Med při cukrovce? Ideálně akátový. Je ale potřeba dodržet pravidla

Med při cukrovce? Ideálně akátový. Je ale potřeba dodržet pravidla
Med má hojivé účinky a pozitivní vliv na srdce, glykémii, cholesterol i deprese Zdroj: Pixabay

Jíst, či nejíst, toť otázka. Diabetici si ji kladou poměrně často. Med je totiž lehce kontroverzní potravinou, kterou při cukrovce jeden doporučuje, druhý pro změnu nikoli. Jak to s tím medem tedy je? A co říkají vědecké výzkumy?

Med je bezesporu zdravý. Pomůže při kašli, má hojivé účinky, povzbuzuje činnost střev, je dobrý na srdce, a dokonce může pomoci se sezónními alergiemi. Podle výzkumů má i antidiabetické účinky. Než se ale budeme blíže zabývat vědeckými závěry, pojďme se nejdříve podívat medu na zoubek.

Na mumie, léčivé masti i jako obětina bohům

Staří Egypťané věřili, že se včely zrodily ze slz boha Slunce, takže není divu, že jsou označováni za průkopníky chovu včel. Bez medu se kromě léčení ran neobešla ani mumifikace či oběti bohům. Faraonům a královským členům rodiny byl med dáván na jejich poslední cestu do hrobu. To Vikingové to vzali z té radostnější stránky – bez medoviny nedali během svých válečných tažení ani ránu. Kvašený nápoj z medu je vlastně považován za úplně první alkoholický nápoj – měl by být údajně starší než pivo a víno.

Včely se neskutečně nadřou

Na výrobu jediného kila medu musí včely navštívit přibližně 5 milionů květů a podniknout zhruba 40 tisíc letů s plným nákladem. Jedno včelstvo vyrobí ročně cca 27 kg medu, to je něco málo přes 2 kg na měsíc. Za měsíc tedy musí včelstvo navštívit zhruba 10 milionů květů a podniknout 80 tisíc letů. Kam se na ně hrabou aerolinky! Výsledný produkt té dřině ovšem odpovídá. A my bychom k němu měli přistupovat opravdu s velkým respektem.

Skeletonistka Anna Fernstädtová: Nevím, jak bych cukrovku zvládala, kdybych neměla sport

Vítězné poháry sbírala už na juniorských šampionátech. Do slibné kariéry jí v roce 2022, pouhé dva týdny před zimními olympijskými hrami, ...

Zázračný med

Med není jen fruktóza, ačkoliv tvoří něco mezi 75–80 % medu. Med je také zásobárnou celé řady minerálních látek, jako je železo, měď, fosfor, vápník, hořčík, sodík, a stopových prvků, jako je mangan, kobalt, zinek, jód, fluor a kyselina křemičitá. Z vitamínů v medu najdeme vitamíny skupiny B a vitamín C. Důležitou složkou jsou také enzymy amyláza a sacharóza. Kvalitní med obsahuje také hodně důležitých antioxidantů, mezi které se řadí organické kyseliny a fenolové sloučeniny, například flavonoidy. Antioxidanty jsou spojovány se sníženým rizikem infarktu, mrtvice a některých druhů rakoviny.

S čím nám med může pomoci?

  • Má hojivé účinky, neboť obsahuje inhibiny, které působí proti rozvoji bakterií, takže pomáhá v hojení drobných poranění, popálenin a hnisavých ran, případně při zánětech dutiny ústní.
  • Posiluje imunitu a pomáhá se sezónními alergiemi.
  • Podporuje činnost srdce a svalů, proto se jeho konzumace doporučuje i sportovcům.
  • Snižuje hladinu cholesterolu, jak dokládá studie z roku 2022.
  • Reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Pomáhá při žaludečních a střevních potížích – povzbuzuje činnost střev.
  • Na suchou kůži – je skvělým prostředkem na hrubou a popraskanou pokožku.
  • Pomáhá při kašli a nachlazení díky svým protizánětlivým vlastnostem.
  • Na deprese a splín – med stimuluje tvorbu serotoninu, takže přispívá k lepšímu spánku, zmírňuje bolesti hlavy a neuralgii.
  • Pro krásu – med je často využívanou složkou kosmetických produktů.

Jak si vyrobit domácí medový peeling pro krásnou pleť

Do nádobky dejte 5 lžic tekutého medu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci ovesných vloček a 1 lžíci mleté kávy. Všechny suroviny dobře rozmíchejte a nechte chvíli odležet. Poté nabírejte směs prsty a krouživými pohyby vmasírujte do pleti. Nakonec opláchněte vlažnou vodou a ošetřete pleť svým oblíbeným hydratačním krémem. Peeling je vhodný jak na pleť na obličeji, tak na oblast krku a dekoltu.

Tekutý, nebo pastovaný? Obojí!

