
Mazanec ze špaldové celozrnné mouky

Velikonoce jsou spjaty s lidovými tradicemi – V Čechách a na Moravě muži šlehají ženy pomlázkami pletenými z vrbového proutí proto, aby ženy byly stále mladé a krásné, za což si muži vykoledují malovaná vajíčka a jsou také pohoštěni některým z tradičních svátečních pokrmů. Ráda bych vám ukázala, že si i tato tradiční velikonoční jídla můžete připravit ve zdravější odlehčené verzi - upečte si například zdravý a chutný mazanec ze špaldové celozrnné mouky.
Energetická hodnoty na 100 g: 303 kcal, 36 g sacharidů, 7 g bílkovin, 13 g tuku
Suroviny:
500 g celozrnné špaldové mouky, 2 vejce, 100 g másla (80 g do těsta, 20 g na potření mazance), 250 ml mléka (1,5 % tuku), 1 kostka droždí, 80 g březového cukru, kůra z jednoho BIO citronu, muškátový oříšek, špetka soli, 20 g loupaných mandlí, bílek na potření mazance
Postup:
- V pekárně necháme vypracovat těsto. Těsto lze zpracovat také ručně bez pekárny.
- Z těsta vytvoříme 2 bochánky, které necháme pod utěrkou kynout zhruba 30 minut v teple. 3. Poté povrch bochánků potřeme rozšlehaným bílkem, prostřihneme nůžkami do kříže a posypeme mandlemi.
- Pečeme 10 minut při teplotě 200 °C, poté ještě 30 – 35 minut při 160 °C.
- Po upečení potřeme mazanec rozpuštěným máslem.
Pavla Janovská, DiS.
796
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný