Máte chuť na něco dobrého? Upečte si piškotový moučník s želé a jahodami

Máte chuť na něco dobrého? Upečte si piškotový moučník s želé a jahodami
Piškotový moučník vás nadchne nejen svým vzhledem, ale také lahodnou chutí! Zdroj: Shutterstock

Jahody jsou právě v plné sezóně a receptů na jejich zpracování najdeme mnoho! Využijte jejich všestranné zdravotní benefity a zařaďte je do svého jídelníčku. Naučíme vás jednoduchý recept na malé jahodové potěšení. V rodině autorky se mu s oblibou říká obližprst. 

Jahody jsou přímo nabité vitamíny a minerály, jako je draslík, mangan a hořčík. Obsahují také kyselinu listovou, kterou ocení především nastávající maminky. Jsou bohaté na vlákninu, antioxidanty a polyfenoly. Navíc jsou nízkokalorické, protože jsou z 90 % tvořeny vodou.

Zajímavost: Svými vlastnostmi bojují jahody proti diabetu. 

Suroviny potřebné na korpus:

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g Xylitolu nebo Erythritolu (můžete smíchat také s kokosovým cukrem)
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva

Suroviny potřebné na krém:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 smetana ke šlehání (min. 30 % tuku)
  • sladidlo podle chuti

Ostatní:

  • 300 g čerstvých jahod
  • želatinový prášek nebo plátky želatiny

Postup:

  1. Sladidlo s vodou a žloutky ušlehejte do pěny (cca 5 až 10 minut).
  2. K této směsi postupně přidávejte prosátou mouku s kypřicím práškem, a nakonec vmíchejte sníh z bílků.
  3. Připravené těsto přeneste do koláčové formy vystlané pečicím papírem.
  4. Korpus pečte přibližně 20 až 25 minut v předehřáté troubě při teplotě 180 °C.
  5. Mezitím si ušlehejte smetanu v tuhý krém a do něj postupně vmíchávejte oslazenou zakysanou smetanu (tu oslaďte například Xylitolem, Erythritolem nebo čekankovým sirupem).
  6. Smetanový krém pak naneste na upečený a vychladlý korpus.
  7. Na krém položte omyté, očištěné a rozkrojené jahody.
  8. Nakonec ovoce zalijte ještě želatinou (tu připravte podle návodu na sáčku).
  9. Moučník dejte ztuhnout do ledničky alespoň na čtyři hodiny a poté podávejte s oblíbeným nápojem.

Tip: Jahody jsou známý alergen. Proto dávejte pozor především u malých dětí a první ochutnávku jim dopřejte po malých částech. 

Dobrou chuť!

Zdroj: recept autorky

1341