V ideálním případě byste měli med koupit od včelaře. A ještě lépe od ověřeného. Nesmírně důležité je, aby med nebyl pasterizovaný, protože tepelná úprava zničí všechny zdraví prospěšné látky. To, že med nebyl tepelně upraven, poznáte podle toho, že časem krystalizuje. Předem to nepoznáte, med krystalizuje většinou až po pár měsících. A proto je dobré najít si konkrétního včelaře, u kterého máte (po nějaké době) jistotu, že jeho med krystalizuje, čili nebyl tepelně upraven, a brát med od něj.

Pastovaného medu se obávat nemusíte. Jeho krémová konzistence, díky níž se výborně roztírá, vzniká pravidelným šleháním či promícháváním v krátkých intervalech, kdy se molekuly krystalků spojují a vzniká požadovaná konzistence. V pastovaném medu jsou zachovány všechny hodnotné látky, protože proces neprochází tepelnou úpravou.

Vlčí hlad: Za nutkavými nájezdy na ledničku může být volání těla o pomoc

Vlčí hlad sám o sobě není onemocněním. Jde spíše o subjektivní pocit extrémně intenzivního hladu, ke kterému mohou přispívat různé faktory, ať už ...

Při správném skladování se med nekazí

Med byste měli skladovat ideálně na tmavém místě při teplotě 0 °C, tak vám vydrží celé roky. V egyptském muzeu v Dokki mají džbány medu pocházející z roku 1400 př. n. l. – a med je stále ve stavu vhodném ke konzumaci!

Souboj med versus cukr: Vítězem je akátový med

Cukr má glykemický index 65, u medu se to různí podle typu medu. Například akátový med má glykemický index jen 32, lipový med 55, řepkový 64, jetelový 69. Dá se tedy říci, že med je na tom přece jen lépe než cukr, minimálně některé jeho druhy.

Navíc je med přírodní a méně průmyslově zpracovávaný, než je tomu u cukru. Má také vyšší sladivost, takže jej k oslazení pokrmů a nápojů nepotřebujeme tolik jako cukru. Med má také další výhodu, pokud jde o proces trávení. Rozkládá se v těle pomocí enzymů, které sám obsahuje. Cukr k tomu naopak potřebuje enzymy z těla. To znamená, že zpracování cukru je pro lidský organismus podstatně náročnější. Diabetici by tedy určitě měli sáhnout po akátovém medu.

Vědci potvrzují antidiabetické účinky medu

Odborníci sice nejsou úplně jednomyslní, pokud jde o otázku, zda je med pro diabetiky vhodnou volbou, ale zdá se, že pozitivní názory převažují.

Například v závěrech studie z roku 2018 se praví, že med může být prospěšný při léčbě cukrovky a může mít pozitivní přínosy v podobě lepší kontroly glykemie, omezení dalších metabolických poruch a zmenšení škodlivých účinků na různé orgány, které mohou způsobit diabetické komplikace. Dále se ve studii hovoří o tom, že med může být použit jako potenciální antidiabetikum, které má potenciál snížit komplikace diabetu, nicméně, že je potřeba provést další dlouhodobé studie s použitím medu jako alternativní nebo doplňkové terapie u lidí žijících s cukrovkou II. typu.

V rámci studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v listopadu 2022, provedli výzkumníci systematickou metaanalýzu klinických studií zaměřených na med a zjistili, že med snižuje hladinu glukózy v krvi nalačno, celkový cholesterol, LDL neboli „špatný“ cholesterol a triglyceridy, přičemž naopak zvyšuje HDL neboli „dobrý“ cholesterol. V závěrech studie se tedy praví, že med, zejména akátový, jetelový a nezpracovaný surový med, může při zdravé výživě zlepšit kontrolu glykémie a hladinu lipidů.

V jednom ale mají všichni vědci jasno: Je zapotřebí dalších výzkumů, zejména studií zaměřených na rostlinný zdroj a zpracování medu.

Diabetici musí opatrně

Je tedy jasné, že med je stravitelnější a zdravější sladidlo než cukr. Dialiga ovšem doporučuje, aby pacienti s diabetem účinek medu na svůj organismus nejdříve opatrně vyzkoušeli. Měli by med do svého jídelníčku zahrnout postupně a zjistit nejdříve, jak jejich tělo na med reaguje. A nezapomeňte: Med je sladidlo. Takže i když ho budete snášet dobře, je potřeba dopřávat si jej opravdu v malém množství.

A to není vše. Pokud chcete pocítit blahodárné účinky medu, musíte jej konzumovat za studena. Je opravdu velmi důležité, abyste jej nerozehřívali. Osladit medem teplý čaj je velká chyba. Zničíte tak všechna probiotika a enzymy, které jsou v medu obsažené, a degradujete tak med na zcela obyčejné sladidlo typu cukru, ovšem za nějakých 200 Kč za kilo. Což se vážně nevyplatí.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, dialiga.cz, domacimed.cz, herbalista.cz, cpzp.cz, brainmarket.cz, academic.oup.com

36960

Diskuze k článku