Masokostní vývar podle čínské kuchyně

Potřebujete: 1 kg kuřecího masa i s kostmi (v Číně i s pařátky apod.),1 kg vepřového či jiného masa s kostmi, 4 l vody, svazek jarní cibulky, 10 plátků čerstvého zázvoru, 8–10 lžic čínského rýžového vína nebo sherry

Masokostní vývar podle čínské kuchyně

1 porce obsahuje = 3710 kcal,
tuky: 222 g, sacharidy: 10 g, bílkoviny: 400 g

Postup přípravy:

1. Pokud má maso mnoho tuku,odstraníme ho a pro přípravu vývaru velmi tučné kousky nepoužijeme. Tyto tučné části masa se budou hodit třeba na vyškvaření sádla k následnému použití pro jiné čínské vaření.

2. Všechno maso vhodné na vývar si rozdělíme na kusy a nasekáme ho i s kostmi ostrým sekáčkem. Vložíme do velkého hrnce, kam též přidáme plátky z čerstvého zázvoru, které jsme předem v hmoždíři trochu rozmělnili, aby se do vývaru lépe vylouhoval. Přidáme celý svazek jarní cibulky a zalijeme vodou. Základ na silný vývar na přivedeme k bodu varu a poté teplotu pod hrncem zmírníme.

3. Bez zakrytí pokličkou zvolna vaříme 3 až 4 hodiny. Během varu sbíráme děrovanou naběračkou všechnu vysráženou bílkovinu, která pluje na povrchu vývaru v podobě tmavě zabarvené pěny. Tekutinu varem zredukujeme až na polovinu.

4. Hotový vývar přecedíme přes jemné sítko. Do čistého horkého vývaru přidáme rýžové víno nebo sherry, zamícháme a necháme vychladnout k pozdějšímu použití.

5. Pro následnou přípravu nějakého autentického čínského jídla si vývar uschováme v chladničce. Tam vydrží po dobu max.1 týdne, ale můžeme si ho v menších porcích uskladnit v mrazničce, kde nám vydrží až 6 měsíců.

Více receptů na www.diarecepty.cz

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na