk se vždy dozví spoustu užitečných informací, které mu pomohou lépe zvládnout nemoc. A potká se i s mnoha zajímavými lidmi, kteří mu ukážou, jak žít život s nemocí veseleji a zdravěji.

A jste členkou nějaké organizace sdružující diabetiky?

Nejsem, ale díky za dobrý nápad! Podívám se v mém okolí po takové možnosti a naberu odvahu přihlásit se.

Vaříte doma pro sebe a pro ostatní zvlášť?

U nás se vaří jednotně. Snažím se vařit chutně, zdravě a hospodárně. Moc nesolím a vařím hodně ze zeleniny. Máme zahradu, kde si pěstujeme vlastní ovoce i zeleninu. Snažím se střídat těstovinová jídla s masem, rybami a zeleninovými jídly. A pokud peču, například ovocný koláč, tak mimo kvásek cukr nedávám. Přírodního cukru v ovoci je akorát a někdy až hodně.

Jak si oživujete recepty pro svou kuchyň?

Nápady na nové recepty čerpám z různých zdrojů. Ale i tradiční recepty se dají přizpůsobit pro diabetiky, jen je třeba umět správně počítat sacharidové jednotky. Dia recepty jsou vhodné i pro zdravé lidi, nikomu neuškodí. V poslední době jsem zařadila do jídelníčku i kuskus nebo cizrnu…, a zatím to chutná.

Na dovolené

Co vy a sport?

Když jsem byla mladší, hýbala jsem se pravidelně a běhávala jsem za školu střední tratě. I nyní se snažím občas si „ukrást“ pár chvil pro sebe. To si pak jdu zaběhat, ale už ne, abych trhala rekordy, ale spíše pro udržení kondice. Ráno startuji den cvičením Pěti Tibeťanů, aby se mi trochu tělo připravilo na nový den. Snažila jsem se cvičit i jógu, ale zjistila jsem, že to asi není pro mě nebo jsem jen nenašla ten správný typ. A snažím se chodit co nejvíce pěšky.

Trochu pohybu si vyžádá i vaše zahrádkaření…

To asi ano. Věnuji část svého času aktivitám ve Slovenském svazu zahrádkářů. Pořádám akce pro členy v místě, kde bydlím, ale i na okresní úrovni. Snažíme se spolu s ostatními členy trochu oživit zahrádkaření. Ukázat, že i na malém kousku půdy se dá vypěstovat něco, co vám ochutí jídlo, zpestří jídelníček nebo přinese radost v podobě překrásného květu. V dnešní době je to už víc pro radost než pro obživu, ale stále jsou lidé, kterým zahrada přináší radost a potěšení. Dnes je to o bio pěstování, o kompostování, o nových, šetrnějších přístupech k půdě a rostlinám. Snažíme se vzdělávat, ukazovat nové možnosti a povzbuzovat se navzájem, když se nedaří. A to je práce na všechna čtyři roční období.

Co pro vás jako diabetičku znamenají Vánoce?

Přiznám se, že zákusky a koláčky na Vánoce mi cukr nerozhází. Problémy udržet si hodnoty cukru v přijatelných hodnotách mám spíše v létě, kdy je, alespoň pro mě, více lákadel. Takové meruňky, broskve, sladký hrášek, vařená kukuřice!

Dokážete toho sníst doporučenou dávku pro diabetika? Tak to vás skutečně obdivuji!

Ovoce a chutná zelenina, to je pro mě velké pokušení, ne linecký koláček nebo vanilkové rohlíčky. Za celé svátky sním asi pět koláčků, neobávám se proto, že bych si právě přes svátky pokazila glykemii. Takové vánoční pečivo neexistuje.

Kromě toho, že jste rosnička, věnujete se pracovně i něčemu jinému?

Na označení rosnička jsem dost citlivá. Vystudovala jsem meteorologii, neustále se vzdělávám, abych si prohlubovala vědomosti a posouvala se dopředu. Jinak, kromě prezentování počasí v TV mám i „seriózní“ povolání. Učím budoucí pracovníky letecké dopravy a piloty meteorologii na univerzitě v Žilině. Při vysvětlování turbulence či bouřkových jevů a jejich dopadů na leteckou dopravu by mi reputace rosničky z TV moc nepomohla.

Převzato z časopisu DIAstyl 6/2017

 

257

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku